Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Jde o projev skrytého konfliktu mezi hráči a kluby

Washington - Zámořské NHL opět po šesti letech hrozí výluka. Hráčská asociace NHLPA spolu se zástupci klubů vyjednává o podobě nové kolektivní smlouvy. Ta stávající platí do 15. září, a pokud do tohoto data nebude dosaženo nové dohody, hrozí, že sezona v nejkvalitnější hokejové soutěži světa začne se zpožděním – stejně jako loni její sestřička, basketbalová NBA – anebo také nemusí začít vůbec. "Hokej je samozřejmě krásný sport, ale tady jde o peníze. Takže se vyjednává velmi intenzivně, ale není vůbec zaručené, že se najde dohoda," komentuje situaci zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Hala Staples Centre těsně po vítězství Los Angeles ve Stanley Cupu
zdroj: Getty Images autor: Noel Vasquez

Možná výluka zámořské hokejové soutěže není podle Víta Pohanky žádnou utopií. "Odvolal bych se na kolegu Thomase Boswella, který píše pro Washinghton Post, a sledoval vyjednávání v letech 1994 i 2004. On varuje před optimismem. Jde prostě o peníze. Hráči i majitelé klubů mají své požadavky a zatím se tváří neústupně," říká Pohanka.

Hlavním bodem sváru aktuálních jednání je poměr rozdělení výnosů NHL mezi hráče a kluby. Obě strany jsou si vědomy, že pro finanční stabilizaci ligy je nutné, aby podíl hráčů na zisku klesl ve prospěch vlastníků klubů. Jenže představy zástupců obou stran se poměrně liší. "Stále je mezi námi široká propast. A není moc času," řekl komisionář NHL Garry Bettman po poslední schůzce.

Nyní tvoří podíl hráčů na zisku 57 procent, zástupci klubů by rádi toto číslo stlačili pod hranici padesáti procent. Poslední návrh NHLPA by podle tvrzení vyjednavačů hráčské asociace znamenal, že by hráči při zachování současného tempa růstu tratili – oproti případu, kdy by platil stávající poměr rozdělení zisků – 465 milionů dolarů ročně.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Víta Pohanky o vyjednávání v NHL

"Ta necelá půlmiliarda dolarů, které jsou hráči údajně ochotní se vzdát, to je tak trošku hra s čísly. O tolik by přišli, kdyby se zaprvé zvedly výnosy klubů, tak jako v posledních několika letech, a zadruhé stoupal stejně rychle podíl platů hráčů," popisuje Pohanka a situaci uvádí do kontextu.

"Ještě v sezoně 2005/06 mohl každý klub vyplatit svým hráčům maximálně 35 milionů dolarů. Taková byla tenkrát dohoda. V sezoně 2011/12, tedy v té poslední, už to bylo 65 milionů dolarů na tým. Jinými slovy platy stouply za posledních šest let o nějakých šedesát až sedmdesát procent a je asi pochopitelné, že kluby se snaží tento nárůst, když ne zastavit, tak alespoň zpomalit a hráčům a jejich asociaci se to pochopitelně nelíbí a chtějí pořád víc peněz. To je asi naprosto přirozené," vysvětluje Pohanka.

Zda obě strany nakonec dosáhnou dohody o podobě nové kolektivní smlouvy do 15. září, je nyní ve hvězdách. Jestli jsou vyhlídky optimističtější než v předchozích letech, kdy zástupci klubů a NHLPA zasedli k vyjednávacímu stolu, či opět dojde na výluku, se podle Víta Pohanky dá jen těžko odhadovat. "Ten spor není o nic horší, ale ani o nic lepší, než to bylo dřív. Je to prostě projev skrytého konfliktu mezi majiteli a hráči, který jednou za čas vyjde najevo. A z toho, co vím, nevyplývá, že by to tentokrát bylo horší než v roce 1994 nebo 2004. Jde prostě o peníze," myslí si Pohanka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články