Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ondra postoupil do finále olympijské kvalifikace z druhého místa, největším sokem je Brit Roberts

Semifinále evropské olympijské kvalifikace ve sportovním lezení naznačilo, kdo bude největším soupeřem Adama Ondry. Český fenomén postoupil do finále z druhé příčky. Po pátém místě v boulderingu byl druhý v obtížnosti a nestačil jen na Brita Tobyho Robertse, který vyhrál obě kombinační disciplíny. Z nedělního osmičlenného finále si místo na Hrách v Paříži zajistí jen vítěz.

Adam Ondra
zdroj: REUTERS autor: Michaela Rehle

V boulderingu prožíval Ondra krušné chvíle. Na úvod semifinále zaváhal a na rozdíl od třinácti z devatenácti soupeřů nevylezl první boulder. Opakovaně se mu nezdařil závěrečný krok k vrcholu a místo maximálního počtu 25 bodů jich zapsal jen 9,9. Pak si ani on neporadil s mimořádně obtížným druhým boulderem, který nezdolal nikdo, a potřeboval na obou závěrečných "problémech" zapsat takzvaný top.

Na trojce byli semifinalisté poměrně úspěšní a Ondra ji zdolal na třetí pokus. Pak jako jeden z pěti lezců zvládl i čtyřku a výrazně vylepšil svoji pozici v průběžném pořadí. Nasbíral 64,6 bodu. Ztrácel 20,1 bodu na vedoucího Robertse, který jako jeden ze tří závodníků zapsal tři topy, a měl náskok osm desetin bodu na devátého Švýcara Saschu Lehmanna.

V obtížnosti potvrdil, že patří k nejlepším na světě. Dostal se na sedmatřicátý chyt, ale na cestě k osmatřicátému spadl. Za to získal 64,1 ze sta možných bodů. Většina jeho soupeřů skončila o něco dříve. Osmnáctiletý Roberts se ale dostal těsně pod vrchol, za obtížnost si připsal 96,1 bodu a v celkovém součtu Ondru porazil o více než 50 bodů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články