Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Trenér, který stojí za vzestupem čínského a běloruského biatlonu

Nové Město na Moravě - Biatlon je jeho životní láska, která trvá už jednatřicet let. Z mistrovství světa má šest medailí, vyhrál světový pohár a medaili má i z olympiády. Německý trenér Klaus Siebert momentálně trénuje ženskou běloruskou reprezentaci s hvězdnou Darjou Domračevovou. Za sebou má i exotickou štaci v Číně. Největší úspěchy jako kouč však prožil s legendou Ricco Grossem, který pod jeho vedením získal šest olympijských medailí. Největším vítězstvím pro něj ale bylo překonání rakoviny.

Klaus Siebert
zdroj: ČT sport

Německého šampióna vedl Siebert čtrnáct let. Ricco Gross pro něj nebyl jen jeho svěřencem, ale i blízkým člověkem. Svědčil mu i na jeho svatbě. "Zažili jsme toho opravdu hodně, náš vztah byl mnohem víc než jen trenér – sportovec," řekl vítěz světového poháru z roku 1979.

Úspěchy s německými biatlonisty přivály nabídku z netradiční destinace. Od roku 2006 vedl po dvě sezony čínskou reprezentaci. "Byla to velká výzva pracovat s čínskými sportovci. Ne všechno je tam jako v Evropě. Člověk musí hodně improvizovat, ale dost mi to dalo. Není to jen o penězích, ale i lidských hodnotách. Oni byli vděční, když jim někdo chtěl pomáhat," popsal svou zkušenost s Orientem a dodal: "Tréninkové kempy byly ve vojenských prostorech a já se někdy cítil dost osamělý. Můj kamarád byl počítač, hudba v něm a pár her."

I proto se možná rozdělanou práci rozhodl opustit a přijal nabídku z Běloruska, jehož reprezentaci vede na letošním šampionátu v Novém Městě. "Z několika nabídek jsem zvolil tuhle, protože jsem už tamní závodníky a trenéry trochu znal. Navíc jsem místo osmi, devíti hodin mohl v letadle trávit jenom jednu a půl," prozradil.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlon VIP

Znovu navázal velmi silné pouto se svou svěřenkyní a jako trenér stál za vzestupem běloruské závodnice Darji Domračevové. "S Darjou jsme srostli dohromady, ale výkon se rodí z týmu, který se navzájem pohání dopředu. Už jako mladá závodnice měla talent. Úspěchu chce vše podřídit. Mnohdy je to pro ni všechno nebo nic. Sama sebe dokáže motivovat, ale je třeba jí pomáhat a ukázat tu správnou cestu. Pak biatlonu dává všechnu energie. Musí ještě pracovat, ale s jejími výsledky nejsem nespokojený," uvedl Siebert.

Pochvalu vysekl i českým biatlonistům. "Musím českým závodníkům pogratulovat. Byl na ně velký tlak a oni to zvládali. Jejich výkon ve smíšené štafetě byla naprostá senzace," prohlásil. Stejně hodnotil i organizaci. "Je to tu báječné. Stadion i tratě. Takový úspěch jako ve smíšené štafetě jste potřebovali. Zájem pak samozřejmě bude stoupat nejen v regionu a já to českému biatlonu přeji," řekl.

Zlé chvíle přišly v období, kdy překonával rakovinu. "Byla to bída, ale sport mi pomohl. Když máte práci, povolání a rodinu, tak můžete překonat i tak těžkou nemoc," řekl Siebert. Ve chvílích, kdy nejvíce chyběl Bělorusce za zády na střelnici, dostával podporu přímo od ní pomocí gest přes televizní obrazovky v momentech, kdy vyhrávala a projížděla cílem. To mu pomohlo se vrátit a pokračovat v jejím tréninku s výhledem na příští olympijský cyklus. "Do Soči se chceme zlepšovat, ale lhal bych, kdybych řekl, že nechceme uspět i tady," uzavřel povídání na Vysočině.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články