Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Berlín se těší na rychlé časy. Dibabaová chce být první zpět pod Brandenburskou branou

Před startem Berlínského maratonu se nejvíce mluví o tom, zda Eliud Kipchoge v německé metropoli překoná světový rekord. Trochu upozaděný je závod žen, který je přitom zřejmě vůbec nejlépe obsazený v historii. Tiruneš Dibabaová poběží svůj první Berlín a bude útočit na osobní rekord 2:17:56. Hnát ji budou další běžkyně schopné běžet pod hranicí dvou hodin a dvaceti minut. Přímý přenos sledujte v neděli od 9:05 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tiruneš Dibabaová
zdroj: Twitter.com/tirudibaba

"Má vášeň pro běhání je taková, že se nic jiného v mém životě nemůže rovnat pocitu, který při běhu zažívám," svěřila se v březnu tohoto roku třiatřicetiletá Tiruneš Dibabaová. V průběhu let se o tom přesvědčili diváci ze všech světových kontinentů. Jestli mají vytrvalostní disciplíny své velké ikony, Dibabaová mezi nimi má rezervované přední místo.

Tři zlaté olympijské medaile a stejný počet těch bronzových, to vše v průběhu čtyř Her – od Atén až po Rio de Janeiro. Etiopanka má doma dále pět zlatých medailí ze čtyř různých světových šampionátů a jedno stříbro, které vyválčila před rokem v Londýně. Ke všemu stále drží také světový rekord na pět kilometrů, který zaběhla před deseti lety v norském Oslu.

Není nutné o ničem dlouho diskutovat: Dibabaová je jednou z nejlepších vytrvalkyň, které si kdy obuly tretry a vyrazily na ovál. V posledních letech se ale, podobně jako Eliud Kipchoge, začala více soustředit na silniční běhy. Přes půlmaraton vedla cesta až k plné distanci. Tiruneš Dibabaová už má za sebou tři dokončené maratony.

Ten první přišel ještě před její mateřskou pauzou. Před čtyřmi roky v Londýně doběhla Dibabaová třetí jen čtrnáct vteřin za vítěznou Ednou Kiplagatovou. Byl to slibný start, který předpověděl události z loňského roku: Etiopanka se vrátila do Londýna, kde její výkon zastínila pouze Mary Jepkosgeiová, která zaběhla druhý nejrychlejší čas historie (2:17:01).

Bylo to strhující drama, tajil se dech. Když se nyní podíváme do tabulek, zjistíme, že Dibabaová běžela také fenomenální závod. Pouze Jepkosgeiová a světová rekordmanka Paula Radcliffová dokázaly absolvovat maratonskou trať rychleji. Čas 2:17:56 se zařadil na pátou příčku historie. Právě na něj bude nyní útočit v Berlíně.

Tiruneš Dibabaová (uprostřed)
zdroj: Twitter.com/tirudibaba

Berlín nebývá tak rychlý jako u mužů

"O Berlínském maratonu jsem hodně slyšela a zjistila jsem si o něm všechno možné. Dobře vím, že je tu velmi rychlá trať," říká hlavní favoritka před nedělním startem. Všechny oči budou na ní – vždyť je třetí nejrychlejší ženou všech dob a zároveň také vítězkou loňského maratonu v Chicagu, kde běžela jen o chloupek pomaleji (2:18:30).

"Vylepšila jsem přípravu a naběhala více kilometrů. Jsem na tom velmi dobře a v neděli si chci zlepšit osobní rekord," dodává Dibabaová. V Berlíně bude mít skvělou příležitost, vždyť charakter trati rychlým časům nahrává. Přesto je nutné dodat, že na rozdíl od mužů, kteří v Německu posunuli šest posledních světových rekordů, ženy v Berlíně takové časy neběhají.

Ve skutečnosti tu drží rekord japonská vytrvalkyně Mizuki Nogučiová, která před dlouhými třinácti lety běžela za 2:19:12. Překonala tím tehdy nejen nejrychlejší čas Berlínského maratonu, ale též asijské maximum. Přesto jde "pouze" o třináctý čas historie ženského maratonu. Od té doby tu nikdo neběžel tak rychle. Změní se to nyní? 

Podmínky nebudou ideální, ale také se nebudou stavět zcela proti. Předpovědi ukazují na startovní teplotu okolo patnácti stupňů, která by se během těch dvou hodin a zhruba dvaceti minut měla zvednout kamsi ke dvaceti stupňům Celsia. Pršet by nemělo a vítr se očekává kdesi okoli šesti nebo sedmi kilometrů za hodinu.

Pokud vše favoritce závodu vyjde, měla by tak běžet velmi rychle. Přesto tu jsou i malé otazníky. Dibabaová nedokončila kvůli žaludečním potížím letošní Londýn a její forma není průkazná. A pak je tu též otázka soupeřek. Hned tři další běžkyně totiž už ve své kariéře běžely pod 2:20 a jedna z nich, Gladys Cheronová, bude v Berlíně obhajovat loňský triumf.

Gladys Cheronová chce svůj třetí titul

Právě Cheronová se může stát teprve třetí běžkyní, která v Berlíně vyhraje dvakrát po sobě. Na první pokus se jí to nepodařilo, když nenavázala na svůj triumf z roku 2015. Nyní má druhou šanci. I ona věří ve zlepšení vlastního osobního rekordu. "V neděli chci běžet rychleji," řekla v Berlíně běžkyně, která má osobní maximum 2:19:25. 

Speciální závod čeká legendární Ednu Kiplagatovou. Čerstvě devětatřicetiletá Keňanka ještě v Berlíně nikdy neběžela – odškrtne si tak poslední maraton z velké šestky, v němž ještě nestartovala. Nejde přitom o žádný obyčejný kousek. Pokud předposlední vítězka Bostonu dokončí, stane se jednou z méně než čtyř tisíc běžců a běžkyň, kteří to ve svém životě dokázali.

Více lidí vystoupalo na vrchol Everestu, než kolik jich doběhlo do finiše všech velkých maratonů. To Aselefech Mergiaové, která je v Berlíně poslední z kvarteta žen, jež dokázaly běžet pod 2:20, ještě několik závodů do pokoření této mety zbývá. Opomenout se před startem nedá ani Ruti Agaová, která už má ve svých 24 letech za sebou maraton pod 2:21.

Bylo by však velkým překvapením, kdyby se jako první zpět pod Brandenburskou branou neobjevila Dibabaová. Podobně jako Eliud Kipchoge v závodě mužů je Etiopanka největší favoritkou a hlavní postavou Berlínského maratonu. A její čas? Běh pod dvě hodiny a osmnáct minut rozhodně není nemyslitelný.

Zdroj
ČT sport, IAAF, Sports Illustrated [Sports Illustrated, , houseofrun.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články