Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jizerskou padesátku ovládl Nor Aukland, Bauer skončil druhý

Bedřichov – Legendární Jizerská padesátka tento rok českého vítěze nepoznala. Lukáš Bauer sice dlouho bojoval o vítězství, avšak to nakonec připadlo díky drtivému finiši 3 kilometry před cílem Norovi Andersi Auklandovi, který si tak připsal třetí triumf na tomto závodě. Lukáš Bauer při své premiéře dojel se ztrátou 26 vteřin druhý. Loňský vítěz a nejlepší český dálkový běžec na lyžích Stanislav Řezáč skončil pátý.

Slavící Nor Aukland
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Třetí skončil Auklandův bratr Jörgen. Skvělým výsledkem se blýskl další český lyžař Petr Novák, který doběhl šestý.

"Byl to náročný závod v perfektních podmínkách. Cítil jsem se v závěru výborně, proto se mi povedlo mu odjet, ale byla čest jet s Lukášem celý závod," řekl Anders Aukland České televizi. "Poté, co jsem odjel Tour de Ski a vzhledem k faktu, že nemám s Jizerskou padesátkou zkušenosti, jsem obrovsky spokojený," uvedl Bauer.

Po startu, který se obešel mezi elitou bez kolize, se Bauer v barvách švédského týmu Coop hnal do čela. Nejlepší český běžec ve světovém poháru v ideálních podmínkách a desetistupňovém mrazu pole rychle roztrhal a už po osmi kilometrech všem poodjel. "Měl jsem za úkol vyhrát první prémii. Cítil jsem se dobře, tak jsem za to do kopce vzal," líčil úvod závodu.

Bauerovu tempu stačil jen Anders Aukland. Po sprintu po 11,1 km vytvořili silnou dvojici a spolupracovali. Za nimi se držel v polovině závodu o půl minuty zpět Nor Simen Östensen, další dvojici tvořili Jörgen Aukland a Slovák Martin Bajčičák, který ale následně odpadl.

Řezáč jel ve skupině o šesté místo, ale na vedoucí duo ztrácel - na Knajpě minutu a půl a na Jizerce po 23,3 km už přes dvě minuty.

Aukland prokázal před cílem svoje zkušenosti

Na Hřebínku, necelých devět kilometrů před cílem, měla vedoucí dvojice náskok dvou minut před Östensenem a bylo jasné, že se o vítězi rozhodne mezi nimi. Aukland nastoupil stejně jako loni Řezáč tři kilometry před cílem a Bauerovi ujel. "Rozhodly zkušenosti. On věděl, kdy nastoupit. Tam si mě vychutnal a bylo jasno," řekl Bauer. 

Čtyřicetiletý Anders Aukland zvládl klasickou padesátku za dvě hodiny a 12 minut a Bauera porazil o necelých 25 sekund. Český lyžař svého přemožitele po dojezdu ocenil lehkou poklonou. "Dojezd byl super. Bylo tady hodně lidí, užil jsem si to, i když na startu jsem se necítil vůbec dobře," uvedl Bauer. "Naštěstí jsem to vydržel, nechtěl jsem skončit na třicátém kilometru a jít do autobusu."

O přestupu k "laufařům" zatím Bauer neuvažuje

Dnešní úspěch ale neznamená, že se v nejbližší době přeorientuje na dálkové běhy. Smlouvu s "laufařským" týmem Coop má na dva roky s tím, že prioritou jsou pro něj závody světového poháru. Letos nastoupí zřejmě už jen do norského Birkebeineru. "Samozřejmě také nejsem nejmladší. Budu se muset taky zeptat, co na to doma," žertoval Bauer.

Každopádně dnešní výsledek neovlivní jeho rozhodnutí, zda jet stejný závod na mistrovství světa ve Val di Fiemme. Aukland mu na stupních vítězů říkal, že to byl dobrý trénink. "Jenže dálkové běhy se jezdí jinak. Po vlažných kopcích jsou rovinky, kde to laufaři rozjedou. Na MS to bude běh na plné pecky nahoru dolů. Je to jiné, dneska jsem si to spíš užil. Padesátka na MS je pořád otevřená," dodal.

Mezi ženami kralovala Ukrajinka Ševčenková, která porazila druhou Bonerovou ze Švýcarska o půl minuty. Třetí doběhla Finka Saarinenová.

Jizerská padesátka, závod FIS Marathon Cupu a Ski Classics v dálkovém lyžování (50 km klasicky):

Muži: 1. A. Aukland (Nor.) 2:12:19,4, 2. Bauer (ČR) -24,7, J. Aukland -2:55,3, Östensen (oba Nor.) -3:21,1, 5. Řezáč -3:45,5, 6. Novák (oba ČR) -3:48,3, 7. Södergren (Švéd.) -3:48,8, 8. Sorin (Rus.) -3:50,6, 9. Rönning (Nor.) -3:51,1, 10. Karp (Est.) -3:54,3.

Ženy: 1. Ševčenková (Ukr.) 2:36:15,6, 2. Bonerová (Švýc.) -31,1, 3. Saarinenová (Fin.) -2:33,1, 4. S. Hanssonová (Švéd.)-3:52,4, 5. Michajlovová (Rus.) -4:55,7, 6. J. Hanssonová (Švéd.) -4:55,9, ...9. Moravcová -6:10,2, 16. Kocumová -21:47,7, 17. Jetmarová (všechny ČR) -22:51,1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články