Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Sníh, mráz, psí spřežení a rekord – aljašský Iditarod vyhrál popáté Seavey

Nejslavnější závod psích spřežení na planetě má od pondělního rána už druhého pětinásobného vítěze. Tradiční Iditarod na Aljašce dokázal popáté vyhrát Dallas Seavey. Čtyřiatřicetiletý musher tak vyrovnal rekordní počet triumfů Ricka Swensona. Závod, který byl kvůli pandemii covidu-19 zkrácený z obvyklých 1600 km na 1368, nekončil po 49 letech ve městě Nome, ale start i cíl byly ve Willow zhruba 80 km severně od největšího aljašského města Anchorage. Seavey zvítězil za 7 dní, 14 hodin, 8 minut a 57 vteřin.

Dallas Seavey v cíli Iditarodu
zdroj: ČT4 autor: ČTK/AP/Marc Lester

Seavey porazil o 61 minut Aarona Burmeistera, s nímž se přetahovali o vedení v průběhu celého závodu. Potýkat se museli s hlubokým sněhem a tuhými mrazy.

Na Alajšce triumfoval letošní vítěz už v letech 2012, 2014, 2015, 2016. V roce následujícím dokončil závod na druhém místě, ale u čtyř jeho psů se prokázala zakázaná látka tramadol. Seavey se pak snažil očistit své jméno a dva roky závodil v Norsku. Minulou sezonu vynechal.

Letos se chlapík z tradiční musherské rodiny vrátil ve velkém stylu. Vyrovnal Swensonův třicet let starý výkon.

Seavey vyrůstal mezi mushery od malička. Jeho děda Dan přišel do Shewardu jako učitel v roce 1963 a byl průkopníkem Iditarodu. Otec Mitch je trojnásobný šampion slavného závodu, naposledy zvítězil v roce 2017, kdy vytvořil rekordní čas, porazil svého syna téměř o tři hodiny. Tento ročník se ale Seavey starší rozhodl vynechat a Dallas toho využil – sestavil desetičlennou smečku psů ze dvou výborných chovatelských stanic.

O dvanáct let starší Burmeister už má za sebou dvacet startů a nyní si posunul své maximum, kterým bylo třetí místo z roku 2015, loni skončil pátý. I když boj o vítězství nakonec prohrál, byl spokojený. "Jsem hrdý na své psy," řekl Burmeister pro Anchorage Daily News. "Držel jsem se svého plánu až do cíle, ale Dallas má úžasné spřežení," dodal.

7. března odstartovalo šestačtyřicet musherů, kteří se vzhledem k pandemii vyhýbali vesnicím a v třeskutých mrazech spali ve stanech. Přesto musel jeden z nich kvůli pozitivnímu testu na koronavirus v průběhu závodu odstoupit.

Zdroj
adn.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články