Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ondra míří za další šancí probojovat se do Paříže. Jsem dobře připravený, hlásí

Další možnost zajistit si účast na olympijských hrách v Paříži má před sebou Adam Ondra. Český lezec zamířil na víkendovou evropskou kvalifikaci do francouzského města Lavalu.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondra má druhou šanci na OH, odjel na kvalifikaci do Lavalu

Možnost kvalifikovat se měl účastník olympiády v Tokiu 2021 už v srpnu na světovém šampionátu v Bernu. O účast na olympiádě jej ale připravily chyby v lezení na obtížnost. Na jejich odstranění se soustředil v přípravě na evropskou kvalifikaci.

"Hodně jsem se zaměřoval na fyzickou přípravu lezení po špatných stupech, hodně dynamické, hodně fyzické do těla. Jsem moc spokojený s tím, jak ta příprava probíhala. Myslím, že jsem se v tomhle stylu dost posunul, takže pokud se ten stavěcí styl bude jen trošku blížit, tak si myslím, že bych měl být připravený ještě lépe než v Bernu," uvedl Ondra.

Jeho ambice na tento víkend jsou jasné, přestože se nejedná o poslední šanci, jak se na Hry do Paříže kvalifikovat.

"Beru to tak, že jsem dobře připravený. Jedu si to tam otestovat, a pokud by to náhodou nevyšlo, nic se neděje, příští rok je olympijská kvalifikace, kde jsou dva závody a postupuje deset lidí," přiblížil elitní lezec.

Šestý muž z OH v Tokiu, kde bylo součástí kombinace ještě i lezení na rychlost, vnímá účast v evropské kvalifikaci pozitivně. "Můžu mít i výhodu oproti těm třem, kteří už jsou nominovaní na olympijské hry. Můžu sbírat zkušenosti v tomhle specifickém kombinačním stylu," přemítal.

Evropská kvalifikace v Lavalu má vedle Ondry řadu dalších favoritů. O šanci na obhajobu olympijského zlata z Tokia bude bojovat Španěl Alberto Ginés, který po zdravotních problémech získal v září na Světovém poháru v Koperu první medaili po více než roce. Do boje o vítězství se mohou zapojit Francouzi Mikael Mawem a Mejdi Schalck, kteří sou ale podle Ondry trochu slabší v obtížnosti.

Za největšího konkurenta považuje Ondra osmnáctiletého Brita Tobyho Robertse. "Je výborný v této sezoně v lezení na obtížnost. Má opravdu neskutečnou vytrvalost, často to spíš kazí hlavou. I na boulderových závodech ukázal, že umí zalézt svou kvalitu," řekl o mladém lezci, jenž letos v obou kombinačních disciplínách vyhrál závod SP.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články