Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Biatlon VIP - Moravec se Soukupem chtějí zažít 'deja-vu'

Nové Město na Moravě – Oba mají bronzovou medaili už z prvního dne šampionátu. Ondřej Moravec ochutnal po smíšených štafetách svou první na MS dospělých v osmadvaceti letech. Třicetiletý Jaroslav Soukup už takový pocit zná z loňského mistrovství v Ruhpoldingu. Oba si prošli obdobím, kdy se jim nedařilo, či neměli myšlenky na biatlon. Moravec po přechodu z juniorů, Soukup letos v létě po ošklivém pádu z kola. Báječná atmosféra novoměstského mistrovství je však do budoucna navnadila.

Jaroslav Soukup (vlevo) a Ondřej Moravec
zdroj: ČT sport

Čeští biatlonisté vstup do mistrovství zvládli skvěle a mohla za to i bouřlivá kulisa na stadionu, zejména při střeleckých položkách. "Atmosféra mě překvapila už na nástřelu. Těžko se pohledem na ochozy hledalo volné místečko. Rachot tribun mě trochu vystrašil," přiznal menší nejistotu před závodem Moravec. Na posledním úseku to na něm ale nebylo vůbec poznat. "Sebevědomí po ležce (poloha vleže) mi stouplo, dobře jsem zareagoval na vítr, bylo tam menší cvakání. Na můj vkus to byl velmi slušný rytmus. A ta rychlost na stojce? K tomu není co dodat," okomentoval čtvrteční střelbu Moravec.

To Jaroslav Soukup před závodem řešil jiné téma. Do nominace se dostal až po vypadnutí nemocného Michala Šlesingra. "Nechtěl jsem jim to hlavně to pokazit, protože jsem věděl, že holky i Ondra mají formu. Byl to povedený závod a nádherný start pro nás. Vypadá to, že bronz mám rád," řekl k zisku svého druhého bronzu z velké akce a dodal: "Jelo se mi dobře, povzbuzování fanoušků bylo příjemné, střelba se podařila, prostě povedený závod."

Řev diváků a burácení tribun při poslední rychlopalbě Moravce překvapilo samotné členky štafety Gabrielu Soukalovou i Veroniku Vítkovou. "Holky mi to říkaly v cíli, že diváci nestíhali moje tempo," pousmál se Moravec, který v probíhajícím světovém poháru letos výrazně pookřál. "Tahle sezona a její začátek byl famózní, nakoplo mě to v další přípravě. Fakt jsem si v pátek věřil, i když nám pomohli Rusové svým selháním. Hlavně Malyško, ale to je sport," prohlásil třináctý muž průběžného pořadí SP.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlon VIP

Pohodu našel mnohonásobný juniorský medailista i bez pomocí odborníků, výjimkou je trenér Ondřej Rybář. "Dozrál jsem za ty roky, co biatlon dělám. Psychicky jsem na tom lépe jak v běhu, tak při střelbě. Cestou v podobě sezení s psychologem, jako například Veronika Vítková, se ale před sezonou nevydal. "Takovému člověku musíte plně důvěřovat. Zatím se s tím vypořádávám sám nebo s trenérem Rybářem," prohlásil.

Na šéftrenéra biatlonistů se obrací i Soukup. Mimo trénink jsou čeští reprezentanti parta normálních přátel. "On (Rybář) se dokáže změnit z kamaráda na šéfa velmi rychle. Umí člověka pořádně sprdnout. Ale tak je to v pořádku, vycházíme spolu perfektně," řekl Soukup.

Místo kola boxovací pytel?

Sportovní život jim oběma přinesl nejednu překážku. Krušným obdobím si prošel před sezonou Soukup. Po pádu z kola ve vysoké rychlosti přeletěl přes řídítka a ošklivě si zlomil loket, poranil vazy v rameni a pochroumal pravou lopatku. Sezona pro něj málem skončila. "Měl jsem toho plnou hlavu. Soustředil jsem se pouze na to, abych se dal do pořádku. Až později se mi tam vkrádal biatlon. Doktoři říkali, že letos už to na závody nebude. Dopadlo to jinak, i tak jim děkuju," řekl. Jízdy na kole se chce do budoucna vyvarovat. "Teď si dám pauzu a tohle hobby na chvíli škrtnu," poznamenal.

Moravec se jako nadějný mladík dlouho nemohl prosadit. Až letos. "Ničím se moc nestresuji a nechávám život jen tak plynout a ono to funguje. Pohoda se prostě nedá natrénovat. Biatlon je moje práce, chci jí dělat co nejlépe. Ale když nebyly výsledky, může se to v hlavě někdy nahromadit. To se u mě v minulosti trochu projevovalo," řekl. K tvrzení se připojil i Soukup: "Občas by se hodil boxovací pytel. Člověk ale musí tu hořkost zapudit, rozjezdit to na tréninku a jít do toho s čistou hlavou."

Na následující závody jsou natěšení, každý z nich však na jiný. "Mám radši kontaktní závody. Soustředím se na stíhačku a masák, pokud se tam dostanu," prozradil Soukup. "Já mám oblíbený určitě sprint. Letos mám sice lepší výsledky ze stíhaček, ale tomu předchází ten sprint," řekl Moravec. Společně se pak pokusí o další přírůstek cenného kovu v mužské štafetě. "Bylo by to pěkné 'deja-vu' z juniorských let. Uvidíme, jak to zvládneme," nalákal Moravec, který se Soukupem a dalšími vlastní medaile z evropských i světových šampionátů v juniorské kategorii.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články