Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1978: ČSSR - SSSR

Premiérová pouť Leicesteru v osmifinále neskončila, pokračuje i Juventus

Leicester – Další kapitola pohádky o zázraku z King Power Stadium je zaznamenána. Senzační mistr Premier League se v letošním ročníku anglické ligy víceméně trápí, ale na prestižní scéně milionářské soutěže je mezi osmi nejlepšími. Sevillu doma zdolal 2:0 brankami Morgana a Albrightona, což vzhledem k porážce 1:2 z prvního vzájemného duelu stačilo k postupu. Účast ve čtvrtfinále si zajistil také favorizovaný Juventus.

Územní převaha podpořená 67% držením míče tentokrát nepřinesla andaluskému celku kýžené ovoce. Svěřenci kouče Craiga Shakespeara praktikovali účelnou hru s maximálním nasazením, která předčila španělskou fotbalovost.

Základ historickému úspěchu postavili "Foxes" už během první půle, kdy přímý kop Mahreze procedil do sítě jamajský obránce Wes Morgan. Sevilla, jež usilovala o první postup do čtvrtfinále Ligy mistrů od roku 1958, působila aktivněji. Recept na překonání srdnatě bránícího Leicesteru nicméně nalézt nedokázala.

Ve druhé půli sice trefil Escudero břevno, ale záhy přidal druhou branku domácích pohotovou ranou bez přípravy Mark Albrighton. Šestnáct minut před koncem navíc neudržel nervy horkokrevný Nasri, po ostré výměně názorů s Vardym uviděl druhou žlutou kartu a putoval pod sprchy. Přesto měli úřadující šampioni EL jedinečnou možnost zkorigovat skóre. Vstupenku do prodloužení však zahodil neproměněnou penaltou N'Zonzi.

Platonická převaha k postupu nevedla

Očekávaný nápor "Lišek" utlumili hosté ve 3. minutě rychlou kombinační akci. Sarabia se efektně zbavil svého strážce a připravil šanci Nasrimu. Tvrdou střelu devětadvacetiletého záložníka zneutralizoval brankář Schmeichel i s notnou dávkou štěstí.

Úvodní dvacetiminutovka nabídla beznadějně vyprodanému stadionu takticky svázanou bitvu. K vidění byla celá řada soubojů, z nichž vybočil ostrý zákrok Nasriho na Ndidiho. Rozhodčí Orsato jej ocenil žlutou kartou a bývalého hráče Arsenalu či Manchesteru City důrazně upozornil, že příště už tak milosrdný být nemusí.

Následně se podruhé přihlásil o slovo Sarabia, který ranou zpoza šestnáctky jen těsně minul prostor mezi tyčemi. Ve světle zmíněných situací přišel přesný zásah kapitána Morgana jako blesk z čistého nebe.

Španělské mužstvo poté převzalo iniciativu, ale jeho tlak byl spíše platonický. Skálopevný defenzivní blok dirigovaný stoperem Huthem držel nájezdy Sevilly v bezpečné vzdálenosti od svatyně dánského gólmana. Výjimkou byla individuální akce Ben Yeddera.

Wes Morgan (vlevo) slaví se spoluhráči gól
zdroj: REUTERS autor: Darren Staples

Do druhé půle poslal trenér Sampaoli dvojici Jovetič-Mariano, jenže oživení matného herního pojetí tento tah nepřinesl. K vyrovnání byli nicméně "Rojiblancos" velice blízko. Escudero se v 53. minutě nikterak nerozpakoval a z třiceti metrů orazítkoval břevno za bezmocně plachtícím Schmeichelem.

Domácí křídelník Albrighton naopak trefil zařízení s naprostým přehledem, čímž zdvojnásobil náskok senzačního vítěze Premier League. Třetí gól mohl o deset minut později přidat Vardy.

Nejlepší kanonýr Leicesteru byl v jedné z hlavních rolí i chvíli poté. Nasriho vyprovokoval k "Zidanově hlavičce", po které obdržel Francouz druhou žlutou kartu. Vzápětí neproměnil penaltu N'Zonzi a definitivně potopil šance hostí.

V samotném závěru už hrála Sevilla vabank. Slimani s Vardym sice pojistku nepřidali, ale smutnit dlouho nemuseli. Leicester City otevřel čtvrtfinálové brány Ligy mistrů a může i nadále snít svůj sen.

Juventus překvapení nedopustil, Casillas vytvořil rekord

Porto se chtělo pokusit o to, co se zatím v Champions League nikomu nepovedlo. Postoupit do následujícího kola přes domácí porážku 0:2. Proti pevné obraně Juventusu se však Portugalci prosazovali těžko a jejich šance definitivně zhasly v závěru první půle.

Po rohovém kopu totiž hlavičkoval Mandžukič, brankář Casillas stihl míč vyrazit, ovšem pouze k Higuaínovi, jehož dorážku zastavil rukou Maxi Pereira. Sudí Hategan neměl na výběr - hráče vyloučil a "Stará dáma" měla k dispozici penaltu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Juventus - Porto

Tu s naprostým přehledem proměnil argentinský útočník Paulo Dybala. Pokazil tak španělské legendě mezi tyčemi "Draků" její 175. zápas v evropských pohárech, což znamená nový rekord.

Hned v úvodu druhé půle měli hosté obrovskou šanci. Tiquinho se ocitl sám před Buffonem, ale teoretickou naději nevykřesal. Od té doby se utkání pouze dohrávalo a Juventus si bez výraznějších těžkostí pohlídal desátý postup do čtvrtfinále LM.

Odvetná osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:

Leicester City - FC Sevilla 2:0 (1:0)

Branky: 27. Morgan, 54. Albrighton. Rozhodčí: Orsato - Di Fiore, Manganelli (všichni It.). ŽK: Vardy, Schmeichel, Ndidi, Mahrez - Vitolo, Nasri. ČK: 74. Nasri. Diváci: 30 000. První zápas: 1:2, postoupil Leicester.

Leicester: Schmeichel - Simpson, Morgan, Huth, Fuchs - Mahriz (90. Amartey), Drinkwater, Ndidi, Albrighton - Okazaki (64. Slímání), Vardy. Trenér: Shakespeare.

Sevilla: Rico - Mercado (46. Mariano), Pareja, Rami - Sarabia (46. Jovetič), Iborra, N'Zonzi, Escudero - Vitolo, Nasri - Ben Yedder (68. Correa). Trenér: Sampaoli.

Juventus Turín - FC Porto 1:0 (1:0)

Branka: 42. Dybala z pen. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.). ŽK: Cuadrado - Layún, André. ČK: 41. M. Pereira (Porto). Diváci: 41 161. První zápas: 2:0, postoupil Juventus.

Juventus: Buffon - Dani Alves, Bonucci, Benatia (60. Barzagli), Sandro - Khedira, Marchisio - Cuadrado (46. Pjaca), Dybala (78. Rincon), Mandžukič - Higuaín. Trenér: Allegri.

Porto: Casillas - M. Pereira, Felipe, Marcano, Layún - Danilo - André, Ó. Torres (80. Otavio), Brahimi (67. Jota) - Tiquinho, André Silva (46. Boly). Trenér: Espirito.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články