Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kožíšek s Razýmem skončili ve sprintu dvojic těsně pátí, vyhráli Rusové

Liberec – Jen těsně unikly stupně vítězů české dvojici Aleš Razým, Dušan Kožíšek ve sprintu na světovém poháru v Liberci, když ještě dvě sta metrů před cílem vedli. Aleš Razým však nakonec finiš nezvládl a český pár dojel pátý. První místo obsadili Rusové Michail Děvjaťjarov a Nikolaj Morilov. 

Dušan Kožíšek
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Závod to byl hodně povedený. Zkusil jsem jet delší finiš, ale pak jsem na to stejně neměl," litoval Razým. "Jsem rád, že se nám to takhle povedlo. Chyběl kousíček a mohli jsme být na bedně," řekl Kožíšek.

Za vítěznými Rusy skončili Norové Eirik Brandsdal a Paal Golberg. Na třetí místo se ze zadních pozic dostali další Rusové Alexej Petuchov a Nikita Krjukov.

Všech deset dvojic se drželo dlouho pohromadě a nikdo se nesnažil na rychlém sněhu pole roztrhat. Kožíšek s Razýmem jeli většinou vzadu. Závod se rozhodl až na posledních dvou úsecích. Kožíšek dokázal udržet kontakt, vyhnul se i Petuchovovi, který před ním padl, a posunul Čechy dopředu. Razýmovi předával do závěrečného dějství na druhém místě.

V pohodě jezdící Razým se rychle dostal do čela a snažil se soupeřům ujet. "Věděl jsem, že nemůžu jít do ostrého finiše," řekl. Ještě do cílové rovinky vjížděl vedle Norů v čele, ale pozici neudržel. "Už jsem měl kamenné nohy," uvedl.

Ženský závod ve Vesci ovládly Norky Ingvild Östbergová, Maiken Fallaová, které porazily Švédky Stinu Nilssonovou a Idu Ingemarsdotterovou.

České ženy na finále nedosáhly. Karolína Grohová a Eva Nývltová-Vrabcová měly za úkol být do dvanáctého místa, aby měly šanci jet na mistrovství světa ve Val di Fiemme, ale v závěru semifinále nestačily a celkově skončily šestnácté. "Co se dá dělat. Nebylo to určitě špatné, ale na nejlepší to ještě pořád není. Vydržely jsme víceméně v kontaktu první dvě kola," řekla Nývltová-Vrabcová.

Závody SP v běhu na lyžích v Liberci - sprint dvojic volnou technikou:

Muži:
1. Děvjaťjarov, Morilov (Rus.) 21:43,8, 2. Brandsdal, Golberg (Nor.) -0,8, 3. Petuchov, Krjukov (Rus.) -0,8, 4. Pettersen, Glöersen (Nor.) -0,8, 5. Kožíšek, Razým (ČR) -1,3, 6. F. Pasini, R. Pasini (It.) -1,3, ...22. Máka, Magál, 23. Šrail, Horčička, 28. Bartoň, Horyna (všichni ČR) - nepostoupili ze semifinále.

Ženy:
1. Östbergová, Fallaová (Nor.) 11:26,2, 2. Nilssonová, Ingemarsdotterová -0,5, 3. Sömskarová, Pajalaová (všechny Švéd.) -5,7, 4. Fesselová, Kolbová (Něm.) -6,3, 5. Gruberová, Van der Graaffová (Švýc.) -7.5, 6. Nikolajevová, Usatovová (Rus.) -8,0, ...16. Nývltová-Vrabcová, Grohová, 20. Schützová, Horká, 21.Nováková, Charvátová (všechny ČR) - nepostoupily ze semifinále.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články