Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Z Argentiny odešel za fotbalem na Slovensko. Nelituji, říká útočník Sigmy Depetris

Praha – Jeho fotbalová štace v Evropě začala na Slovensku, přes které se dostal do české Gambrinus ligy. Technický útočník David Depetris hrající momentálně v Sigmě Olomouc hovořil lámanou slovenštinou ve Studiu fotbal extra o cestě z rodné Argentiny přes Trenčín až na Hanou. Hostem byl i ghanský fotbalista Prince Ofori z druholigové Karviné, který také prošel slovenskou nejvyšší soutěží.

David Depetris
zdroj: ČT sport

Olomoucký útočník se uvedl hned v prvním jarním kole proti Slavii, které dal dva góly. Sigma pak rozdrtila Pražany 5:1. Do utkání nastoupil až po přemlouvání od trenéra Psotky. Necítil se po zranění v zimní přípravě na ostré zápasové tempo. Nakonec vydržel skoro devadesát minut a skóroval dvakrát během sedmnácti minut. Měl šanci i na hattrick, ale jeho další střelu zdálky brankář Matej Rakovan vytěsnil mimo tyče.

Depetrise provází pověst kanonýra. V sezóně 2010/11 ve slovenské druhé lize, po jejíž skončení klub postoupil do Corgoň ligy, vstřelil celkem 31 gólů a stal se suverénním králem střelců druhé ligy. V nováčkovské prvoligové sezoně dal osm branek a po podzimní části sezony 2012/13 byl s 16 brankami nejlepším střelcem, čímž vytvořil rekord Corgoň ligy (nejvíce nastřílených branek v podzimní části). Tento počet mu nakonec stačil na zisk koruny střelců na konci ročníku, ačkoli od ledna 2013 hrál již v tureckém Rizesporu.

Sigmu sestřelil čtyřmi góly

V únoru 2014 odešel na půlroční hostování bez opce do SK Sigma Olomouc, stál o něj trenér Zdeněk Psotka, který jej znal z působení na Slovensku. Zajímavostí je, že v červenci 2011 se v dresu Trenčína podílel na debaklu Sigmy 0:6 v přípravném zápase, v němž vstřelil čtyři góly.

Jazykově je Depetris vybaven už ze Slovenska. "Jsem rád, že jsem se řeč naučil, ale je mi jasné, že to není stoprocentní," uvědomuje si. Zvyknout si musel i na pro něj brzké večeře. "Musel jsem se s tím vypořádat. Kolem deváté desáté hodiny večer na Slovensku v restauracích už nevařili a my jsme se divili proč. V Argentině je normální jít na steak i v jedenáct večer," přiblížil.

Kariéru startoval na Apeninském poloostrově, i když to byla pouze tranzitní země. "V Itálii jsem ani nehrál, byl jsem tam v patnácti na zkoušku. Mám italský pas, protože prarodiče odtud pocházeli. Dostal jsem ho po zařizování až při pobytu na Slovensku," uvedl.

Objevili ho skauti holandského majitele

A jak se do slovenského fotbalu dostal? "Hrál jsem druhou argentinskou ligu a do Trenčína přišel holandský majitel. Ještě tam stále je a má v Jižní Americe své lidi, kteří hráče sledují. Ti mě doporučili na přestup. Podepsal jsem smlouvu na pět let," přiblížil. Obavy z cesty do Evropy měl. "Přiznám se, že ano. Na začátku jsem nebyl úplně přesvědčený. Moc se netvářili rodiče ani klub, protože jsem byl doma v Argentině perspektivní hráč. Nakonec to klub začal vnímat pozitivně. Svého rozhodnutí nelituji," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra

V březnu 2013 obdržel slovenské občanství a byl připraven reprezentovat. V květnu 2013 jej slovenští reprezentační trenéři Stanislav Griga a Michal Hipp nominovali na kvalifikační utkání na MS 2014 proti Lichtenštejnsku. V zápase nakonec nenastoupil.

Možnost debutu mu dal nový reprezentační trenér Slovenska Ján Kozák 14. srpna 2013 během přátelského utkání s domácím Rumunskem, když jej poslal na hřiště v 79. minutě. Slovensko remizovalo se svým soupeřem 1:1. V listopadu 2013 dostal příležitost v základní sestavě v přátelském utkání proti Gibraltaru. Byl to vůbec první oficiální zápas Gibraltaru po jeho přijetí za 54. člena UEFA. V zápase se zrodila překvapivá remíza 0:0.


"V Argentině je těžké se dostat do profesionálního fotbalu. V Rosariu jsem potkal mnoho skvělých hráčů, kteří se na profesionální úroveň vůbec nedostali. Byl to každodenní boj o štěstí být na správném místě," uvedl. Rosario je největší město provincie Santa Fé, žije v něm přes milion obyvatel. Atmosféra na stadionech se nedá se slovenskými nebo českými podmínkami podle něj vůbec srovnávat. "Den, kdy je zápas, cítíte, že se utkání blíží na každém kroku. Už při příjezdu na stadion jsou slyšet bubny a křik fanoušků. Na rozcvičce máte v hlavě pouze koncentraci na zápas," ujišťoval.

Nejen v Argentině teď všichni opěvují hvězdu v podobě Lionela Messiho. Depetris potvrdil, že je doma hodně sledován, i když třeba není na hřišti. "Messi nemá klid nikdy. V Rosariu si možná chvíli odpočine, když je u rodičů. Ale když přijede kamkoliv jinam, novináři ho nenechají," uvedl.

Stejný zvuk má i další fenomenální hráč argentinského fotbalu. "Pro většinu je Maradona stále číslo jedna. Byly časy, kdy dokázal rozradostnit celou Argentinu, i když měl později problémy s drogami. Všude jsou kritici, kteří neustále hledají negativa. Člověk, který se narodil v Argentině, by měl být na Maradonu s Messim hrdý," konstatoval Depetris.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články