Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Mäkäräinenová: Novoměstský areál je jedním z nejlepších

Nové Město na Moravě - Hostem Jiřího Rejmana v pořadu Biatlon VIP byla trojnásobná světová medailistka a rovněž vítězka světového poháru z roku 2011 Kaisa Mäkäräinenová. Finská závodnice začala se závoděním již v útlém věku – nešlo však o biatlon, ale klasické lyžování. K němu "zběhla" až jako dvacetiletá a nikdy tohoto rozhodnutí nelitovala. Přesto však – pozdnímu startu navzdory – patří k nejúspěšnějším závodnicím posledních let.

Kaisa Mäkäräinenová v pořadu Biatlon VIP
zdroj: ČT Sport

Usměvavá Finka, kterou v letošní sezoně zdobí náušnice ve tvaru prázdných nábojnic, v pořadu vyprávěla mimo jiného i o svých zálibách a inspiracích. To platí především pro hudbu, která - pokud není vyloženě pomalá - Mäkäräinenovou dokáže takříkajíc naladit na tu správnou notu a případně i nabudit během samotného závodu.

Jejím dalším koníčkem je móda – Mäkäräinenová spolupracuje se designéry a výrobci sportovního vybavení. Vždy se snaží, aby závodnické kombinézy a vybavení obecně bylo pro sportovkyně co možná nejpohodlnější.

Tratě Novoměstského areálu se podle ní mohou směle rovnat biatlonovým stánkům v Ruhpoldingu či Oberhofu. Oproti loňsku byl areál ještě rozšířen, poskytuje sportovcům i jejich realizačním týmům skvělé zázemí a už nyní se dle Mäkäräinenové může řadit k těm nejlepším v Evropě.

"Momentálně je to určitě jeden z nejlepších areálů, místnosti pro týmy jsou velice dobré a pochopitelně je také pěkné, že se diváci mohou přiblížit a podívat se, co se na trati děje. My pak máme dobrý pocit, že je tolik lidí kolem, kteří nás sledují."

Jak se vlastně v biatlonovém světě tak populární a známá sportovkyně cítí ve Finsku? Mäkäräinenová prý žádný "extra" tlak nepociťuje – tento sport není u ní doma tak frekventovaným. Finská hvězda, která se v reprezentačním týmu etablovala již v roce 2004, je tak známá především mezi biatlonovou veřejností. To je také dílem náplň její snahy – snaží se, aby biatlonová federace přistupovala koncepčně k nadějným sportovcům, kteří musí dostat tolik potřebnou šanci k prosazení se, a snažila se sport zatraktivnit. "Federace se zaměřuje jen na rok, ne na pět let dopředu." 

Mäkäräinenová by dle vlastních slov byla spokojená s jednou medailí z Nového Města. Nerada by naopak zopakovala fiasko z olympijských her ve Vancouveru, kde vinou zdravotních potíží a problémů s lyžemi nedosáhla na žádný úspěch. Již rok nato se však stala vítězkou světového poháru a doufá, že na dobré výkony z let minulých naváže i na české půdě. Může to zde být její poslední mistrovství, Mäkäräinenová totiž plánuje skončit po šampionátu v domácím Kontiolahti. "Nevím, jestli to bude po tomto šampionátu, nebo jestli ještě několik let vydržím. Chtěla bych cestovat a pak se zamyslet, co vlastně chci dělat. Možná bych mohla zkusit něco úplně jiného, zkrátka najít pro sebe to pravé."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články