Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Tampa i podruhé nestačila na New Orleans, se Saints doma utrpěla debakl

Druhý souboj těžkých vah NFC South, druhá výhra pro Saints. Tom Brady tak až v dresu Buccaneers poznal, jaké je to prohrát s divizním rivalem oba zápasy v základní části soutěže. New Orleans drtivým vítězstvím 38:3 na hřišti Tampy částečně umlčelo pochybovače a v souboji o první místo v divizi má výhodu znovu na své straně. Pittsburgh vydřel vítězství v Dallasu a poprvé v historii má v polovině soutěže bilanci 8-0. Patrick Mahomes čtyřmi asistencemi dovedl Chiefs k obratu proti Carolině a překonal letitý rekord Dana Marina.

Tom Brady pod tlakem obrany Saints
zdroj: ČT4 autor: Kim Klement

Tampa šla do utkání se Saints s ohledem na dosavadní průběh sezony v roli mírného favorita, v domácím prostředí ale selhala na celé čáře. V celém utkání získali Buccaneers pouhých 8 yardů po zemi a premiérový první down si připsali až po 19 minutách hry za stavu 0:21.

Do konce druhé čtvrtiny přidali hosté ještě dalších deset bodů a Brady tak poprvé ve dvacetileté kariéře zažil zápas, kde by se svým týmem v poločase prohrával o více než 30 bodů. Sám k tomu "přispěl" třemi interception, což se mu v jednom utkání stalo naposledy před devíti lety.

Drew Brees se po téměř dvou měsících dočkal návratu svého elitní receivera Michaela Thomase a dokázal odpovědět kritikům své klesající výkonnosti v této sezoně. V utkání zkompletoval přihrávku na dvanáct různých hráčů a přihrál na čtyři touchdowny. Ve vzájemném souboji si tak od Bradyho vzal zpět rekord v počtu asistencí v NFL.

Nebyly to ale hvězdné individuální výkony, které dovedly Saints k přesvědčivé výhře. Vždyť nejvíc kombinovaných yardů (75) v utkání získal univerzál Taysom Hill a jindy dominantní running back Alvin Kamara se musel spokojit s pouhými čtyřiceti naběhanými yardy. Obrana pak pustila domácí k vlastní endzóně pouze jednou, tam ale dokázala zastavit všechny čtyři pokusy na jednom yardu.

V dresu Tampy se třemi zachycenými přihrávkami pro 31 yardů vrátil do ligy enfant terrible loňského ročníku Antonio Brown, kterému vypršel osmizápasový distanc. Buccaneers tak mají na soupisce vedle Mikea Evanse a Chrise Goodwina hned tři receivery, kteří byli v předchozích dvou sezonách nominováni do Pro Bowlu.

Bucs přes tento výpadek stále disponují výbornou obranou a na papíře jedním z nejlepších útoků ligy, další podobná zaváhání by je ale mohly stát dobrou pozici pro play-off. Rozdíl v herní pohodě mezi oběma týmy nejlépe dokumentovala akce ze začátku čtvrté čtvrtiny, kdy centr Eric McCoy chyboval při rozehrávce, Taysom Hill ale stihl volný míč sebrat a přihrávkou na Adama Trautmana vykouzlit z těžké situace zisk 29 yardů.

New Orleans se vrátilo do čela divize NFC South, kde má při shodném počtu výher proti Tampě zápas k dobru a samozřejmě lepší vzájemné zápasy. Navíc do konce základní části čeká Saints už pouze jeden opravdu těžký duel, v 15. týdnu hostí úřadující šampiony Chiefs.

Právě Kansas se ale proti dalšímu zástupci jižní divize NFC tuze trápil a houževnatou Carolinu udolal až díky zlepšenému výkonu v druhém poločase 33:31. Domácí se na Arrowhead ale museli o výsledek strachovat až do konce, závěrečný dalekonosný 67yardový field goal Joey Slye se ale mezi tři tyče nevešel.

