Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Videorozhodčí už byl i na derby, filmování viděl. Zaveden může být za dva roky, říká Mlsna

Praha – Mohl zavolat kolegovi videorozhodčímu, který v kritický moment situaci vyhodnotil během dvaceti vteřin v přenosovém voze. Penaltu, kterou rozhodčí Franěk chybně a dosti smolně nařídil v 90. minutě derby, by tak správně neodpískal. Ke správnému posouzení situace ale chyběla jediná a zásadní věc – aby ho do běžného provozu uvedla i FIFA, která v současnosti systém videorozhodčích testuje před mistrovstvím světa.

Sport
zdroj: ČT4

"Ano, z videa, které by bylo k dispozici pro videorozhodčího, bylo poznat, že nejde o penaltu," potvrzuje i Petr Mlsna, místopředseda Komise rozhodčích. Má to však jeden háček. "Zatím u nás funguje systém videorozhodčího jen v off-line režimu, tedy jako test. Zkoušíme ho v průběhu jara asi na padesáti zápasech první ligy - tam, kde je i přenosový vůz," doplňuje Mlsna.

Zatímco diváci i ze zpomalených záběrů dlouho luštili, zdali šlo v případě odpískané penalty v 90. minutě derby mezi Slavií a Spartou spíše o přifilmování ze strany Mingazova, či faul Karavajeva, videorozhodčí měl podle Mlsny jasno už do půl minuty. Toho, že by video výrazně zpomalovalo hru, se tedy nebojí.

"Videorozhodčí měl v tomto utkání k dispozici asi jedenáct záběrů z nejrůznějších kamer. V samotném přenosovém voze trvá vyhodnocení situace asi kolem 20-25 vteřin. V reálném fungování by to se vší komunikací s hlavním rozhodčím trvalo maximálně do minuty," tvrdí místopředseda Komise rozhodčích.

Sám místopředseda byl na utkání jako delegát a měl za to, že šlo o penaltový zákrok. "Byl jsem delegátem na zápase Slavia - Sparta a pro mě z tribuny to byl v prvním momentu správně nařízený pokutový kop. I já jsem se nechal ošálit optickým klamem, jak to vypadalo na hřišti a možná i v televizním přímém přenosu. Nicméně z opakovaných záběrů bylo zřetelné, že Mingazov vyhledal svým pádem stojícího obránce Sparty, došlo ke kontaktu a přiměl rozhodčího k nařízení pokutového kopu," uznal Mlsna.

Videorozhodčí v ČR? Zřejmě až po MS v Rusku, myslí si Mlsna

Nyní je ale podle místopředsedy Komise rozhodčích prakticky vše připraveno k tomu, aby videorozhodčí na českých ligových trávnících mohli fungovat. "My jsme se ihned jako nová Komise přihlásili do projektu videorozhodčího Ligové fotbalové asociace, který FIFA otevřela. Skutečně jsme se zhostili tématu tak, abychom byli po technické stránce i po stránce proškolení videorozhodčí připraveni na spuštění on-line režimu v okamžiku, kdy to FIFA uvolní," popisuje.

To se však nestane zřejmě až do přespříští sezony, tedy po skončení mistrovství světa v Rusku. "Sama FIFA předpokládá, že už na mistrovství světa v Rusku budou videorozhodčí v on-line režimu. My předpokládáme, že po MS v Rusku už bude národním fotbalovým asociacím umožněno, aby si video zařadily do svých soutěží. Vypadá to tedy asi na soutěžní ročník 2018/19," věří Mlsna.

Podmínky pro videorozhodčího by podle Mlsny měly být stejné pro každý ligový stadion. Posuzovat by se měly zákroky v šestnáctce, potenciální ofsajdy a gólové situace. "Pro videorozhodčího i v off-line režimu je naprosto přesně stejné rozmístění kamer na každém stadionu. Záběry jsou ze stejných úhlů a monitorují dění v pokutovém území a ofsajdovou linii. FIFA při spuštění pilotního projektu dala dohromady podrobný stostránkový manuál, na co všechno je potřeba myslet," upozorňuje Mlsna.

Je nám líto, video expirovalo.
Mlsna: Videorozhodčí by mohl být v ČR zaveden po MS

Obměnili jsme listinu rozhodčích a sudí se zlepšují, těší Mlsnu

Bývalý ministr bez portfeje a předseda legislativní rady vlády je zároveň spokojený s úrovní rozhodčích, která se podle něj zvyšuje. "Sdílíme dojem, že se o rozhodčích mluví méně. Mluví se o nich pouze v souvislosti s nějakými fatálními chybami a je to – a musím pochválit i Komisi rozhodčích – i důsledek naší systematické práce se souborem rozhodčích," usmívá se.

Nárůst výkonnosti přičítá i průvanu na listině prvoligových rozhodčích. "Na začátku ročníku poměrně výrazně obměnili listinu rozhodčích, začínají pomalu přicházet i noví sudí, kteří jsou zkoušeni na prvoligová utkání v posledních třech kolech. Takže uvidíme, zdali z nich vyrostou nějaké pilíře našeho rozhodcovského systému do budoucna," vyhlíží další měsíce a roky Mlsna.

Mlsna se ale zdráhá jasného verdiktu nad tím, zdali se pouštět na tenký led a trestat zpětně hráče za simulování. "To už je záležitost disciplinární komise. Je to o apelování na hráče, protože v každém zápase se ta situace může obrátit nakonec proti nim. Nelze to vymýtit i na nejvyšší úrovni, podívejte se na Suáreze," usmívá se místopředseda Komise rozhodčích.

Nemyslí si ale, že by v případě Mingazova pádu šlo o stoprocentní simulaci. "Nedomnívám se, že zrovna situace v derby je tou typickou ukázkou naprosto zjevně nafilmovaného pádu. Když se záběr analyzuje, hráč jde do toho souboje s předpokladem, že mu tam druhý nechá vysunutou zadní nohu. Neříkám, že je to ukázkové filmování, nicméně obecně filmování by mělo být potlačováno," myslí si Mlsna.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články