Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Sen o medaili se splnil, Češi vybojovali bronz

Nové Město na Moravě – České kvarteto ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec vybojovalo na domácím světovém šampionátu historickou bronzovou medaili. Velmi vyrovnaný úvodní závod smíšených štafet vyhrálo ve vyprodané Vysočina aréně Norsko před Francií.

Bronzová česká štafeta
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Je to velikánská paráda a radost. I slzičky jsem při vyhlášení uronil a myslím, že se nám závod podařil a panovala neskutečná atmosféra diváků," řekl trenér žen Jindřich Šikola. "Víme, že výsledky v sezoně byly fantastické, a nám se to tady podařilo prodloužit a jsem přesvědčený, že teď se nám bude lépe dýchat. Medaili nám už nikdo neodpáře a je to další obrovská pozvánka pro diváky," dodal.

Vítková vyrazila do závodu s číslem 3 a na konci dlouhé startovní rovinky byla první. V úvodní střelbě vleže musela dvakrát dobíjet a mírně ztratila, "stojku" zvládla s jednou chybou a předávala Soukalové jako sedmá. "Běh mi docela odsejpal, ale škoda těch ran navíc, to jsem měla dát na první, to se nepovedlo," litovala Vítková. "I vestoje jsem tam měla chybičku, snad to v příštích závodech bude lepší," dodala. Suverénně rozjela štafetu vedoucí žena celkového pořadí světového poháru Tora Bergerová.

Druhá česká reprezentantka se na úvodní položce nevyvarovala rovněž jedné minely a na čelo závodu nic nestáhla. Co se nepovedlo vleže, podařilo se vestoje, vyčistila terče a ze střelnice odjížděla jako pátá. V běhu však mírně ztrácela a Soukupovi předala jako šestá zhruba s půlminutovou ztrátou na první Rusko.

"Vzhledem k tomu, že jsem měla v posledních dnech opět zdravotní problémy, toho prvního závodu jsem se hrozně bála, obzvláště položky vestoje, protože už při nástřelu jsem cítila nejistotu. Snažila jsem se tlak nepřipouštět, naopak to pro nás bylo příjemné," prohlásila devátá žena světového poháru o atmosféře závodu, který sledovalo 18 tisíc diváků. Ve třetím kole hledala zbytky sil. "Pěkně to bolelo, viděla jsem stromy i trať dvojmo," dodala.

Soukup, který se v závodním seriálu objevil vinou vážného zranění až v lednu, vlétl do úseku s odhodláním. Do první položky začal na čelo stahovat a potvrdil to i bezchybným výkonem na střelnici. Vestoje jednou minul, v posledním běžeckém úseku už mírně ztratil a finišmanu Moravcovi předal na čtvrtém místě se ztrátou více než 40 sekund. "Je to ještě krátký úsek, takže jsem to vydržel běžet. Doufám, že jsem se rozjel do dalších závodů. A střelba taky dobrý," zhodnotil svoje vystoupení Soukup.

Před Moravcem však vyrazil vedoucí muž světového poháru Martin Fourcade, který začal okamžitě stahovat ztrátu na vedoucí Nory. Klíčovou se stala předposlední střelba. Rus Malyško musel na trestný okruh a Moravec se po bezchybném výkonu dostal na bronzovou příčku. Parádní střelbu předvedl český závodník i vestoje, setřásl Italy a před bouřící vyprodanou Vysočina arénou finišoval jako třetí za Norskem a Francií.

Bronz jako zlato

"Je to božské, neskutečný pocit, medaile byla náš sen a teď to je skutečnost. Bomba," radoval se Moravec. Přiznal, že to na trati při běhu nebylo úplně ono. "Ale na střelnici jsem nevnímal ty diváky, jako kdyby tu nikdo nebyl, žádný problém nebyl. Chtěl jsem se porovnat s nejlepšími, zastřílel jsem dobře, tak snad to bude příště lepší i na trati," radoval se Moravec. "Musíme to brát střízlivě, bronz je pro nás jako zlato," dodal.

Výsledky smíšených štafet

1. Norsko (Bergerová, Solemdalová, Bö, Svendsen) 1:12:04,9 (0 trestných okruhů + 4 dobíjení),

2. Francie (Brunetová, Dorinová Habertová, Boeuf, M. Fourcade) -20,0 (0+8),

3. ČR (Vítková, Soukalová, Soukup, Moravec) -32,3 (0+5),

4. Itálie -58,4 (0+4),

5. Slovinsko -1:07,1 (0+6),

6. Rusko -1:26,5 (1+9).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články