Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jackson těžké zápasy nezvládá. Baltimore doma znovu prohrál, Steelers dál vládnou NFL

Dva důležité zápasy, dvě porážky. Baltimore je stejně jako v minulé sezoně poměrně suverénní, ale pouze proti slabším soupeřům. Po Kansasu Ravens doma neuspěli ani proti Pittsburghu a opět na tom měla značný podíl hlavní ofenzivní hvězda Baltimoru Lamar Jackson. Nejužitečnější hráč loňského ročníku během zápasu hned čtyřikrát ztratil míč a nedokázal dovést do vítězného konce zápas, ve kterém Havrani celý první poločas dominovali a vedli nad divizním rivalem o deset bodů. Neporažení Steelers sedmou výhrou vyrovnali svůj historicky nejlepší start do sezony.

Lamar Jackson pod tlakem obrany Pittsburghu
zdroj: USA Today Sports autor: Tommy Gilligan

Hned v prvním drivu hodil Jackson svou první pick-six v kariéře a po touchdownu Roberta Spillaneho domácí už po minutě prohrávali. To ale byly nakonec jediné body Steelers v prvním poločase.

Pittsburgh se v útoku trápil, Ben Roethlisberger naházel za dvě čtvrtiny jen 42 yardů a ani běhový útok příliš nefungoval. Naopak domácím dlouho vycházela jejich tradiční kombinace neprostupné obrany a drtivého pozemního útoku.

Zatímco dosud Steelers povolili jen jednomu soupeři v zápase přes 100 běhových yardů, trio Havranů J.K. Dobbins, Gus Edwards a Jackson jich naběhalo dohromady 265. Po 51yardovém field goalu Justina Tuckera těsně před poločasem odskočili domácí na desetibodový rozdíl a zdálo se, že budou první, kdo dokáže na Oceláře letos vyzrát.

Jenže ukázalo se, že i když získáte v zápase více než dvojnásobný počet kombinovaných yardů než soupeř, stále můžete prohrát. Stačí hloupě ztrácet míče na vlastní polovině. Hned první rozehrávka Ravens v druhé půli skončila druhým interception, které vzápětí potrestal Roethlisberger přesnou přihrávkou na skórujícího tight enda Erica Ebrona.

A za chvíli už po krátkém běhu Jamese Connora Steelers, kteří ve druhém poločase hráli většinu akcí z formace bez running backa, vedli. Jacksonovi při rozehrávce vydatně ztrpčoval život neustále presující T.J. Watt, spolu se Spillanem a Minkahem Fitzpatrickem hlavní defenzivní hvězda v zápase na straně hostů.

Přesto měli Ravens v závěru za stavu 24:28 ještě hned dvě příležitosti strhnout výhru na svou stranu. V prvním případě ale Jacksonův pokus dobýt endzónu "po svých" překazil dobrým čtením hry Fitzpatrick a vyražený míč zalehl Spillane, při poslední akci pak zabránil Williemu Sneadovi ve skórování znovu Fitzpatrick.

Jackson tak poprvé v kariéře prohrál utkání, ve kterém Ravens v poločase vedli. A hlavně Baltimore znovu nedokázal uspět proti opravdu silnému soupeři, v tomto případě dokonce hlavnímu diviznímu rivalovi. Havrani přes nabitou soupisku dvakrát za sebou zakopli hned na úvod play-off a Jackson v důležitých zápasech opakovaně nedokáže svůj tým pozvednout. Steelers mají na Baltimore v polovině základní části k dobru už dvě výhry a vyrovnali svůj nejlepší vstup do sezony z roku 1979.

Zatímco konferenci AFC dál vládnou Oceláři, v NFC se po předchozím neúspěchu s Arizonou vrátil zpět do sedla Seattle. V dalším těžkém divizním souboji Seahawks přehráli San Francisco o deset bodů. Russell Wilson zaznamenal čtyři bodové přihrávky a jako teprve třetí quarterback v historii se přes metu 250 asistencí dostal už během své deváté sezony v lize. Na vyrovnání vedoucího Peytona Manninga jich sice potřebuje ještě dalších 22, v aktuální formě Wilsona to ale není ve zbývajících devíti zápasech nereálné číslo.

V letošní sezoně se zatím pouze dvěma hráčům podařilo nachytat za první poločas víc než 100 yardů a alespoň dvakrát skórovat. A v obou případech šlo o receivery Seattlu. Zatímco před týdnem proti Cardinals zářil Tyler Lockett, tentokrát se zaskvěl jeho parťak DK Metcalf. Jeho 12 zachycených přihrávek pro 161 yardů bylo jedním z rozhodujících faktorů, které dovedly Seahawks po třech čtvrtinách k pohodlnému vedení 30:7.

