Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Španělský Superpohár 2024

Titul v časovce na MS obhájil Evenepoel, Vacek se trápil. Z žen byla nejrychlejší Brownová

Stejní vítězové jako v Paříži. Remco Evenepoel po olympijském triumfu obhájil i titul mistra světa. O více než šest sekund porazil Itala Filippa Gannu. V Curychu byla rovněž nejrychlejší olympijská šampionka Australanka Grace Brownová. Jediný český zástupce Mathias Vacek obsadil 27. místo s odstupem tři a tři čtvrtě minuty na vítěze.

Remco Evenepoel v časovce na mistrovství světa
zdroj: Reuters autor: Stefan Wermuth

"Chtěl bych určitě top pět, ale vím, že jsou tu velká jména. Hodně lidí je na to namotivovaných. Uvidím, jak se pojede, a věřím, že najdu dobré nohy," nastínil Vacek v předvečer velkého klání.

Nepovedlo se. Přání se nesetkalo s realitou. Od počátečních mezičasů na trati dlouhé 46 kilometrů český reprezentant ztrácel.

"Nejelo se mi od začátku nejlíp. Dost jsem trpěl hlavně v kopci. Nejel jsem, co jsem chtěl jet. Ale dal jsem do toho všechno, nedá se nic dělat. Je to poučení pro další závody," shrnul zklamaný Vacek. "Trápil jsem se celou trať, rozhodně to není umístění, po kterém jsem toužil," dodal.

"Bylo to dost náročné hlavně mentálně, protože to bylo neskutečně dlouhé a do těch kopců. Z těch přejezdů se poučím do dalších časovek," popsal český cyklista.

Evenepoel se nenechal rozhodit ani na startovní rampě, když mu ještě půl minuty před tím, než se měl vydat do závodu, opravovali na speciálu převodník. Belgický fenomén jel soustavně v tempu a ujížděl svému největšímu rivalovi Gannovi.

V závěru sice trochu ztratil, ale triumf si už Evenepoel pohlídal a vychutnal si další z fantastických úspěchů. Belgičan má z časovky na MS již pátou medaili – v roce 2019 byl stříbrný a v letech 2021 a 2022 bronzový.

Brownová dokázala něco, co žádná jiná cyklistka

Brownová vůbec jako první žena v historii dokázala zvítězit v jednom roce na olympijské časovce i jízdě proti chronometru na světovém šampionátu. Dvaatřicetiletá Australanka, která začala naplno s cyklistikou v roce 2015 a po této sezoně plánuje kariéru uzavřít, se dočkala zlata z časovky po dvou stříbrech z předchozích MS.

V závodě bez české účasti triumfovala o více než čtvrt minuty před Nizozemkou Demi Volleringovou a o bezmála minutu před obhájkyní titulu Chloé Dygertovou z USA.

"Tohle je něco, o čem jsem v posledních měsících snila. Věřila jsem, že to mohu dokázat. A povedlo se mi to, je to něco úžasného. Hodně mi pomohlo vítězství na olympiádě, dodalo mi to i do přípravy spoustu sebevědomí. Jsem šťastná, že mohu končit kariéru takovým úspěchem," uvedla Brownová v rozhovoru pro Mezinárodní cyklistickou unii (UCI).

Volleringovou udolala až v závěrečné třetině časovky. Na prvním mezičasu před ní sice o šest sekund vedla, ale na druhém (20,5 km) devět sekund ztrácela. "Věděla jsem, že Demi jako vrchařka bude hodně silná v tom stoupání, ale já jsem se pak cítila ve zbytku závodu výborně až do cíle," prohlásila Brownová.

V cíli nejprve sesadila šestinásobnou medailistku a trojnásobnou časovkářskou mistryni světa Ellen van Dijkovou výborně jedoucí Němka Antonia Niedermaierová. Překvapivé medaile se ale nedočkala. Vedle Brownové s Volleringovou se před ní dostala i šampionka z let 2019 a 2023 Dygertová, která vyrážela na trať jako poslední. Zklamáním skončil závod pro hvězdnou Belgičanku Lotte Kopeckou, obsadila páté místo.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Curychu – časovka:

Muži  elite (46,1 km): 1. Evenepoel (Belg.) 53,01, 2. Ganna -6, 3. Affini (oba It.) -54, 4. Tarling (Brit.) -1:17, 5. Vine (Austr.) -1:24, 6. Asgreen (Dán.) -1:30, ...27. M. Vacek (ČR) -3:45.

Ženy  elite (29,9 km): 1. Brownová (Austr.) 39:16, 2. Volleringová (Niz.) -16, 3. Dygertová (USA) -56, 4. Niedermaierová (Něm.) -1:05, 5. L. Kopecká (Belg.) -1:39, 6. Schweinbergerová (Rak.) -1:44.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články