Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

ČOV by mohl dostávat okolo půl miliardy ročně z loterií

Praha – Financování českého sportu prošlo revolucí. Oproti minulosti do něj neplynou odvody z hazardu, které nově dostávají obce. Je tedy na sportovních organizacích, jestli přesvědčí zastupitelstva, aby z nich část věnovala na sport. Sportovní prostředí tak podle odhadů přišlo o dvě miliardy korun ročně, které dříve dostávalo přímo od sázkových společností. Přesto by český sport mohl začít těžit z výtěžku kurzových sázek a loterií a podle vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska v OVM by každý rok obdržel okolo půl miliardy korun. Jak k tomu dojde, o tom v Otázkách Václava Moravce promluvili končící předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek a český ministr financí.

Milan Jirásek v Otázkách Václava Moravce
zdroj: ČT4

"Sám to nenavrhnu, ale určitě bych takový návrh podpořil," vyzval Kalousek poslance, aby iniciovali novelu loterijního zákona. Předseda ČOV Milan Jirásek prohlásil, že podle kuloárních jednání má od senátorů příslib k takové iniciativě.

Právě Český olympijský výbor by se měl stát v závěru roku zastřešující sportovní organizací namísto Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), který ztratil důvěru především kvůli pádu Sazky. Zatímco ČSTV se má stát výlučně servisní organizací, ČOV bude rozdělovat státní dotace i případné půlmiliardové příjmy od sázkových společností.

Jirásek na listopadové valné hromadě ČOV po šestnácti letech skončí, ale jeho kolegové jsou prý připraveni tuto změnu zvládnout. "Vlivem kolapsu ČSTV a pádu podpory loterijní společnosti Sazka převzal již teď ČOV garanci za pojištění a další odpovědnost vyplývající z rozpočtové problematiky," dodal dosluhující předseda, který funkci zastával čtyři funkční období.

Je nám líto, video expirovalo.
Otázky Václava Moravce 2. část

Poukázal i na to, že nejde jen o celkový objem prostředků, ale také o jejich efektivní využití. "Vrcholový sport si na sebe díky marketingu může vydělat. Hlavním problémem je infrastruktura. Provoz a modernizace sportovních zařízení, která by byla přístupná pro každého," řekl Jirásek.

Největším problémem současnosti je podle Jiráska právě to, jak nabízet sport lidem jako veřejně prospěšnou službu státu. "Běžný občan nemá nabídku, kterou by potřeboval, ať už pro vlastní osobu, nebo svou rodinu a hlavně děti."

Další potíž vzhledem k předání mandátu vidí Jirásek ve ztrátě člena zastupujícího Českou republiku v MOV. Česko po konci volebního období Jana Želeného, který zastupoval aktivní sportovce, nemá na mezinárodním plénu zástupce. "Kandidatura Barbory Špotákové nevyšla, možná díky tomu, že se volba uskutečnila ještě před vítězným závodem. Samotný akt nebyl letos až tak demokratický, síla hlasu velkých zemí je těžko prorazitelná. Nejbližší možnost tak bude až za rok," poznamenal Jirásek.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články