Hosté stejně jako Saints mohli po delší době využít svou hlavní ofenzivní hvězdu. Christian McCaffrey hned při prvním drivu Panthers skóroval a zápas zakončil se 151 kombinovanými yardy a dvěma touchdowny. Od vstupu do ligy v roce 2017 zaznamenal "CMC" už šestnáctý pasový touchdown a v tomto ohledu se mu žádný jiný running back nemůže rovnat.

Panthers téměř dvě třetiny zápasu na Arrowhead vedli, jenže s Patrickem Mahomesem za centrem není pro Chiefs žádný zápas ztracený. Zázračný mladík s půlmiliardovým kontraktem dovedl Kansas k obratu čtyřmi asistencemi a po devíti zápasech má exkluzivní bilanci 25 přihrávek na touchdown ku jediné ztrátě míče.

Navíc v utkání překonal 34 let starý rekord Dana Marina, když mu na prvních 100 asistencí v NFL stačilo pouhých 40 zápasů. Legendární quarterback Miami z 80. let na to potřeboval o čtyři utkání více.

V důležitém souboji dvou horkých aspirantů na play-off vyhrál Baltimore na hřišti Indianapolis 24:10 a částečně napravil předchozí domácí neúspěch s Pittsburghem. Úvodní dvě čtvrtiny ale byly ze strany hostů naprosto podprůměrné, v útoku získali pouhých 55 yardů, což je nejhorší poločas ofenzivy Ravens pod vedením Lamara Jacksona. Jediné body Havranů skórovala obrana a Colts tak vedli 10:7.

Zbytek duelu byl ale plně v režii Baltimoru, který ukončil sérii dvaceti porážek v zápasech, ve kterých v poločase prohrával. Zároveň Ravens stanovili nový rekord NFL, když skórovali minimálně dvacet bodů už ve 31. utkání v řadě.

Rozhodující moment se zrodil hned na začátku třetí čtvrtiny, když přihrávku Philipa Riverse na Jonathana Taylora vystihl na polovině hřiště Marcus Peters a Baltimore následné držení míče přetavil v touchdown na 14:10. Pro elitního cornerbacka Ravens to byla už 30 zachycená interception v 85 odehraných utkáních.

Výlet k Niagarským vodopádům se Seattlu vůbec nevydařil, Seahawks v ofenzivní přestřelce podlehli domácímu Buffalu 34:44. Russell Wilson sice na dva touchdowny přihrál a pro další sám doběhl, rozhodujícím faktorem porážky hostů ale vedle stále špatně fungující obrany byly hlavně hned čtyři ztráty míče hvězdného rozehrávače.

Naopak Josh Allen si vzpomněl na své zářijové výkony a prožil takřka dokonalý zápas. Ještě do poločasu třemi asistencemi hosty nalomil a po přestávce jim jistým výkonem bez výraznějších chyb nedal šanci nadechnout se k obratu.

Na konci třetí čtvrtiny sice hosté stáhli náskok Bills na sedm bodů, ale Allen kontroval více než 80yardovým bodovým drivem a následně po klíčové interception Wilsona sám krátkým během skóroval vítězný touchdown.

Minnesota vyhrála podruhé za sebou, v divizním souboji přehrála Detroit 34:20. Lions uvařil znovu nepolapitelný Dalvin Cook, který skóroval po zemi v sedmém utkání za sebou a drží aktuálně nejdelší sérii zápasů s touchdownem v lize.

S celkovými 252 yardy navázal na předchozí dominantní představení proti Green Bay a jako teprve třetí hráč v historii dokázal získat přes 225 kombinovaných yardů a minimálně dva běhové touchdowny ve dvou zápasech po sobě.

V součtu s lednovým play-off už potřetí v tomto kalendářním roce stačilo Ryanu Tannehillovi k vítězství v utkání deset a méně úspěšných přihrávek. Tennessee zásluhou solidně hrající obrany a stoyardového receivera A. J. Browna přehrálo ofenzivně po většinu času bezzubé Chicago 24:17.

