Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Z Bauera se stane laufař. Světový pohár si ještě promyslím, dodává

Praha – Představí se Lukáš Bauer v příštím ročníku Světového poháru, či nepředstaví? To je otázka, na kterou bude muset český reprezentant teprve odpovědět. Jisté je zatím jediné. V příští sezoně pojede seriál dálkových běhů Ski Classics, kterým uzpůsobuje i přípravu. "Prioritu vidím v laufech. Chci se série zúčastňovat a pracuju na silnějším složení týmu," řekl Bauer.

Sedmatřicetiletý závodník od minulé zimy vlastní "laufařský" výběr nazvaný Team Pionieer Investments, s nímž by v letošní sezoně rád udělal větší díru do světa. Co se týče Světového poháru a reprezentace, o tom Bauer přemýšlí od konce zimy. "Procházím sinusoidou. V jednu chvíli jsem úplně nadšený, že jo. A pak si říkám, že mě už neláká tam strkat hlavu," přemítal stříbrný muž ze závodu na 50 km na MS ve Falunu po přijetí u ministra obrany Martina Stropnického.

O svém působení v SP se rozhodne již brzy. A to i proto, že s běžeckým úsekem svazu je předběžně domluvený, že by si mohl sám vybírat závody, kterých by se zúčastnil. "Abych tam odjížděl v momentu, kdy jsem schopen něco předvést. Je to nestandardní, proto to chci mít ošetřené i ve smlouvě," řekl.

V úvahu bere mnoho faktorů. Mezi nejdůležitější staví rodinu a té se příliš nelíbí, že by dál v zimě absolvoval kolotoč SP. Pro něj samotného je důležitá motivace. "Proč mačkat organismus na maximum a rvát se o výsledky?" ptá se sám sebe a na druhou stranu si myslí: "Ještě se mi nechce uzavřít kapitolu Světových pohárů."

Jasno má v tom, že by určitě neobjel celý seriál Světového poháru. "Už nemám na to jezdit výsledky tři měsíce v kuse. Nechci jezdit proto, abych jezdil, ale abych něco předvedl," řekl majitel Křišťálového glóbu za výhru ve Světovém poháru 2008.

Pro jeho start v SP hovoří i návrat distančních závodů do Nového Města na Moravě. "Získal jsem tam první vítězství ve Světovém poháru," připomněl hned triumf z volné patnáctky v lednu 2003. Teoreticky to je šance se na Vysočině rozloučit s reprezentační kariérou. Napadlo mě to, ale nekoukám na to tak," prohlásil.

Jisté je jedno. Ve srovnání s loňskem touto dobou trénuje mnohem víc, protože před rokem řešil zdravotní problémy. Skladbu přípravy má jinou než dřív, už se zaměřuje na delší tratě. "Abych překlopil organismus z patnáctek do delších závodů," shrnul.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články