Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nejlepší nástup nového trenéra v Evropě: Rudi Garcia si podmanil AS Řím

Řím - Po smršti letních trenérských přestupů už dozrávají první plody. Serie A i Premier League, kde byly obměny koučů nejrozsáhlejší, jsou tak alespoň zatím mnohem nepředvídatelnější než dříve. Elitním týmům se doposud často nedaří podle představ, a jen poslední víkend tak přinesl hned několik mimořádně překvapivých výsledků. Manchester United po debaklu v městském derby doma kapituloval s West Bromwichem, Real Madrid zase poprvé v tomto století podlehl v lize Atlétiku Madrid.

Trenér AS Řím Rudi Garcia
zdroj: ČTK autor: René Volfík

Nelze však říci, že všechny týmy s novými trenéry zaznamenávají rozpačité výsledky. Skvělý start do sezony má Neapol vedená Rafaelem Benítezem, stoprocentní je Barcelona, jediným neporaženým týmem v nejvyšší anglické lize je pak Everton pod Robertem Martínezem. Nejlepší nástup do nového ročníku však bezpochyby zaznamenal AS Řím a jeho nový kouč Rudi Garcia. Giallorossi zvítězili ve všech z šesti utkání, do nichž nastoupili. Nastříleli přitom 17 branek a inkasovali pouhou jednu.

Při pohledu na soupisku týmu nejsou výsledky AS úplně překvapivé. García má k dispozici kvalitní a typově různorodé hráče; fotbalisty mladé a talentované, ale i zkušené. Fanoušci Říma by však ještě před dvěma měsíci o podobném vstupu do sezony ani nesnili. Klub měl za sebou dvě poměrně turbulentní sezony plné vnitřních neshod, radikálních změn a nepřesvědčivých výsledků. Neúspěšnou periodu symbolizovala porážka ve finále italského poháru s Laziem, po odchodu trenéra Andreazzoliho v létě navíc odešly klíčové opory.

Giallorossi prodej svých nejlepších hráčů uskutečnit museli. Hlavním cílem amerických majitelů, kteří klub převzali v dubnu 2011, totiž bylo smazat ztráty, aby Řím splňoval pravidla financial fair play a mohl hrát v evropských soutěžích. Odchodem brankáře Stekelenburga do Fulhamu, stopera Marquinhose do Paris Saint-Germain, záložníka Erika Lamely (spolu s respektovaným sportovním ředitelem Frankem Baldinim) do Tottenhamu, útočníka Osvalda do Southamptonu a dalších hráčů AS Řím podle serveru Transfermarkt vydělal přes 90 milionů eur.

Jedna z hvězd AS Řím Gervinho
zdroj: ČTK/sportfotodienst

To však nebyl jediný problém, Řím zároveň konečně potřeboval vybrat správného trenéra, který by tým stabilizoval, vtiskl mu pohledný herní styl a dovedl jej zpět do Evropy. Dosavadní volby nových vlastníků byly možná až příliš idealistické. Luis Enrique narazil na vlastní nezkušenost, Zdeněk Zeman ztratil podporu kabiny a Andreazzoli byl jen dočasným řešením. Klubu se v létě nepodařilo angažovat ani jednoho z dvojice Mazzari – Allegri, a tak byl příchod Rudiho Garcii z Lille fanoušky vnímán se značnou skepsí.

Nepopulární, odvážné tahy však nyní v Římě vycházejí obdivuhodně. Úvahy klubových funkcionářů přitom byly poměrně střízlivé. "Tým pro letošní sezonu je silný a hodně se liší od té loňské, kdy jsme si mysleli, že talent sám o sobě bude stačit k tomu, abychom dosáhli toho, co jsme si předsevzali," přemýšlí sportovní ředitel klubu Walter Sabatini. "Nemyslím, že jsme úplně překopali zásady, na nichž jsme stavěli v minulých letech. Jen jsme do kádru chtěli přivést určité vlastnosti, jako je autorita na hřišti – abychom mohli na trávníku kralovat, určovat tempo zápasů a vyhrávat je. Zároveň jsme nezapomněli na to, jak důležitá je technická vybavenost hráčů. Mám pocit, že tento mix v klubu vytváří odlišnou vnitřní dynamiku," dodává.

