Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jakov Fak a Tomáš Kos – chorvatsko-česká spolupráce ve slovinských barvách

Nové Město na Moravě – Tahounem slovinské reprezentace, kterou trénuje Čech Tomáš Kos, je původem Chorvat Jakov Fak. Tým, který úzce spolupracuje s českou reprezentací, umožnil Fakovi vyrovnat špičkové výkony. Zatímco bronzy z MS před čtyřmi lety v Pchjongčchangu a olympiády ve Vancouveru o rok později byly spíše výjimečnými úspěchy tehdy ještě biatlonisty v chorvatských barvách, ve slovinském týmu se Fak zabydlel, spolupráce s trenérem Kosem mu vyhovuje a mohl rozvinout svůj talent natolik, aby se výkonnost mohla zrcadlit v opakovaných úspěších i v seriálu světového poháru.

Slovinská reprezentace byla namlsaná – loni v Ruhpoldingu byla čtvrtým nejúspěšnějším týmem světového šampionátu. Fak vybojoval zlato v individuálním závodu a stříbro ve smíšené štafetě. V Novém Městě byly slovinské cíle opět medailové a Fak ve sprintu očekávání naplnil, když dojel třetí.

"Podmínky v chorvatské biatlonové asociaci nebyly takové, jaké bych si přál. Proto jsme začali spolupracovat už před olympiádou (ve Vancouveru) v roce 2009, a dohodli jsme se, že pokud nebudu spokojený s chorvatským týmem, budu moci přejít ke Slovinsku. Po olympiádě jsem viděl, že se to v chorvatském týmu nevyvíjí žádoucím způsobem," popsal Fak.

Rozhodování nebylo jednoduché, ale kariéra zvítězila. Ve Vancouveru byl Fak ještě vlajkonošem chorvatské výpravy. "Ten pocit není totožný. Obzvláště když vyhrajete závod a zjistíte, že to není vaše hymna. Musel jsem to udělat z hlediska své sportovní kariéry," vysvětlil pětadvacetiletý biatlonista. "Slovinský tým mi umožnil, abych projevil svůj talent," zdůraznil.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlon VIP - Tomáš Kos a Jakov Fak

Český kouč slovinského týmu Tomáš Kos, rovněž medailista z MS (v roce 1990 získal v československých barvách stříbro v závodu družstev), si vztah s Fakem pochvaluje. Podle Kose není jeho svěřenec výbušný typ, jak by se od rodáka z Balkánu očekávalo. "Jakov není typický představitel balkánského způsobu života. Je spíš takový středoevropský," podotkl.

Také Fakovi se v týmu líbí a spolupráci vnímá pozitivně. "Jsem velice rád, že nejsem jediným cizincem ve slovinském týmu. Trenér je velice sympatický člověk. Myslím si, že všichni Češi jsou takoví," prohodil Fak s úsměvem.

Pochvaluje si i spolupráci s českým týmem v přípravě. "Jsem velice rád, když můžu trénovat s muži z českého týmu. Jsou to velice dobří sparingpartneři," řekl. "Jsem rád, když byl Jaroslav Soukup mezi nejlepšími třemi a stáli jsme spolu na stupních vítězů v Ruhpoldingu," zavzpomínal Fak na vyhlašování vítězů na loňském světovém šampionátu po svém triumfu ve vytrvalostním závodu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články