Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi vládnou evropskému softbalu, na MS chtějí atakovat první pětku

Role největšího favorita, a ještě na domácí půdě, bývá někdy zrádná. Česká softbalová reprezentace navíc na kontinentálním šampionátu v Havlíčkově Brodě představila hned pět nováčků a bylo otázkou, jak obměněný výběr zvládne tlak domácího prostředí. Vyjma jednoho klopýtnutí s Nizozemskem v nadstavbové části ale Češi zvládli turnaj s přehledem a ve finále přehráli Nizozemce 10:3. Další výzvou pro národní tým bude příští rok domácí mistrovství světa, na kterém se budou snažit vylepšit dosud nejlepší šestou příčku z roku 2000.

Softbal
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Softbalisté si možné zaváhání před domácím publikem vůbec nepřipouštěli. "Musíte mít v hlavě, že si jdete pro vítězství. Navíc máme zkušenosti z minulých mistrovství. A víme, že systém je takový, že pokud jste po základní části první nebo druhý, tak máte případně šanci ještě na jednu opravu," vysvětluje druhý metař českého výběru Tomáš Petr.

Do play-off totiž postupují čtyři týmy a nejlepší dva hrají spolu o přímý postup do finále. Poraženého pak čeká utkání s lepším ze souboje o třetí místo, a vítěz tohoto duelu si zahraje finále. Proto se reprezentace utkala v Nizozemskem nejen v nadstavbě, ale i dvakrát v play-off.

Český tým vyhrál mistrovství Evropy počtvrté za sebou a celkově podesáté. "Důvodem určitě je, že je tady poměrně velká tradice softbalu oproti většině Evropy a hlavně, že dobře pracujeme se základnou, kterou tady máme," dodává hráč pražského Spektra.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Softbaloví mistři Evropy

Finále rozhodl walk-off homerunem v šesté směně jeden z nováčků Matouš Kasal, který předtím zaznamenal i vítězný bod proti Velké Británii. "Nikdy předtím se mi ukončit zápas nepovedlo, a že se to stane na takovém turnaji, je spíš náhoda. Měl jsem štěstí na dobré míče od nadhazovačů," připouští Kasal.

Právě duel s Velkou Británií byl pro český výběr asi nejtěžší prověrkou. Kvůli nepříznivému počasí a nahuštěnému programu končil zápas až kolem jedné hodiny ranní. "Britové jsou vždy nepříjemným soupeřem, a tohle utkání bylo napínavé až do konce," připomíná Petr těsnou výhru 3:2. "Pod světly navíc míček pocitově zrychluje, takže pro pálkaře je to těžší," doplňuje Kasal.

Příští rok budou Praha s Havlíčkovým Brodem hostit první mistrovství světa na evropském kontinentu. A Češi si věří. "Play-off je základní cíl. Nejlepším umístěním Česka na MS je 6. místo, takže bychom se rádi dostali alespoň do nejlepší pětky," uzavírá Petr.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články