Již v přestupovém období nebylo pochyb o tom, že náhrady za odchozí hvězdy jsou přinejmenším adekvátní – a především cenově velmi výhodné. Místo Stekelenburga zaujal Morgan de Sanctis z Neapole za necelého půl milionu eur, zdarma z Manchesteru City přišel zkušený pravý obránce Maicon. Zálohu posílili nizozemský reprezentant Kevin Strootman a mimořádně technicky zdatný Srb Adem Ljajič, přičemž cena za oba mladé hráče činila – vzhledem k letošním přemrštěným částkám – relativně nízkých 24 milionů eur. Za svým bývalým koučem se vrátil Gervinho, jenž nepřesvědčil v Arsenalu, ale v Římě zatím podává velmi slibné výkony. Stoper Benatia pořízený za 12 milionů eur z Udine si pak po přestupu vysluhuje neustálou chválu jak od svého trenéra, tak od médií. Řím tak má o dva hráče do základní sestavy více a do klubové pokladny přitom v létě z přestupů přibylo zhruba 34 milionů eur. 

Stoper AS Řím Mehdi Benatia
zdroj: ČTK/sportfotodienst

Sabatiniho realističtější záměr se projevil i na výběru trenéra. Garcia, který dovedl Lille k prvnímu francouzskému titulu po 57 letech, na jednu stranu prosazuje, aby jeho týmy hrály atraktivní fotbal, ovšem ne za cenu nejistoty v defenzivě. Kouč své hráče do poslední chvíle hájí před kritikou médií, nicméně za zavřenými dveřmi dokáže být nesmlouvavý, když je potřeba.

"Když jsem se ho na začátku ptal, jaký bude mít vztah k týmu, podíval se na mě přísně a řekl: 'Já svůj tým miluji'," vypráví Sabatini. "Na tom, co řekl, přitom nebylo nic sentimentálního nebo křečovitého. Velký trenér se tak potřebuje cítit, aby mohl svůj tým bránit, pomoct mu a porozumět mu. To jsem si uvědomil až později, když jsem viděl, jak pracuje. Hráči ho ve všem následují, on je trénuje dobře, zná každý sebemenší problém. Je k nim neuvěřitelně pozorný, ví, co má kdy říct a udělat, jak moc je potrestat, pokud něco provedou," popisuje sportovní ředitel Říma.

Rozsáhlé změny v hráčském kádru si většinou vynutí čas na adaptaci, zvláště pak pod novým trenérem. AS však podle předvedených výkonů jako by podobné problémy ani neřešilo. Tým působí již teď velmi sehraně a semknutě. "Začít sezonu dobře bylo určitě velkým pozitivem, zvlášť proto, že atmosféra nebyla příliš dobrá, když jsem sem přišel," říká García. "Hráči velmi rychle pochopili mou herní filozofii a defenzivní fázi, na níž se musí podílet celý tým. Každý k tomu přistupuje velmi pracovitě."

"Vztah mezi starou gardou a novými hráči je silný, což je pro tým výborné," doplňuje trenéra Sabatini. "Myslím, že tým je jak technicky, tak mentálně schopný bojovat na čelných místech. Neříkám to na základě zápasů, které jsme zatím hráli a vyhráli, ale protože hráče sleduji a vidím, jak se celá nálada v kabině změnila. Například Strootman už ve svém věku má klíčovou roli v národním týmu. Ví, kde má na hřišti být, dokáže na něm tým stmelit. Když je pak takový hráč v kabině potichu, všichni vědí, že za jeho tichem je určitá zpráva pro ostatní."

Formu Giallorossi potvrdilo víkendové utkání proti Boloni, která si z Říma odvezla debakl 0:5. AS předvedlo velmi kompaktní výkon v defenzivě, výborně drželo míč, vyráželo do nebezpečných protiútoků a dokázalo těžit i ze standardních situací. Tato všestrannost v minulých sezonách týmu chyběla, letos by mu naopak mohla pomoci ve vyrovnaných zápasech proti silným soupeřům.

Otázkou je, zdali nepříliš početný kádr dokáže čelit případným zraněním. I díky absenci Říma v evropských pohárech se nicméně zdá, že tým oproti ostatním elitním celkům nebude mít velký problém s únavou. Pokud Řím v sezoně prokáže svou technickou a mentální sílu stejně jako doposud, Serie A bude mít dalšího, přestože poněkud nečekaného, favorita v boji o titul.

Zdroj
ESPN, Guardian, asroma.it

Hlavní zprávy

Nejčtenější články