Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Sáblíková se těší na Soči a mrzí ji, že Vancouver nevedl ke stavbě dráhy v ČR

Praha - Rychlobruslařka Martina Sáblíková se na únorových olympijských hrách představí jako největší hvězda české výpravy a obhájkyně tři medailí. Královna dlouhých tratí 106 dní před startem her v Soči o konkrétních cílech hovořit nechce, ale věří, že na stupních vítězů chybět nebude.

Ve Vancouveru získala zlaté medaile na tratích 3000 a 5000 metrů, na patnáctistovce byla třetí. "Ještě dnes nemůžu uvěřit, že se mi to ve Vancouveru povedlo. Vím, že to bude teď těžké, protože si uvědomuju očekávání, která mě budou provázet," přiznala Sáblíková.

S tlakem se ale svěřenkyně trenéra Petra Nováka už dokáže dobře vypořádat. "Budu obhajovat dvě zlaté, tlak bude velký. Na to si ale člověk postupně zvyká, samozřejmě to nejde úplně, je to zodpovědnost vůči celému týmu a národu," uvědomuje si.

Sáblíková má za sebou starty na zkušebních závodech v Inzellu, ostrý začátek sezony ji čeká druhý víkend v listopadu, kdy se v Calgary uskuteční první díl Světového poháru. "Už se těším, až to začne. Na druhou stranu mám ale i trochu strach, první závod seriálu nepatří mezi mé nejoblíbenější. Půjde hlavně o to, dostat se do osmičky, která bude mít na olympiádě právo startu v posledních rozjížďkách," řekla Sáblíková.

Nadcházející sezona bude pro Sáblíkovou odlišná, vedle klasických tratí ji čekají i starty v týmových závodech. Limit pro start v seniorském SP totiž zajela i sedmnáctiletá Nikola Zdráhalová, trenér Novák tak má možnost přihlásit českou trojici do klání týmů a hodlá ji využít. "Jsem ráda, že nás bude více, a těším se na to. Na mladší holky jsem hodně pyšná. Je výborné, že jdou výkonnostně nahoru," uvedla Sáblíková. Třetí do party bude Karolína Erbanová.

Velkým tématem, zejména po triumfu Sáblíkové ve Vancouveru, byla stavba rychlobruslařského stadionu v České republice. Toto téma však opět utichlo. "Mrzí mě, že jako sportovec už jsem proto více udělat nemohla. Když jsem ve Vancouveru získala dvě zlata, myslela jsem, že to pomůže stavbě alespoň jedné odkryté dráhy. Ale bohužel," mrzí Sáblíkovou. 

O Sáblíkové vyšla kniha, její kariéru přiblíží i film

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články