Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Fotbal se učil na ulici a testovalo ho City. U Bohemians by Tetteh rád napodobil Bonyho

Jako kouč Sparty vedl Wilfrieda Bonyho, který právě na Letné odstartoval hvězdnou kariéru. V současnosti Martin Hašek trénuje další pražský celek, Bohemians 1905, a v útoku se snaží vypilovat jiný africký klenot, jenž by také rád jednou zářil na nejvyšší úrovni. Benjamin Tetteh je sice u "klokanů" chvíli, ale od šéfa lavičky už slyšel velkou pochvalu.

Benjamin Tetteh z Bohemians 1905 (vpravo) uniká Milanu Havlovi z Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Z Afriky přes Spartu až ke splnění snu v podobě angažmá v Premier League. Takovou cestou si pár let zpátky prošel Wilfried Bony, který v Anglii působí doteď. Stal se tak vzorem pro mnoho mladých Afričanů mířící do českých soutěží. Jedním z nich je také Benjamin Tetteh, který od léta kope v Ďolíčku.

U Bohemians 1905 ho má na starosti Martin Hašek, jenž jako trenér Sparty byl u toho, když se Bony rozstřílel a odešel za velké peníze do nizozemského Arnhemu. Kouč celku z Vršovic se nyní snaží podobně rozjet i dvacetiletého Ghaňana, který ho po pár týdnech spolupráce stihl zaujmout.

"Trenér mi říkal, že trénoval Bonyho Wilfreda, a když by nás měl porovnat, vidí ve mně podobný potenciál. Je skvělé něco takového slyšet od trenéra a dává mi to motivaci nepřestávat se snažit," uznal Tetteh, který v minulé sezoně okusil českou ligu při hostování ve Slovácku.

Mladý útočník, který je se skoro dvěma metry na hřišti nepřehlédnutelný, se kouči zalíbil natolik, že v posledních třech ligových kolech nechyběl v základní sestavě a u "klokanů" má důvěru. V pražském celku si zatím drží bilanci šesti zápasů a jedné branky. K této pozici však musel Tetteh ujít pořádně klikatou cestu, která při jiných rozhodnutích nebo méně štěstí mohla vypadat dosti odlišně.

Je nám líto, video expirovalo.
Tetteha potěšilo srovnání s Bonym a Bohemians si i díky Praze a klokanovi užívá

Tetteha a jeho dva starší bratry vychovala pouze matka, jelikož otec se brzy od rodiny odstěhoval. Právě bratři rodáka z ghanské Accry dovedli k fotbalu, který pravidelně hráli na ulicích. "Nejdříve jsem chytal a poté jsem začal hrát v poli. Na ulici ale hrajete na pozici, která na vás zbyde," vzpomíná na momenty z mladí.

Tetteh už tehdy protihráče dokázal přehrávat, čehož si všiml jeden z bohatších příbuzných, který ho v patnácti přivedl do jednoho z týmů v Accře. "Šel jsem k němu bydlet. Stal se zároveň mým manažerem a staral se mi o peníze," prozradil.

V Ghaně mladý útočník prošel dvěma celky, než jeho další kroky zamířily do Evropy. Na testech byl třeba Salcburku, Mönchengladbachu, Basileji, Atléticu Madrid nebo Manchesteru City. Do svých služeb ho nakonec v osmnácti letech získal belgický Standard Lutych.

"Manažer mi řekl, že by bylo k ničemu podepsat smlouvu třeba v Manchesteru a vůbec za něj nehrát. Souhlasil jsem a byl to dobrý krok," uznal zpětně. Zároveň přiznává, že začátky v Evropě pro něj byly hodně náročné.

"Lutych byl můj první profesionální klub, poprvé jsem byl v Evropě delší dobu. Jako mladý jsem byl zvyklý jezdit do Evropy na zkušenou a pak se vracet do Afriky. Najednou jsem sám žil v Belgii, bylo mi osmnáct a bylo to tak pro mě opravdu těžké," řekl.

V první sezoně v Belgii Tetteh odehrál čtrnáct duelů a vstřelil dva góly. Pro větší vytížení se pak ale odhodlal k další změně, když poprvé ochutnal, jaké je to hrát v Česku. Na hostování si ho stáhlo Slovácko, kde hrával i díky hbitosti a technice spíše na křídle.

Po roce v Uherském Hradišti ale zamířil Tetteh zpátky do Belgie, odkud si ho přivedli právě Bohemians 1905 a tentokrát se už jednalo o trvalý přestup. Ghanský mládežnický reprezentant je v Praze zatím jen chvíli, ale v novém prostředí je velice spokojený.

"Hradiště je krásné místo, lidé jsou tam příjemní, ale ve srovnání s Prahou je to vesnice. V Hradišti jsem chodil jen na trénink a domů, tady můžu jít na spoustu míst. Dřív jsem trávil většinu času doma, ale v Praze mě spoluhráči vzali do města a změnilo se to. Pořád se snažím chodit ven a prohlížet si to tu," konstatuje spokojeně.

Nadšený je také z angažmá v Ďolíčku. "Jsem zde opravdu šťastný. Všichni mě v týmu po přestupu přivítali. V kabině jsou navíc všichni příjemní. Cítim se tu opravdu skvěle od první chvíle," prozradil Tetteh s tím, že ho na Bohemians baví i další věc, klokan jako maskot.

"Je to strašná legrace, když na hřiště vběhne a skáče všude okolo," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články