Zatímco před týdnem 49ers zničili Patriots drtivým pozemním útokem, proti statisticky nejhorší obraně paradoxně jako by pozemní útok San Francisca vůbec neexistoval. Hlavní tíha ofenzivy tak zůstala na ruce Jimmyho Garoppola, který ovšem předvedl velmi podprůměrný výkon, a i kdyby nemusel odstoupit kvůli zranění, sledoval by závěr zápasu z lavičky.

Paradoxně pod náhradníkem Nickem Mullensem se proti už méně soustředěně bránícím Seahawks útok Niners výrazně zvedl. Pozici Garoppola v týmu to zřejmě neohrozí, loňští vítězové konference NFC ale mají o čem přemýšlet. S bilancí 4-4 jsou to totiž v nabité Západní divizi právě oni, kdo jsou mimo postupové pozice.

Další tradiční divizní bitva na Lambeau Field byla soubojem dvou hráčů. Domácí Davante Adams si vylepšil svou už tak rekordní statistiku o tři další zářezy a celkem má za posledních pět sezon 45 touchdownů, což je nejlepší výkon mezi receivery v celé lize. Jenže Green Bay to na výhru nestačilo, neboť running back Minnesoty Dalvin Cook skóroval hned čtyřikrát a prakticky sám zajistil trápícím se Vikings výhru 28:22 ze hřiště největšího rivala.

Po dlouhých devíti letech dokázalo Buffalo porazit doma New England Patriots. Bills sice stále nenašli ztracenou ofenzivní jistotu z prvních týdnů, proti Pats se jim ale konečně podařilo oživit běhovou hru a prakticky celé utkání byli ve vedení.

Hosté ve svém závěrečném drivu místo jistějšího field goalu zajišťujícího prodloužení zariskovali, běh Cama Newtona ale skončil ztrátou míče, která znamenala čtvrtou porážku Patriots v řadě. Newton je po prodělané nákaze koronavirem z formy a s ním padá i celková hra Patriots, kteří s bilancí 2-5 budou nejspíš během uzávěrky přestupů jedním z hlavních prodejců.

Tua Tagovailoa se hned ve svém prvním startu na pozici jedničky mohl radovat z vítězství, jeho Miami porazilo Los Angeles Rams 28:17. Talent z Havaje k tomu ale nepotřeboval ukázat příliš ze svého umění, hosté se na Floridě porazili ve druhé čtvrtině prakticky sami.

A to paradoxně ve chvíli, kdy byli za stavu 7:7 po fumblu Dolphins sami blízko skórování. Quarterbacka Rams Jareda Goffa ale ve vlastní redzóně poslal k zemi Emmanuel Ogbah, volný míč sebral Andrew van Ginkel a 78yardovým turnoverem dostal domácí do vedení.

Další útočný pokus Rams skončil puntem, ten ale po slalomu přes celé hřiště vrátil pro třetí touchdown returner Jakeem Grant. V dalších dvou drivech hosté pokaždé ztratili míč, což ve druhém případě potrestal krátkým během Myles Gaskin. Dolphins stačilo něco přes osm minut, aby po kiksech soupeře rozhodli zápas.

Výsledky 8. hracího týdne NFL:

Atlanta - Carolina 17:25, Baltimore - Pittsburgh 24:28, Buffalo - New England 24:21, Cincinnati - Tennessee 31:20, Cleveland - Las Vegas 6:16, Detroit - Indianapolis 21:41, Green Bay - MInnesota 22:28, Kansas City - NY Jets 35:9, MIami - LA Rams 28:17, Denver - LA Chargers 31:30, Chicago - New Orleans 23:26 po prodloužení, Seattle - San Francisco 37:27, Philadelphia - Dallas 23:9.

Konference AFC: 1. Pittsburgh (7-0), 2. Kansas City (7-1), 3. Buffalo (6-2), 4. Indianapolis, Tennessee a Baltimore (všichni 5-2), 7. Cleveland (5-3)

Konference NFC: 1. Seattle (6-1), 2. Tampa Bay a Green Bay (oba 5-2), 4. Philadelphia (3-4-1) 5. New Orleans a Arizona (oba 5-2), 7. LA Rams a Chicago (oba 5-3)

Pozn.: Na prvních čtyřech místech jsou vedoucí týmy jednotlivých divizí

Zdroj
ESPN, Sportsnet, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články