Atlanta po mizerném začátku sezony vyhrála třetí z posledních čtyř utkání, když doma porazila Denver 34:27. Matt Ryan přihrál svému nejoblíbenějšímu receiverovi Julio Jonesovi už na 59. touchdown. Více jich za posledních deset let vyprodukovala jen dvojice Ben Roethlisberger – Antonio Brown v Pittsburghu (74) a nerozlučná dvojice Tom Brady – Rob Gronkowski (71).

Pittsburgh se proti demoralizovanému Dallasu s třetím náhradníkem na pozici quarterbacka dlouho vysloveně trápil a o své rekordní výhře rozhodl až patnácti body ve čtvrté čtvrtině. Steelers poprvé v historii v úvodních osmi zápasech ani jednou neprohráli a posedmnácté za sebou nezakončí základní část soutěže s negativní zápasovou bilancí.

Pohledný ofenzivní duel dvou budoucích hvězd ligy vyšel o fous lépe Tuovi Tagovailovi a jeho Miami. Dolphins v utkání dvou příjemných překvapení sezony vyhráli v Arizoně 34:31. Domácí Kyler Murray skóroval po zemi už poosmé v sezoně. Zároveň už v sedmi zápasech zaznamenal zároveň asistenci i běhový touchdown, k vyrovnání ligového rekordu mu chybí jediné utkání.

Zápas nakonec rozhodla ve čtvrté čtvrtině přesnost kickerů. Zatímco hostující Jason Sanders se z 50 yardů nemýlil, Zane Gonzalez z takřka identické pozice minul.

Justin Herbert překonal devět let starý rekord Cama Newtona v počtu naházených yardů nováčka v úvodních sedmi zápasech. Jeho Chargers si ale znovu dokázali najít cestu, jak prohrát. V poslední akci utkání našel Herbert Donalda Parhama, který čtyřyardovým touchdownem otočil na moment výsledek na stranu domácích. Po kontrole u videa ale rozhodčí označili přihrávku za nekompletní a Las Vegas tak vyhrálo 31:26.

Zranění ruky jedničky Gardnera Minshewa dalo šanci na první start v dresu trápícího se Jacksonville Jakeu Lutonovi. Jaguars sice doma podlehli Houstonu 25:27, jejich letošní výběr ze šestého kola draftu ale zaujal nebojácným výkonem. Zkompletoval 26 přihrávek pro 304 yardů, na jeden touchdown přihrál a pro další si sám doběhl.

Utkání Washingtonu s NY Giants se do sestřihů kola dostalo pravděpodobně jen bizarním fumblem Antonia Gibsona, při kterém míč urazil celých 25 yardů, než ho některý z hráčů dokázal zachytit.

Domácím se v nešťastném zápase navíc už v první čtvrtině zranil quarterback Kyle Allen a sezonu tak pravděpodobně dokončí veterán Alex Smith. Z výhry Giants 23:20 se nejspíš nejvíc radovala Philadelphia, která si tím i během svého volného týdne pojistila vedení ve slaboučké NFC East.

Výsledky 9. hracího týdne NFL:

San Francisco - Green Bay 17:34, Washington - NY Giants 20:23, Tennessee - Chicago 24:17, Minnesota - Detroit 34:20, Kansas City - Carolina 33:31, Jacksonville - Houston 25:27, Indianapolis - Baltimore 10:24, Buffalo - Seattle 44:34, Atlanta - Denver 34:27, LA Chargers - Las Vegas 26:31, Dallas - Pittsburgh 19:24, Arizona - Miami 31:34, Tampa Bay- New Orleans 3:38.

Konference AFC: 1. Pittsburgh (8-0), 2. Kansas City (8-1), 3. Buffalo (7-2), 4. Tennessee (6-2), 5. Baltimore (6-2), 6. Miami, Indianapolis, Las Vegas a Cleveland (všichni 5-3)

Konference NFC: 1. Green Bay, New Orleans a Seattle (všichni 6-2), 4. Philadelphia (3-4-1)*, 5. Tampa Bay (6-3), 6. Arizona a LA Rams (oba 5-3)

* na prvních čtyřech místech jsou vedoucí týmy jednotlivých divizí

Zdroj
ESPN, TSN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články