Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

BLOG: Časy se mění. Shakespeare z Leicesteru už nepíše tragédie, ale pohádky

William Shakespeare na konci 16. století napsal drama Zkrocení zlé ženy, hru o nenávisti a lásce. Jeho jmenovci Craigovi se zřejmě povedlo zkrotit neposlušné lišky a ani v jeho hře, kterou v odvetě předvedl Leicester City, nechyběla láska. Ta k fotbalu, která na konci měla blízko k pohádce.

Fotbalisté Leicesteru City se radují z postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

23. února, ani ne 300 dní po nejpřekvapivějším triumfu v historii Premier League, odvolal anglický tým architekta úžasného úspěchu Claudia Ranieriho. Ten mimochodem na rozloučenou dostal odstupné ve výši tří milionů liber a rovnou polovinu této částky poslal obratem na konto klubové charitativní organizace.

Na prázdné místo na lavičce si zatím do konce sezony sedl Craig Robert Shakespeare. 53letý rodák z Birminghamu, který nikdy v pozici hlavního manažera nevedl žádný tým, dokázal liškám jejich auru z minulé sezony proti Seville vrátit zpátky.

Už v posledních dvou zápasech v Premier Legue proti Liverpoolu i Hullu nepřipomínal Leicester tým s mistrovskou kocovinou a úplné vystřízlivění a výbuch extáze přišel po dalším úspěchu v Lize mistrů.

Tým z Andalusie zvládl úvodní osmifinále lépe, a byl to právě on, který měl v odvetě první velkou šanci. Nasri ale proti Kasperu Schmeichelovi neuspěl. A od té chvíle jakoby na všechny jeho spoluhráče na King Power Stadium začala znovu působit opravdu královská síla.

Znovu to byl v podání Leicesteru výkon na hranici vlastního sebeobětování pro tým, výkon na hranici vlastních možností. A to i v obraně. Protože právě v defenzivě se letos zřejmě nejvíc ukazoval rozdíl oproti mistrovské sezoně. Často chybující stoperská dvojice Huth–Morgan působila ve většině zápasů těžkopádně, často nestíhala tempu zápasů a soupeřům svými chybami stavěla volně průchozí magistrálu k vlastní brance.

Craig Shakespeare
zdroj: Reuters autor: Carl Recine

Proti Seville ale bylo vše jinak, oba urostlí stopeři znovu kralovali ve vzduchu, nejen před vlastním pokutovým územím. V 27. minutě po centru Mahreze se jeden z nich postaral o úvodní gól zápasu. Wes Morgan jako první jamajský hráč v historii vstřelil gól v Lize Mistrů.

Mimochodem, když se při mistrovském tažení v loňské sezoně trefil kapitán Foxes na Old Trafford do sítě Manchesteru United, známý výrobce alkoholu nechal na jeho počest, i kvůli jeho jménu, vyrobit speciální sérii onoho destilátu páleného z melasy a cukrové třtiny.

A s trochou nadsázky se dá říct, že po další slavné trefě "Captaina Morgana" do sítě Sevilly, po 33letém obránci pojmenují na jeho rodné Jamajce rovnou celý lihovar.

Tým, který třikrát v řadě ovládl Evropskou ligu, ale i dál předváděl na anglickém trávníku hru, kterou mu od začátku sezony vštěpuje kouč Jorge Sampaoli. Držení míče v zápase se postupně vyšplhalo až na 68 procent ve prospěch hostů.

Počet přihrávek španělského týmu dosáhl hranice 531. O 332 více, než si během utkání dokázali nahrát domácí hráči. Jenže Leicester tyto handicapy dokázal naplno vyrovnat svou tolik typickou bojovností, která se v zápase dala vystihnout nejlépe jedním slovem – Vardy.

Utkání Sevilla FC - Leicester City
zdroj: REUTERS autor: Paul Hanna

Přesto, že Jamie nakonec v zápase gól nedal, předvedl svůj nejlepší výkon v sezoně. Kluk z ulice, jehož životní příběh je sám o sobě motivem na pohádku, se celý zápas na hřišti rval, bojoval, nevypustil jediný souboj.

Hráče, kterého před pár lety nechtěl ve svém týmu žádný trenér, by teď chtěl každý.

Hráče, kterého soupeři začali podezřívat, že mu matka příroda nadělila dva páry nohou a vitální kapacitu plic velikosti vzducholodě.

Devět minut po přestávce se pak o pozornost přihlásil další z řady nepotřebných a podceňovaných v dresu Foxes - Marc Albrighton. Anglický záložník, kterého Claudio Ranieri díky jeho neuvěřitelné obětavosti pro tým označil za "Embodies the spirit of Leicester", tedy za ztělesnění duše Leicesteru.

Hráč, který 14. srpna vstřelil vůbec první gól Leicesteru v historii Ligy mistrů, čekal na další zásah přesně sedm měsíců. A 14. března svým druhým gólem v sezoně napříč všemi soutěžemi nasměřoval duši Leicesteru do fotbalového nebe.

Seville nepomohla ani 10 minut před koncem nabízená možnost poslat zápas alespoň do prodloužení. Stejně jako před třemi týdny Nasri, tak ani tentokrát N'Zonzi, proti Schmeichelovi neuspěli.

Pokračovatel onoho slavného rodu dánského fotbalu chytil španělskému týmu v osmifinálových duelech dvě penalty a za hrdého potlesku vítěze Ligy mistrů a svého otce v jedné osobě, nasměroval lišky do čtvrtfinále.

Leicester City se tak stal v pořadí osmým anglickým klubem, který dokázal postoupit mezi nejlepších osm týmů milionářské soutěže. Ve svém premiérovém ročníku v Lize mistrů.

A tak si zatím lze jen představovat, jakou další pohádku Shakespeare s týmem napíše. Jestli jako inspiraci zvolí dílo svého předchůdce Dobrý konec vše napraví nebo Sen noci svatojánské. Finále Ligy mistrů se totiž stejně jako kdysi Shakespearův příběh koná v červnu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články