Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Fourcade i přes potíže slaví v masáku výhru a glóbus, Šlesingr dojel šestý

Oslo – I když před posledním závodem s hromadným startem na první místo pořadí disciplíny ztrácel, po jeho konci mohl Martin Fourcade slavit. Francouzský biatlonista závěrečný masák i přes potíže na střelnici ovládl, a jelikož dosavadní lídr Simon Schempp dojel až dvacátý, zkompletoval sbírku individuálních glóbů z letošního ročníku Světového poháru. Blízko medaile byl v Oslu Michal Šlesingr, jehož jedna chyba na střelnici nakonec posunula na šestou pozici. Michal Krčmář byl devátý.

Martin Fourcade s malým křišťálovým glóbem za závody s hromadným startem
zdroj: REUTERS autor: Hakon Mosvold Larsen

V letošní sezoně se ještě nestalo, aby v některém z individuálních závodů odstřílel všechny položky bez chyby. V závěrečném vystoupení celé sezony měl k tomu Michal Šlesingr velmi blízko. Jenže pak přišla poslední rána…

Čtyřiatřicetiletý reprezentant do té doby v závodě s hromadným startem předváděl skvělý výkon. Díky bezchybné palbě dokonce na poslední stojku vjížděl jako druhý a mohl zaútočit na medaili. První rána mu vyšla, druhá, třetí i čtvrtá taky, jenže poslední pátá, celkově dvacátá zamířila mimo.

Šlesingr tak musel na trestné kolo a do cíle po souboji ve skupině favoritů dorazil jako šestý. Mezi nejlepších deset se vešel i druhý Michal Krčmář, a to na deváté pozici. "Věděl jsem, o co jedu a snažil jsem se si to hlídat. Asi ta položka byla i trochu pomalejší. Ale tu poslední ránu jsem zmastil, to je na pár facek," řekl v cíli Šlesingr.

Trenér české reprezentace Michael Málek byl o něco optimističtější při hodnocení: "Každé umístění do elitní desítky je perfektní, takže velká spokojenost," řekl pro Českou televizi. Závod naopak nevyšel ve formě jedoucímu Ondřeji Moravcovi, jenž skončil čtyřiadvacátý.

Dramatická podívaná byla k vidění také v boji o poslední nerozhodnutý malý křišťálový glóbus. Před startem měl Simon Schempp náskok 22 bodů na druhého Martina Fourcada. Němcovi však závěrečný závod nevyšel a dojel až jako dvacátý.

To otevřelo cestu ke zkompletování sbírky individuálních glóbů, tedy jednomu velkému za celkový triumf v SP a čtyřem malým, francouzskému fenoménu. Ten v Oslu kraloval a v závěrečných metrech mohl v klidu mávat fanouškům. Ještě v cíli mu však chvíli hrozila diskvalifikace či penalizace.

Fourcade totiž zapomněl na startu náboje a při první střelbě mu je musel házet trenér. Rozhodčí tak po dojezdu situaci řešili, ale nakonec rozhodli, že výsledky se měnit nebudou, a francouzský vládce letošního ročníku SP se tak mohl radovat i oficiálně. Pro stříbro dojel Lotyš Andrejs Rastorgujevs, třetí byl Simon Eder z Rakouska.

"Jsem prostě idiot. Zapomněl jsem si po nástřelu doplnit zásobníky. Něco takového se mi ještě nestalo," kál se po závodě už usměvavý Fourcade. "Byl to závod plný hloupostí. Po sportovní stránce to byl ale vlastně perfektní den, jen jsem si ho málem sám zkazil," dodal Fourcade, který čtrnáctým vítězstvím v sezoně stanovil mužský rekord.

Zároveň poděkoval i Němcům, kteří sice přišli o možnost na malý glóbus, ale protest proti rozhodnutí nepodali. A to i přes fakt, že Schempp byl přesvědčen, že pravidla byla porušena. "Němci jsou třída, chtěl bych jim vyjádřit respekt, že se vyslovili proti protestu. Smekám před Simonem Schemppem, za takové gesto si zaslouží víc než křišťálový glóbus," dodal Francouz.

Michal Krčmář následován Michalem Šlesingrem
Michal Krčmář následován Michalem Šlesingrem

Naopak podle Málka k žádnému prohřešení nedošlo. "Bavili jsme se o tom. Pravidla nic takového nezakazují. Dokonce se tam může hodit i hůl, která však nesmí nikoho ohrozit. V tomto případě nikdo nikoho nerozhodil," popsal incident.

