Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Španělský Superpohár 2024

ŽIVĚ: Finále žen SP v boulderingu v Praze

Po mužském závodě přišly na Světovém poháru v boulderingu v Praze na řadu i ženy. Náročné semifinále zvládla nejlépe vítězka jedné kvalifikační skupiny Američanka Natalia Grossmanová, která jako jediná topovala na třetím a čtvrtém boulderu. Přímý přenos finále sledujte na ČT2 a ČT sport Plus.

Dalšími finalistkami jsou Oceania Mackenzieová, Nailé Meignanová, Zélia Avezouová, Mao Nakamuraová a Anon Matsufujiová. Ani jedna ze čtyř českých lezkyň do semifinále nepostoupila.

Část ze vstupného pomůže poškozeným záplavami

Na Světový pohár v boulderingu do Prahy dorazilo více než dvanáct tisíc diváků, což je o několik stovek více než loni. Na pomoc lidem poškozeným při nedávných záplavách tak organizátoři pošlou 100 tisíc korun.

Na tento dobročinný účel věnovali 100 korun z každé vstupenky, která se prodala od pondělí 16. září. "Celkově se od té chvíle prodalo 670 vstupenek, což dělá 67 tisíc korun. Zároveň jsme se dohodli, že za Český horolezecký svaz a organizátory Světového poháru dorovnáme částku na rovných 100 tisíc korun. Peníze půjdou na konto Člověka v tísni – SOS povodně Česká republika," uvedl předseda Českého horolezeckého svazu Jan Bloudek.

K pomoci se mohli připojit i lidé přímo na místě. Na Letenské pláni byly na velkoplošných obrazovkách QR kódy, jejichž prostřednictvím mohli přispět i návštěvníci. Branami areálu do startu finále žen v 18:30 prošlo 12 187 fanoušků. Návštěvnost třídenní akce se zvýšila z 11 598 diváků, kteří zavítali na loňský premiérový ročník.

"Jen to potvrzuje, že se zájem o sportovní lezení pořád zvyšuje. Přibývá lidí, kteří lezení rozumí, což dokazuje i to, že na páteční kvalifikace přišlo přes tři tisíce diváků, což je ve všední den, kdy se závodí od rána, ve sportovním lezení neuvěřitelné číslo," ocenil Bloudek.

Organizace akce se podle něj oproti loňsku zlepšila. "Myslím, že se nám podařilo dostat Světový pohár oproti loňskému roku o pořádný kus dál. Zvýšili jsme komfort pro návštěvníky i sportovce, kteří lidem připravili skvělý sportovní zážitek," poznamenal.

Hlavním tahákem pro české fanoušky byla soutěž mužů, ve které domácí favorit Adam Ondra stejně jako loni nechyběl ve finále. Po druhém místě v roce 2023 tentokrát obsadil šestou příčku. Svaz už se chystá na příští ročník, i když Světový pohár ještě Česko nemá přidělený. "Myslím, že je velmi pravděpodobné, že do Prahy opět přivezeme nejlepší sportovní lezce a lezkyně světa," předpokládá Bloudek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články