Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Legendární závod psích spřežení na Aljašce pokračuje, ale obavy z nákazy ho mohou zastavit

Čím je pro tenis Wimbledon a pro triatlon Havaj, je pro závody psích spřežení Iditarod. Závod, který se na Aljašce koná právě nyní už po čtyřiačtyřicáté. Z původně přihlášených 57 musherů jich pokračuje na 1600 kilometrů dlouhé trati jen 53. Čtyři odstoupili kvůli obavě z nákazy koronavirem, jejíž první případ byl na Alajašce zaznamenán ve čtvrtek u člověka, který přiletěl z Ameriky.

Iditarod
zdroj: ČTK/AP autor: Loren Holmes

Vedení cílového města Nome vybídlo fanoušky, aby necestovali do místa, kde závod skončí. "Iditarod uznává vášeň fanoušků tohoto závodu, ale už proto, že milujete Aljašku, žádáme vás, abyste do cíle v Nome necestovali," uvádí se v prohlášení vedení závodu s tím, že v cíli budou jen lidé nezbytně nutní, jako jsou například veterináři a lidé starající se o koordinaci logistiky.

Šéf závodu Mark Nordman řekl pro Anchorage Daily News, že závod už nešlo zastavit, ale dodal, že nyní je vše v moci státních úředníků, kteří případně mohou rozhodnout jinak.

Pořadatelé v průběhu závodu provedli změny, aby se závod co nejvíce vyhnul obydleným částem a kontrolní body posunul dál od vesnic. "Pokud stát Aljaška řekne, že závod musí skončit, uděláme to," řekl Nordman s tím, že to se zatím nestalo.

Případné zrušení závodu by hodně mrzelo i Jessie Royerovou, třiačtyřicetiletou musherku z Montany, která chce být po třiceti letech první ženou, která slavný závod vyhraje. Před ní tu zvítězila v roce 1990 Susan Butcherová. V neděli byla na třetím místě.

Zdroj
LA Times

Hlavní zprávy

Nejčtenější články