Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Série Eagles skončila v Seattlu, Giants posadili Manninga na lavičku

Devítizápasová vítězná šňůra nejlepšího týmu základní části Philadelphie se přetrhla. Eagles přistřihli křídla Seattle Seahawks, kteří doma zvítězili 24:10 a posunuli se na pozici zajišťující účast v play-off. Všechny události na hřišti v průběhu třináctého hracího týdne ale zastínil krok realizačního týmu New York Giants, který se rozhodl posadit na lavičku dlouholetou oporu a dvojnásobného šampiona Super Bowlu, quarterbacka Eliho Manninga.

Eli Manning
zdroj: AP autor: Bill Kostroun

Z bezprecedentního kroku Giants mohli mít jistou radost v Denveru či v Buffalu. Tápání Broncos mezi trojicí Brock Osweiler, Trevor Siemian a Paxton Lynch nebo lapsus Bills s posazením Tyroda Taylora před zápasem proti Chargers se v nevypsané soutěži o nejhloupější rozhodnutí ohledně pozice quarterbacka v této sezoně rázem dostaly do pozadí.

Manning totiž přišel o sérii 210 zápasů za sebou, které za Giants v pozici startujícího rozehrávače odehrál. Jednička draftu 2004 od domácího zápasu s Atlantou 21. listopadu téhož roku nechyběla v sestavě ani jednou, což je neuvěřitelný výkon. Víckrát v řadě nastoupil pouze legendární Brett Favre za Green Bay. Pro porovnání, všechny ostatní týmy udělaly za stejnou dobu na této pozici minimálně dvě změny.

Hráči New York Giants
zdroj: USA Today Sports autor: Robert Deutsch

S ohledem na tragickou sezonu Giants by se krok trenérů z jistého úhlu pohledu dal pochopit. Jenže Obři se nerozhodli nasadit ve zbytku ztracené sezony na otrkání nováčka Davise Webba, ale novou jedničku udělali z Gena Smithe, který za předchozí čtyři sezony u sousedních Jets kulantně řečeno nepřesvědčil, že má na to být lídrem týmu NFL.

Faktem ovšem je, že dnes už hrající legenda klubu měla původně v zápase v Oaklandu hrát, aby sérii udržela, ale s tím, že by bylo dopředu domluveno její poločasové střídání ze Smithe. To ovšem Manning odmítl s tím, že přece nejde o přípravu, ale o ostré utkání a pokud trenéři opravdu nemají jiný důvod k tomu ho nechat v sestavě, než je zmíněný rekord, tak ať tu změnu raději udělají se vším všudy.

Navenek sice Manning finální rozhodnutí podpořil, přesto ale před novináři jen těžko skrýval slzy. Padající reputace hlavního trenéra Giants Bena McAdooa po této kauze dosáhla nové dimenze, drtivá kritika se na něj snesla ze strany médií, fanoušků, bývalých Manningových spoluhráčů i současných protihráčů a v nadsázce se mluvilo o tom, zda mu bude vůbec povoleno se s týmem z Kalifornie vrátit.

Po této eskapádě se nedá čekat, že by jak držitel prakticky všech zásadních klubových rekordů na své pozici, tak McAdoo po sezoně v klubu zůstali. Manning nemusí ve 36 letech už nikomu nic dokazovat, a zdá se tak velmi dobře možné, že ukončí kariéru. Případně si zkusí ještě jednu – dvě sezony v týmu, který právě na postu quarterbacka tlačí bota. Spekuluje se zejména o Jacksonville, ve kterém na pozici viceprezidenta působí dlouholetý kouč Giants Tom Coughlin.

Giants v Oaklandu nakonec prohráli 17:24 a klesli na poslední místo konference NFC, neboť San Francisco dokázalo přivézt výhru z Chicaga. Pro Raiders to naopak byl třetí úspěch z posledních čtyř zápasů, po kterém s bilancí 6-6 srovnali v AFC West krok s LA Chargers a dosud vedoucím Kansas City.

Chargers vybojovali povinné vítězství nad nejslabším týmem ligy Clevelandem a momentáně drží postupovou pozici. Chiefs naopak pokračují ve své cestě do temnoty, když sice odehráli krásný ofenzivní zápas proti Jets, přesto si nakonec připsali čtvrtou porážku za sebou.

Tom Brady
zdroj: USA Today Sports autor: Bob Donnan

Konferenci AFC jasně vedou obhájci titulu z New Englandu, kteří zvítězili hladce 23:3 v Buffalu, druhý Pittsburgh má ale dohrávku v Cincinnati k dobru. Tom Brady se znovu zapsal do historie, když proti Bills uspěl už po sedmadvacáté v kariéře. Tím stanovil nový rekord mezi quarterbacky v počtu vítězství nad konkrétním soupeřem, dosud vedl Favre s 26 výhrami nad Detroitem Lions.

Pozice pro play-off si pojistily v AFC South Tennessee a Jacksonville očekávanými výhrami v divizních duelech nad Houstonem, respektive Indianapolis. Druhou divokou kartu pak nadále drží Baltimore, Ravens přehráli Detroit 44:20.

Mnohem zajímavější z diváckého pohledu ale byl nedělní program v konferenci NFC, neboť se ve třech vzájemných soubojích potkalo šest ze sedmi hlavních uchazečů o postup. Vedení v konferenci udržela Philadelphia, ačkoliv Eagles nalezli v Seattlu po devíti zápasech přemožitele. Russell Wilson odehrál možná nejlepší utkání v sezoně, svým pohybem mimo kapsu dělal obrovské problémy obranné řadě hostů a přihrál na tři touchdowny Seahawks.

Krok s lídrem srovnala skvěle hrající Minnesota, Vikings znovu zejména zásluhou výborně pracující obrany zvládli uspět na horké půdě Atlanty. Zatímco Falcons skórovali výhradně z field goalů, dokázal Case Keenum zkompletovat touchdownové přihrávky na Jericka McKinnona a Kylea Rudolpha.

Utkání Atlanta - Minnesota
zdroj: USA Today Sports autor: Dale Zanine

Vikings mají na kontě 10 vítězství a prakticky jistý postup do play-off, stejně jako Eagles. Polepšili si i Los Angeles Rams, když vybojovali povinnou výhru v Arizoně. Naopak Falcons momentálně drží v ruce pověstnou nejkratší slámku a před sebou mají čtyři divizní duely, z toho tři s New Orleans a Carolinou, které jsou aktuálně v pořadí před nimi.

Právě tyto dva divizní konkurenti se utkali ve městě jazzu a duel si znovu podmanila nezastavitelná dvojice running backů Saints. Zatímco Mark Ingram boural vše, co mu stálo v cestě, Alvin Kamara lehkým krokem unikal obráncům Panthers. Dohromady si připsali tři touchdowny a znovu potvrdili, že právě běhová hra je základním kamenem letošního úspěchu Svatých.

Zdroj
ČT sport, ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články