Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Rychlobruslařům startuje sezona, Sáblíková se s obavami těší

Calgary - Na olympijském oválu v Calgary startuje rychlobruslařská sezona, která vyvrcholí v únoru na olympijských hrách v Soči. Na startu nebude chybět ani česká hvězda Martina Sáblíková, jež bude v Soči jednou z hlavních postav české výpravy.

V Calgary se vedle dvojnásobné olympijské šampionky představí i další tři svěřenci trenéra Petra Nováka - Karolína Erbanová, Zdeněk Hasselberger a teprve sedmnáctiletá Nikola Zdráhalová, kterou čeká premiérová konfrontace se seniorskou elitou. Oproti minulosti početnější český tým odletěl do Kanady již před týdnem, aby měli závodníci dostatek času na aklimatizaci. "První tři dny byly pro mě takové horší, ale už je vše v pořádku. Srovnalo se to," řekla Erbanová.

"První Světový pohár je před námi, takže je cítit určitá nervozita ve vzduchu," doplnila. Již před odletem Sáblíková, Erbanová i Novák uvedli, že hned na začátku sezony se budou jezdit hodně rychlé časy. Dráhy v Calgary a Salt Lake City, kde SP bude pokračovat za týden druhým závodech, patří totiž mezi nejrychlejší na světě. Všichni rychlobruslaři navíc budou chtít hned na začátku potvrdit, že mají za sebou kvalitní letní přípravu.

Martina Sáblíková:

Martina Sáblíková"Už se na start sezony těším, i když na druhou stranu první závody nepatří mezi mé nejoblíbenější. Ukazuje se tam forma nejen moje, ale i soupeřek, a to pak dává psychický impulz do dalších závodů. Těším se tam, ale mám z toho zároveň i trochu strach." 

Již nyní lze předpokládat, že hlavní soupeřkou Sáblíkové v sezoně bude opět Nizozemka Ireen Wüstová, se kterou se již utkala na kontrolních závodech v Inzellu. A obě potvrdily, že jsou dobře připraveny. Česká hvězda sice s Wüstovou na její silnější patnáctistovce prohrála, ale zajela si osobní rekord v Evropě. Výsledky a zejména dosažené časy na zámořských oválech budou hodně důležité s ohledem na olympijskou nominaci.

O startujících v Soči totiž rozhodnou žebříčky s osobními maximy. "Osobně si ale myslím, že Martina i Karolína mohou být klidné. Časy, které zajely na závodech v Inzellu, by jim už měly ke startu na olympiádě stačit," podotkl kouč Novák. "Je jisté, že v Calgary i Salt Lake City se budou jezdit hodně rychlé časy," řekla Erbanová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články