Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

BLOG: Jedna výhra a cenné zkušenosti. Švédský příslib českých házenkářek

Zvítězit v úvodním zápase, postoupit do čtvrtfinálové skupiny, potrápit olympijské vítězky, prohrát s nimi o dvě branky, zažít šňůru těsných porážek s týmy evropské špičky a nakonec dostat výprask od severského výběru. Zní to povědomě? To je v kostce bilance českých házenkářek na letošním ME a je zajímavé, že naprosto přesně kopíruje dosud poslední vystoupení na evropské scéně z roku 2012. 

Jiří Kalemba
zdroj: ČT

Také tehdy se říkalo, že předvedené výkony jsou příslibem do dalších let. Tým ale za 4 roky prošel postupnou přestavbou, přesto je na místě věřit tomu, že šest odmakaných zápasů v Malmö a Helsingborgu bylo pro českou ženskou házenou krokem vpřed.

Ten posun lze poměrně jasně vyjádřit i čísly. Srbsko 2012 - 12. místo, Švédsko 2016 - 10. místo. Nejlepší umístění jakéhokoliv národního týmu od roku 2010. Michaela Hrbková se s třiceti góly drží na páté pozici v tabulce střelkyň a Češky jsou pak po hlavní fázi třetím nejofenzivnějším souborem turnaje. To není málo.

Ano, postupující šampionát odhalil i některé nedostatky. Klesala úspěšnost střelby a především v koncovkách pak chyběla týmu kombinace klidu, zkušeností, někdy i sil a trocha toho vrtkavého sportovního štěstí. Jenže buďme upřímní. Málokdo před mistrovstvím čekal, že se české házenkářky dokážou probít z těžké základní skupiny, že postoupí dokonce se dvěma body a že sehrají skvělé partie s nejlepšími týmy světa.

České házenkářky
zdroj: chf.cz autor: Alžběta Vejrostová

Po bodu sahaly proti účastnicím olympijského turnaje Černohorkám, olympijské vítězky z Ruska si sice do Švédska nepřivezly oslnivou formu, přesto byla kvalita jejich soupisky nesrovnatelná s tou českou. Od možné a senzační remízy oddělila Češky až špatná rozehrávka v závěrečných vteřinách. Také souboje s Dánskem a Rumunskem se zlomily až v posledních minutách.

Jinými slovy i přes možná frustrující bilanci jedné výhry a pěti porážek se svěřenkyně trenéra Jana Bašného prezentovaly velmi sympatickou hrou a opravdu velkou bojovností. Věřily svému útočnému stylu, od kterého se neodklonily ani ve chvílích, kdy se herně třeba tolik nedařilo. Znovu - to ve společnosti elitních evropských reprezentací není málo. Někteří trenéři dokonce označili český tým za největší převapení turnaje a hovořili o jeho výkonech uznale a s úctou. 

Podobně jako v roce 2012 se tým opíral o kvalitní výkon brankářky. Jen místo Barbory Raníkové se tentokrát na evropské scéně ukázala její nástupkyně Lucie Satrapová. Své střelecké schopnosti v každém utkání prokazovala Michaela Hrbková, která nastřílela 30 branek. Kouč Bašný se ale v útočné fázi mohl spolehnout i na další zkušené opory - křídelnici Janu Knedlíkovou nebo spojku Ivetu Luzumovou. Gólově nejlepší reprezentační turnaj pak prožila mostecká Petra Růčková. Česká ofenzivní hra byla zkrátka pestrá a fanoušky během turnaje musela bavit.

Co tedy po herně úspěšném turnaji dál? Ta samá otázka padla i ve zmiňovaném roce 2012. Česká reprezentace se tehdy musela postupně vypořádat s řadou odchodů. Problémy s koleny měly spojky Klára Černá a Helena Štěrbová. Kariéru ukončily i obranné pilíře Petra Vítková s Pavlou Poznarovou.

Zároveň ale několik současných členek národního týmu házenkářsky významně vyrostlo. Iveta Luzumová působí v německé bundeslize a stabilně hraje Ligu mistryň, finále nejprestižnější klubové soutěže si za maďarský Györ letos zahrála Jana Knedlíková. Hned tři české házenkářky v čele s gólmankou Satrapovou působí ve švédském Kristianstadu. Za německý Göppingen pálí ostrými Michaela Hrbková a v Oldenburgu zase řádí 22letá křídelnice Veronika Malá. Na ME se pak v rohu hřiště rozhodně nekrčily ani domácí 20leté naděje Markéta Jeřábková z Mostu a spojka Slavie Kamila Kordovská. To je do budoucna příslib opravdu velké palebné síly.

K tomu připočtěme charismatického kouče Jana Bašného, který od roku 2010 vybudoval a za chodu i přebudoval sebevědomý výběr a postoupil s ním už na 3 velké turnaje. Vzhledem k tomu, že třicet let bude v příštím roce jen dvěma současným členkám výběru, je potenciál pro další zlepšení obrovský. Což ale neznamená, že přijde automaticky.

Jan Bašný
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

I Jan Bašný po šampionátu připomněl, že podmínky v české ženské házené v porovnání s evropskými mocnostmi ideální rozhodně nejsou. "Je potřeba se podívat na naše výsledky, ale i na to, jaké máme možnosti, jakou máme ligu a kolik máme hráček, které trénují třikrát v týdnu. Ve Francii tak trénují všechny kluby v páté lize a je tam několik takových lig. U nás tak trénuje třeba jen 50 házenkářek v celé republice."

Ale i v takových podmínkách pořád rostou házenkářky, které se na evropské scéně dokážou slušně prosadit. První krok má česká reprezentace za sebou - umí opakovaně sehrát vyrovnané zápasy s nejlepšími výběry kontinentu. Teď by měl následovat krok č. 2, který je ale podstatně těžší. Něco jiného je totiž hrát vyrovnaně a trápit silné týmy a úplně jiná věc je ty samé soupeře začít porážet. Nakročeno mají Češky slušně, teď je potřeba zkušenosti ze Švédska správně zhodnotit na dalších turnajích.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články