Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Holuša: Dokud ve sportu budou peníze, bude v něm i doping

Praha – Místo toho, aby se v atletice řešilo blížící se mistrovství světa v Pekingu, hlavním tématem současnosti je dopingový skandál, do kterého má být podle zahraničních médií zapleteno více než 800 atletů. Podle Jakuba Holuši však situace nebude tak horká a číslo bude nakonec mnohem nižší. Přesto ho tato informace tolik nepřekvapila. "Dokud ve sportu budou peníze, bude tam i doping," přiznává nový český rekordman.

Jakub Holuša
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Až třetina olympijských medailistů z olympijských her a mistrovství světa v letech 2001 až 2012 v bězích na 800 metrů a delších a ve vícebojích měla abnormální výsledky krevních testů. Nechyběli mezi nimi údajně ani Češi. Tato zpráva, kterou do světa pustily německá televize ARD a britský list Sunday Times, hýbe atletikou. Vůbec nejvíce podezřelých by mělo být v běhu na 1500 metrů, v němž bojuje i Holuša.

"Všichni by si měli bohužel uvědomit, že sport je byznys, a dokud tam budou peníze, tak tam bude i doping. Ale nemyslím si, že by to bylo až tak horké. Dokud se neprokáže něčí vina, jsou pro mě všichni čistí," prozradil český reprezentant, jehož celá kauza nechává klidným a neřeší ji.

"Každý si musí rozhodnout, jestli půjde cestou dopingu, nebo tou čistou. Jestli někdo dopuje, je to jeho věc. Já si jdu svojí vlastní cestou. Pokud však někoho chytnou a usvědčí, měl by podle mě ve sportu skončit," myslí si Holuša.

Hlavním tématem pro sedmadvacetiletého běžce je v současnosti úplně něco jiného, a to blížící se mistrovství světa v Pekingu, které startuje 22. srpna a na němž bude bojovat v závodě na 1500 metrů. "Hlavním cílem je dostat se v Pekingu do finále. Jedu tam už 14. srpna, takže budu mít dlouhou dobu na aklimatizaci," prozradil Holuša.

Do Číny odjíždí nabuzen velkým úspěchem ze Stockholmu, kde v závodě Diamantové ligy obsadil druhé místo a hlavně překonal český rekord v běhu na 1500 metrů. Jeho držitelem byl 32 let Jan Kubista a Holuša se ho v tomto roce několikrát snažil překonat. Dočkal se až ve Švédsku a do čela českých historických tabulek se posunul časem 3:34,26.

"Do závodu jsem šel s tím, že ten rekord chci. Neběželo se však tak rychle, jak je tradiční na Diamantové lize. Za normálních podmínek by 3,34 na druhé místo nestačilo. Většinou by to nebylo ani do desátého místa. Nebylo tam totiž úplně nejlepší obsazení a díky tomu jsem vybojoval životní umístění, které budu těžko překonávat," přiznal upřímně.

O druhém místě rozhodl Holuša opět svým fantastickým závěrem, který je pro něj tolik typický. Český reprezentant byl přesto nespokojen s taktikou, kterou předvedl.

"Držel jsem se strašně vzadu. To byla chyba. Šel jsem do toho s tím, že chci běžet vepředu. Kdyby se mi to povedlo, tak jsem mohl zabojovat o první místo. Jestli chci v budoucnu porážet i ty nejlepší, tak musím vepředu být, i za cenu občasného vytuhnutí," uznal Holuša.

Halový mistr Evropy na 1500 metrů z letošního roku by s lepším taktickým plánem vyrukoval právě v Pekingu, kam odjíždí jako držitel až 21. světového času. Tento fakt však na šampionátu nebude mít velký význam, jelikož boj o medaile na mistrovství je oproti normálním závodům hodně odlišný. Na mítincích totiž rozbíhají závody většinou vodiči, což na mistrovství nebude.

"Bude to hodně zajímavé a takticky svázané. Každý tam může porazit kohokoliv. Bude to o tom, jak to kdo zvládne takticky a jak se umí pohybovat v balíku. Bude to naprosto odlišné, než co jsme viděli doposud, což pro mě může být výhoda, dodal Holuša.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články