Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Olympijské parky zaujaly svět. Jako festivaly budou v Ostravě, Brně, Grenoblu i jinde

Český nápad zaujal svět. Olympijské parky budou pořádat i v zahraničí. Mezinárodní olympijský výbor ocenil sportovní akce, které během olympijských her přiváděly v Česku ke sportu veřejnost, jen změnil název z parků na festivaly. Ty se při únorových zimních hrách v Pchjongčchangu budou konat nejen v českých městech Brně a Ostravě, ale i ve Francii, Itálii a Slovinsku.

Projekt olympijského parku v Brně
zdroj: olympijskeparky.cz

"Od začátku měl náš nápad sympatie mezinárodního výboru," řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a přiznal, že ho mrzí přejmenování parků na festivaly. "Mentálně to je bolestivé, ale olympijský park pro MOV znamená hlavní park v olympijském městě, kde je většina sportovišť. MOV proto přišel s názvem festival. Nevidíme v tom žádný problém," uvedl Kejval.  

Premiéru měl olympijský park v roce 2014 v Praze na Letné během Her v Soči. Loni při letní olympiádě v Riu v akci vedle hlavního parku na Lipně fungovaly i parky v Pardubicích, Ostravě a Plzni a dohromady je navštívil zhruba milion lidí.  

Díky tomu, že festivaly zaštítí MOV za podpory Asociace národních olympijských výborů, bude možno používat olympijské kruhy a při korejských Hrách třeba i vizuální podobu Pchjongčchangu nebo maskota bílého tygra Soohoranga. "Bude to více evokovat olympijskou atmosféru a už vidím ta selfie," usmál se Kejval.  

Ve Francii bude festival v Grenoblu, což bude pro Česko i symbolické. V únoru uplyne 50 let od vítězství legendárního skokana na lyžích Jiřího Rašky, který právě zde získal první českou zlatou olympijskou medaili ze zimních Her.  

"Festivaly neděláme kvůli zisku, ale pro fanoušky, kterým chceme dát třetí rozměr Her. Nejde jen o to sledovat a fandit, ale i si sporty vyzkoušet. Funguje to jako náborová činnost, což jsme si potvrdili při zpětné vazbě," řekl Kejval.  

V Ostravě bude centrem dění Ostravar Aréna, ale program zasáhne také do lyžařských středisek v Jeseníkách a Beskydech - Bílé, Karlova, Kopřivné a Mostů u Jablunkova. Poprvé budou mít lidé šanci fandit a sportovat v Brně, kde soubor sportovišť včetně ledové plochy vyroste v Pavilonu Z a jeho okolí na výstavišti.  

Do obou měst budou z Prahy jezdit speciální vlaky, protože metropole se do projektu znovu nezapojí. "Což nás mrzí," řekl Kejval s tím, že hledání vhodného místa věnoval ČOV poměrně dost času. "Na Výstavišti Praha začíná Matějská pouť a nechtěli jsme jít do střetu. Na Letné, nevím proč, jsme nebyli vítáni. Měli jsme fajn prostor v Letňanech, ale chyběla aktivní podpora magistrátu," uvedl Kejval.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články