Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nehoda vztahy v týmu neovlivnila, tvrdí Loprais měsíc po Dakaru

Praha - Na své dvaatřicáté narozeniny nikdy nezapomene. 10. ledna se totiž Aleš Loprais podruhé narodil. Na přejezdu v neměřeném úseku deváté etapy jeho Tatra havarovala kvůli mikrospánku kopilota a technika. Loprais vyvázl s dvěma naštíplými obratli a musel ze soutěže odstoupit. V prvním rozhovoru po měsíci rekonvalescence se olomoucký rodák v České televizi podělil o své zážitky z Dakaru i o vztazích v týmu.

Nehoda Aleše Lopraise na Dakaru
zdroj: ČT24

Je tomu přesně měsíc, kdy Loprais nestihl oslavit své narozeniny. 10. ledna se kvůli mikrospánku Petra Almášiho jeho Tatra vybourala. "Stalo se to v odpoledních hodinách, takže jsem se nedočkal ani svého vytouženého přípitku," řekl. Měsíc od nehody se závodníkův stav výrazně zlepšil. "Mám sice korzet, ale můžu se pohybovat a vykonávat běžné potřeby. Se zraněním páteře mám zkušenosti a jsem rád, že to nedopadlo hůř," řekl.

Vzpomínkám na nehodu se Loprais nevyhne. "Etapa byla velmi dlouhá a těžká. Do cíle první části jsme dojeli jako první a následoval neutralizační přejezd. V tu chvíli jsem si šel lehnout a řízení převzal kopilot. Bohužel došlo k tomu, že usnuli i kopilot s navigátorem." Celý incident ale vztahy mezi posádkou prý nepoznamenal. "Z každé situace se člověk může poučit. Mechanik s navigátorem usnout neměli, to se ale na Dakaru stává - můžete se připravit sebelíp. Tyto věci nás určitě nezastaví. Já se na nikoho nezlobím," uvedl Loprais.

Někteří odborníci tvrdí, že důvodem, proč Loprais už čtyřikrát neviděl cíl Dakaru, je jeho snaha bojovat s většími týmy a technicky lepšími kamazy. "Musím tomu kontrovat," řekl závodník. "V prvním ročníku jsem dojel na třetím místě. Byli jsme nejmenší tým v první desítce, dnes jsme nejmenší tým v první desítce. Loni jsme vyhráli dakarskou sérii v Rusku, domácí zemi kamazů, kde jsme jich deset porazili. To jsou pro mne hnací motory a vím, že jdeme správnou cestou. Druhé místo pro mě je první, kdo prohrál. Chci Dakar vyhrát," uzavřel závodník.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Alešem Lopraisem
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články