Jak závěrečný závod s hromadným startem probíhal?

Ač poslední 15kilometrový závod letošního Světového poháru nabídl v závěru plno dramatických chvilek, úvod se jel víceméně v poklidu. Největší favorité se drželi pospolu a ve velkém balíku nechybělo ani trio českých reprezentantů.

Hned první ležka však znamenala konec nadějí pro Moravce, který musel na dvě trestná kola a ztrátu do konce už nestáhnul. Hlavní drama úvodní střelby ale spočívalo ve vystoupení Fourcada. Francouz si zapomněl na startu dát do zbraně zásobníky, a na pomoc mu tak musel přispěchat přesným hodem trenér.

Vládce SP "zásilku" chytl a přes vypjatou chvíli následně vyčistil všech pět terčů. Oproti soupeřům sice ztratil dvacet sekund, ovšem ještě před druhou střeleckou položkou se muž ve žlutém vyšvihl znovu do čela.

I druhá ležka byla pro Fourcada živá. Rozhodčí mu musel dát náhradní zásobníky a na střelnici nechal brýle. Podobně jako většina favoritů a Šlesingr s Krčmářem žádný terč neminul. Nedařilo se naopak Schemppovi, jenž musel na jeden trestný okruh a začal se propadat pořadím.

České duo jelo za vedoucí sedmičkou, ale díky poklidnému tempu se brzy docvaklo a na stojku už dorazilo ve větší skupině. Třetí střelba se stala i klíčem k rozřešení otázky kolem vítěze závodu.

Z hlavních aspirantů na triumf totiž jen Fourcade zůstal čistý a vytvořil si solidní náskok. Skvěle si však vedl nadále Šlesingr, který společně s Jeanem-Guillaume Beatrixem bojoval o druhé místo.

Na poslední střelbu český reprezentant dojel jako druhý a mohl útočit na medaili. Dlouho to tak i vypadalo, jenže poslední rána z jeho malorážky skončila mimo černý terč. Šlesingr se tak dostal do osmičlenné skupiny bojující o čtvrté místo, ve které byl i Krčmář.

Naopak Fourcade si čistou střelbou pojistil první místo a závěrečné metry si mohl užívat máváním fanouškům. O druhé místo svedli boj Rastorgujevs s Ederem, ale prvně jmenovaný Lotyš ukázal v běhu větší formu.

Největší boj byl o čtvrtou pozici. Z něj nejlépe vyšel domácí Emil Hegle Svendsen. Šlesingr do cíle dorazil jako šestý a Krčmář, jenž chvíli držel i "bramborovou pozici" devátý. "Byl to krásný závod, užil jsem si ho. Zkusil jsem bojovat o čtvrté místo, ale v konci už jsem na to neměl," řekl.

V konečném pořadí SP skončil z Čechů nejlépe dvanáctý Moravec, Krčmář byl o pět míst za ním a Šlesingr obsadil 22. místo.

Závěrečné závody SP v biatlonu v Oslu:

Muži - závod s hromadným startem (15 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 37:32,24 (0), 2. Rastorgujevs (Lot.) -17,4 (2), 3. Eder (Rak.) -32,4 (1), 4. Svendsen (Nor.) -42,2 (2), 5. Peiffer (Něm.) -42,5 (2), 6. Šlesingr (ČR) -42,9 (1), 7. Beatrix (Fr.) -44,3 (1), 8. Garaničev (Rus.) -45,6 (3), 9. Krčmář (ČR) -46,7 (1), 10. Babikov (Rus.) -51,9 (1), ...24. Moravec (ČR) -2:23,2 (4).

Konečné pořadí závodů s hromadným startem (po 5 závodech): 1. M. Fourcade 248, 2. Schempp (Něm.) 231, 3. Šipulin (Rus.) 177, 4. Beatrix 168, 5. Lesser (Něm.) 165, 6. J. T. Bö (Nor.) 150, ...13. Moravec 126, 15. Krčmář 110, 23. Šlesingr 86, 43. Soukup (ČR) 8.

Konečné pořadí SP (po 26 závodech): 1. M. Fourcade 1322, 2. Šipulin 918, 3. J. T. Bö 812, 4. Peiffer 746, 5. Schempp 741, 6. Eberhard (Rak.) 732, ...12. Moravec 597, 17. Krčmář 498, 22. Šlesingr 422, 63. Soukup 52, 66. Krupčík 48, 68. Václavík (oba ČR) 42.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy