Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Šťastný Bauer: Dopadlo to senzačně

Praha - Lukáš Bauer se ze švédského Falunu vrátil se stříbrnou medailí, kterou získal při závěrečné padesátce klasickou technikou. Nejlepší český běžec posledních let obětoval tomuto závodu prakticky celou sezonu. "Tohle byl pohádkový konec, který se předtím trošku zamotával, ale dopadlo to senzačně," uvedl.

Lukáš Bauer (vpravo) ve finiši závodu na 50 km klasicky
zdroj: SCANPIX SWEDEN autor: ANDERS WIKLUND / TT

"Medaile se mi líbí hodně, její emotivní hodnota je vysoká. Přijde do vitrínky, ale za nějaký čas si je děti určitě půjčí. Že bych ji musel opečovávat, do toho jsem asi ještě nedorostl," řekl Bauer, který stříbrem z padesátky navázal na stejnou medaili z klasické patnáctky na šampionátu v Liberci před šesti lety. "Tím delším obdobím půstu si toho člověk víc váží," dodal.

Po závodu absolvoval tradiční kolečko - vyhlášení, dopingová kontrola, tisková konference. "Bylo to docela hektické a po zhruba hodinovém spánku jsem už letěl do Prahy," řekl Bauer, pro něhož byla stříbrná padesátka nejspíše jeho posledním závodem na mistrovství světa. "Na tom se nic nemění," konstatoval.

Slavící Lukáš Bauer
zdroj: ZUMA autor: Nils Jakobsson

Právě pro padesátku se podle svých slov rozhodl už loni na jaře. "To, proč jsem se po olympiádě rozhodl pokračovat, bylo jednoznačně mistrovství světa ve Falunu. Že z toho ve finále bude jeden, resp. dva závody, bylo zapříčiněno onemocněními, která mě těsně před sezonou postihla," vysvětlil.

"Rozhodnutí vycházelo z jasného úsudku, kdy za poslední dvě sezony se úplně nedařilo a mnohem víc jsem se projevoval jako lepší klasik. V programu MS chyběla patnáctka klasicky s individuálním startem, což by pro mě byla nejlepší disciplína. Padesátka byla sice s hromadným startem, ale klasicky a doufal jsem, že se na ni dokážu připravit líp než na patnáct kilometrů volně," řekl Bauer.

Po skončení závodu se zdržel v cílovém prostoru. Nejdříve dlouho ležel na sněhu. "Byl to mix únavy, obrovské úlevy a radosti," popsal Bauer. Pak vstal a dojíždějícím soupeřům podával ruku. "Mezi závodníky mám mraky kamarádů a s tím největším, Martinem Bajčičákem, jsme se domluvili, že kdo bude první, počká na toho druhého a uděláme si cílovou fotku. I proto jsem tam čekal," řekl.

Doma se zdrží do pátku, kdy odjede do finského Lahti na další díl světového poháru. Do konce sezony ještě poběží padesátku SP v Oslu a dva závody série dálkových běhů Ski Classics.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články