Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hráčská asociace NHL předložila návrh kolektivní smlouvy

Toronto - Hráčská asociace NHLPA předložila v úterý očekávaný první návrh nové kolektivní smlouvy s vedením NHL. Hráči v něm připouštějí možnost ústupku ve výši podílu, který by jim měl plynout z celkového zisku soutěže. Požadují ale zároveň navýšení části příjmů, která jde do programu pomoci zadluženým týmům. Jednání mají pokračovat dnes.

Oslavy na domácím stadionu L.A.
zdroj: ISIFA

"Návrh by měl celou ligu stabilizovat," uvedl výkonný ředitel NHLPA Donald Fehr, jehož bylo v Torontu podpořit 23 hráčů včetně hvězd první velikosti jako Sidney Crosby, Alexandr Ovečkin či Steven Stamkos. Návrh nové kolektivní smlouvy sice neobsahuje procentuálně vyjádřený podíl, kterého jsou hráči ochotni se vzdát, přesto odbory počítají s úsporami. V případě přijetí jejich návrhu jsou hokejisté připraveni vzdát se částky okolo 465 milionů dolarů při průměrném růstu ligy. Pokud by však byl nárůst tak rychlý jako v uplynulých dvou sezonách, tato částka by mohla vyšplhat až k 800 milionům dolarů.

"Věříme, že návrh, který dnes hráči podali, by v případě svého uvedení v platnost přinesl stabilitu celého 'průmyslu'. Dává nám to šanci nechat už za sebou neustále se opakující dohady, které sužovaly NHL v průběhu posledních dvou dekád," věří Fehr.

Připomněl tak stávkou narušenou sezonu 1994/95, kdy se kvůli chybějící dohodě obou stran neodehrála téměř polovina základní části, a rovněž zrušený ročník 2004/05, kde se soutěž k velké nevoli zámořských fanoušků nerozběhla vůbec. Návrh ze strany hráčů počítá s tříletou délkou kontraktu za navrhovaných podmínek, přičemž během roční opce by se mohla kolektivní smlouva vrátit k současným podmínkám, v jejichž rámci plyne hráčům 57 procent z celkových příjmů ligy. NHL naproti tomu ve svém návrhu, který podala před měsícem a obsahoval údajně přes 70 tisíc stránek, volá po významném snížení tohoto podílu, jehož chce dosáhnout především zavedením nových opatření při uzavírání kontraktů. Ty by bylo například možné uzavírat maximálně na pět let, zatímco v poslední době nebyly výjimkou ani smlouvy na deset let a více.

"Hráči nevěří, že původní návrh vlastníků byl odpovídající. Tento by však ke kolektivní smlouvě vést mohl," podotkl Fehr. Komisionář NHL Gary Bettman nechtěl návrh protistrany příliš komentovat s odůvodněním, že vlastníci ho potřebují velmi pečlivě prozkoumat a zvážit. "Je zcela jasné, že tohle nedávali dohromady za jednu, dvě hodiny. Také my potřebujeme nějaký čas na zvážení, abychom vše správně pochopili," vysvětlil Bettman.

Podle očekávání se představy obou stran zatím rozcházejí, ale oba tábory považují vyjednávání za konstruktivní a důsledné. Bettman v úterý vyjádřil víru, že dnes budou hovory opět pokračovat. "Věříme, že se nám povede vše uzavřít v průběhu příštího měsíce. To je náš cíl," prohlásil. Současná smlouva vyprší 15. září. Den poté mají začít tréninkové kempy jednotlivých klubů a hráči již dali najevo ochotu vrátit se do práce, i pokud ještě smlouva nebude podepsána, ale bude alespoň na obzoru. Bettman však již s předstihem pohrozil, že pokud nebude dosaženo dohody do 15. září, je připraven ligu uzavřít. Základní část má začít 11. října.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články