Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Spolupráce lékařského týmu a výzkum regenerace? To se u nás skoro nedělá, tvrdí Barna

Praha – Bez kvalitní zdravotní péče lze jen těžko dosáhnout špičkového sportovního výsledku. Zkušený sportovní lékař Miloš Barna, který se staral o řadu hvězd různých odvětví včetně Alexandra Ovečkina nebo Vladimíra Šmicera, vidí mezery ve spolupráci uvnitř sportovních klubů a v nízkém důrazu na individuální předpoklady regenerace sportovců. Cesta ke zlepšení přitom podle něj nestojí mnoho.

Lukáš Vácha odchází se zraněním v zápase se Southamptonem
zdroj: Reuters

"Všechno záleží na dobrých vztazích. To dneska trošku chybí. Je důležité udělat dobrou partu. Aby byl s vámi na jedné lodi trenér, kondiční trenér, fyzioterapeut i vedení," zdůraznil Barna, který má zkušenosti s prací v předních českých fotbalových klubech, reprezentaci nebo třeba i s nejlepšími českými atlety.

"Mám pocit, že se to zanedbává. Kolikrát vedení ani neví, co v týmu je – z hlediska lékaře a fyzioterapeuta, jaké mají vybavení, přístroje," uvedl.

Zátěžové testy nestačí

Méně, než by bylo záhodno, se podle Barny dbá na zdravotní stránku sportovce. Zátěžové testy sice mohou odhalit kupříkladu vrozené vady, o rychlosti regenerace však řeknou pramálo.

Je nám líto, video expirovalo.
Barna: Kolikrát vedení klubu neví, co v lékařském týmu je

Klíčovým bodem je cílený individuální program pro jednotlivého sportovce. Důležité je umět odpovědět na otázku, za jak dlouhou dobu je tělo schopno udělat znovu maximální výkon po náročných zápasech. "To znamená sledování speciálních parametrů, odpadových produktů – rychlost regenerace z hlediska vrácení energie do plné zátěže. To se u nás skoro nedělá," vysvětlil Barna.

Přiměřená investice

U českých fotbalových klubů je situace špatná, soudí Barna. Chybí zvláště regenerační péče přímo na stadionu. Z hlediska financí by to velký zásah do ekonomiky klubů nebyl. "Je to investice zhruba deset milionů na deset let," odhadl Barna. Přitom tato péče by mohla často předejít mnoha svalovým zraněním.

"Kvalitní zdravotní servis vychází ze dvou předpokladů: ze zkušenosti lékaře a celého týmu. Bez dobré spolupráce to nemůže fungovat," shrnul Barna. Jedinými českými fotbalovými kluby, kde nastíněné trendy alespoň trochu fungují, jsou podle něj fotbalová Sparta a Plzeň.

Nutno ovšem připomenout, že marodka letenského týmu na podzim je vskutku až příliš široká. Samostatnou kapitolou je Tomáš Rosický. Ten jako by svým letním přestupem přinesl právě do Sparty smůlu na zranění, která v minulých sezonách sužovala Arsenal. Třeba Martin Frýdek už nejspíš do této sezony po zranění menisku nezasáhne, podzim nedohráli ani Lukáš Vácha nebo Josef Šural. Podobné opakující se problémy měli před čtyřmi lety fotbalisté Mladé Boleslavi. Pod trenérem Miroslavem Koubkem si tehdy někteří členové kádru mimo mikrofony stěžovali na příliš náročné tréninky a zranění kosila jednoho hráče za druhým.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články