Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Akce zásobník. Jsem idiot, smál se Fourcade po trablech v masáku

Oslo – Tak tohle bylo o fous. Martin Fourcade má za sebou hodně bláznivý závod. V masáku se nad ním prakticky po celou dobu vznášela hrozba diskvalifikace za to, že mu trenér hodil plný zásobník. Francouzský biatlonista si totiž omylem vzal do závodu prázdný, a to ho mohlo stát první místo. Nakonec se tak nestalo, jury v Oslu rozhodla, že výsledek platí. A Fourcade mohl slavit i zisk malého křišťálového glóbu za všechny závody s hromadným startem v této sezoně.

Slavící Martin Fourcade
zdroj: REUTERS autor: Hakon Mosvold Larsen

Představitelé Mezinárodní biatlonové unie se dlouho nemohli shodnout, zda Fourcade porušil pravidla. Nakonec se tak podle nich nestalo. "Můj trenér mi ten zásobník prostě hodil… V normálních podmínkách by šlo, že by mi rozhodčí IBU zásobník dali. Ale tohle byl hromadný start, hodně stresu a napětí," popisoval Fourcade.

Naopak český trenér Michael Málek měl jasno. "O porušení pravidel se nejednalo," řekl kouč biatlonistů. Podle něj se může závodníkovi hodit i hůl, pokud nikoho neohrozí.

V batohu měl Fourcade před závodem celkem osm zásobníků. Čtyři z nich si nabil na nástřel, další čtyři na samotný závod. "Když jsem si ty náboje dnes bral, byl jsem fakt hloupý," přiznal Fourcade, který během závodu ztratil i brýle.

Po nástřelu dal prázdné zásobníky do pásku, jeden z nich si však vzal omylem s tím, že jsou v něm náboje. "Nebyly. Bylo to hodně bláznivé. Navíc jsem nevěděl, jestli nemám prázdné i další zásobníky," dodal držitel velkého křišťálového glóbu.

Fourcade se nicméně i přes velké potíže snažil soustředit dál na závod. "A nakonec jsem to zvládl. Ale ta první střelba... Hrozné. Musím říct, že to pro mě bylo dnes opravdu epické. Asi nejbláznivější závod v mém životě," prohlásil. Jedna velká chyba mu mohla způsobit velkou škodu, jak řekl.

"Propříště si budu zásobníky pořádně kontrolovat, jestli tam opravdu jsou náboje. Já to dělal i dosud, ale dnes... Asi nedělám věci tak, jak si myslím, že je dělám. Jsem idiot," smál se. Potěšilo ho i to, že Němci nepodávali protest. "Před Simonem Schemppem smekám, za takové gesto si zaslouží víc než křišťálový glóbus," dodal Francouz.

Kdo se naopak snažil rozhodnutí zvrátit, byl německý trenér ruských biatlonistů Rico Gross. A s velkou nevolí nesl rozhodnutí o nediskvalifikaci Fourcadea také ruský komentátor Dmitrij Gubernijev. "Fourcade vládne světu. Byl prohlášen za vítěze, i když s trenérem porušili pravidla!" hřímal na svém Instagramu a během přenosu ruské televize Match.

Ještě v únoru se přitom s Fourcadem fotil během mistrovství světa v Hochfilzenu a prohlašoval, že jej zbožňuje a zakopává válečnou sekeru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články