Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Bjoerndalen neztrácí chuť: Jsem vždy hladový, mládí mě motivuje

Nové Město na Moravě – Dokázal tolik, čím se nemůže pochlubit žádný jiný biatlonista. Ve své sbírce má šest zlatých olympijských medailí, osmnáctkrát vyhrál mistrovství světa, šestkrát triumfoval v celkovém pořadí světového poháru. Norskému závodníkovi Olemu Einaru Bjoerndalenovi táhne na čtyřicítku, přesto nemá s hledáním motivace žádný problém. Chce se stále zlepšovat a vyrovnat se mladším závodníkům. Na to, co přijde po skončení kariéry, ještě nemá myšlenky.

Ole Einar Bjoerndalen
zdroj: ČT sport

"Rekordy pro mě nejsou to nejdůležitější," zůstává skromný devětatřicetiletý Nor. Závodit hodlá ještě několik let, určitě se chce zúčastnit olympijských her v Soči příští rok. "Potom uvidím, jaké budou výsledky," říká.

Biatlon je jeho koníčkem, stále objevuje novou motivaci. "Chci být v dobré formě. Trénuji, abych se zlepšil ve fyzické kondici i střelbě. Ve sportu jsem vždy hladový a rád soutěžím s mladými lidmi. Jsou dobří a tím mě hodně motivují," prozradil v exkluzivním rozhovoru v pořadu Biatlon VIP.

Biatlonu se věnuje třicet let. Během své profesionální kariéry potkal desítky špičkových závodníků, kteří inspirovali generace. Sergej Čepikov, Sven Fischer, Rafael Poirée, Michael Greis – s těmi všemi Bjoerndalen soupeřil a ti všichni už ukončili svou bohatou kariéru. Norský fenomén stále pokračuje a na to, co bude dělat, až definitivně odloží lyže a zbraň, ještě nemyslí. "Uvidíme, nejsem si moc jistý. Myslím, že budu potřebovat určitý odstup. Musím se na to podívat z větší vzdálenosti. Chtěl bych asi pracovat s dětmi," naznačil.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlon VIP - Rozhovor s Ole Einarem Bjoerndalenem

Bjoerndalen je znám mimo jiné pro svou zálibu v detailu, s oblibou vylepšuje drobnosti na svém vybavení. "Snažím se vylepšovat hodně věcí v tréninku, v materiálu. Snažím se spolupracovat na výrobě textilií, hodně jsou pro mě důležité rukavice i oblek, ve kterém startuji," uvedl. "Musím sledovat střih, musíte mít dobrou odolnost vůči větru. Musíte se cítit, jako byste se pohybovali na lyžích nazí. Pořád je třeba hledat lepší řešení," dodal.

Bjoerndalenovi se líbí kompaktní aréna

Nor není v Novém Městě poprvé. V roce 1999 skončil na Zlaté lyži v běhu na 30 kilometrů volnou technikou osmnáctý. "Bylo to úplně něco jiného. Máme novou trať – rychlejší a náročnější," zhodnotil. Pochválil i Vysočina arénu. "Hodně se mi líbí ten stadion, protože všechno je blízko sebe. Je to kompaktní. Bude to skvělé pro sportovce i pro diváky," odhadl Bjoerndalen.

V lednu ho trápily žaludeční potíže, chyběl na závodech v Ruhpoldingu a Anterselvě. "Musel jsem si trochu odpočinout," řekl. Bjoerndalen přípravu časoval na světový šampionát. Udělá další zápis do historie?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články