Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

BLOG: Bude někdy potrestán ruský doping?

Světová antidopingová agentura (WADA) před týdnem odložila první téměř stovku případů, které jsou součástí ruského dopingového skandálu. Grigorij Rodčenkov, jehož svědectví o praktikách Rusů během olympiády v Soči (2014) případ odstartovalo, nyní reaguje otevřeným dopisem. Upozorňuje na cynismus odpovědných míst ve vrcholovém sportu.

Grigorij Rodčenkov
zdroj: NY Times

Byl dělníkem v systému, který bezprecedentním způsobem zfalšoval několikeré olympijské hry a zdeformoval celý světový sport. Grigorij Rodčenkov se ze své pozice šéfa moskevské antidopingové laboratoře podílel na krytí dopingu ruských sportovců a na olympijských hrách v Soči dohlížel na vyměňování pozitivních vzorků za čisté.

Poté, co byl celý systém odhalen díky dokumentární sérii německé stanice ARD a vyšetřování Světové antidopingové agentury (WADA), musel Rodčenkov opustit svou pozici a brzy poté i uprchnout ze země do Spojených států. Zatímco dva jeho kolegové zemřeli za nejasných okolností, Rodčenkov svůj příběh popsal listu The New York Times a americkým úřadům.

Ne nadarmo se o ruském expertovi mluví jako o Edwardu Snowdenovi světového sportu. Kromě toho, že oba vynesli na světlo citlivé informace, je pojí i současná nejistá pozice a zároveň rozčarování z dopadu jejich činů. Před týdnem se totiž například objevila informace, že WADA odložila 95 z prvních šestadevadesáti dopingových případů, které řešila tzv. McLarenova zpráva (I a II).

Rodčenkov, který se v současnosti v USA nachází v tzv. ochranné vazbě, nyní reaguje v dopise zaslaném NY Times. "Rusko stále odmítá s vyšetřovateli spolupracovat ani neposkytlo žádná data o tom, k čemu docházelo v Soči. Žádné ruské medaile z této olympiády nebyly sportovcům odebrány. A stále se neví, zda Rusové budou na Hrách v Pchjongčchangu," píše.

Nejznámější whistleblower světového sportu pokračuje. "WADA se mě ani nepokusila kontaktovat, ze dvou komisí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) to udělala jenom jedna," dodává Rodčenkov. "Jsou tu náznaky, že WADA na svém setkání v Paříži (24. září, pozn. red.) upustí od svých požadavků, aby Rusko akceptovalo svou vinu. To by byla opravdová rána pro snahu o čistší sport," zdůrazňuje.

Postavou Grigorije Rodčenkova se zabývá i aktuální dokument Icarus (Netflix)

Úrovně cynismu

V současnosti sledujeme vrcholový sport, kde se 43 procent atletů a atletek přizná k tomu, že bralo zakázané látky. Sledujeme sportovce z KeniBrazílie nebo Etiopie a víme přitom, jak snadné je v jejich zemích přijít k zakázaným látkám. Díváme se na světový tenis a tleskáme nejlepším hráčům, když víme, že tento sport provádí stejný počet antidopingových testů jako házená nebo kanoistika (!).

To všechno jsou zcela alarmující fakta, která by měla vyprovokovat od odpovědných míst (MOV, WADA, jednotlivé federace, vládní vyšetřování, ...) okamžitou reakci. Ta přichází: ovšem jen formou cynismu, případně prostinkého koukání se jinam a užívání si výkonů sportovních hvězd, které jsou přece tak závratně nedostižné.

Ještě vyšší úrovní cynismu by však bylo uzavření celého ruského dopingového skandálu tím, že se jej nepodařilo prokázat. Nejen Rodčenkov, ale i mnozí další lidé opustili své domovy, ztratili práci nebo čelili výhrůžkám, aby se svět dozvěděl o realitě třinácti zlatých medailí, které Rusové získali v únoru 2014 v Soči. Hlavně kvůli nim by mělo vyšetřování pokračovat a přijít s jasnými závěry.

Zdroj
ČT sport, The New York Times

Hlavní zprávy

Nejčtenější články