Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fousek: Postup ze skupiny je úspěch, který český fotbal potřeboval

Podle předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petra Fouska je postup českého týmu do vyřazovací fáze mistrovství Evropy úspěchem, který potřeboval celý český fotbal. Nedávno zvolený nový šéf FAČR věří, že reprezentanti mají šanci zvládnout i nedělní osmifinále v Budapešti proti Nizozemsku.

Petr Fousek
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Je na místě zdůraznit, že už samotný postup a sedmá účast na Euru za sebou jsou úspěchem. Stejně jako dosavadní vystoupení ve velmi silné společnosti Skotska, Chorvatska a Anglie. Je to něco, co potřeboval a co si zaslouží celý český fotbal," řekl Fousek webu FAČR.

"Nesmírně oceňuji fakt, že národní tým měl de facto již po dvou zápasech zajištěn postup do osmifinále, což vnímám jako další nezpochybnitelný úspěch. Slýchám názory, které mají občas tendenci podobné záležitosti brát jako samozřejmost, ale fakta jsou jasná," doplnil Fousek.

Reprezentanti získali ve skupině čtyři body a postoupili coby druhý ze čtyř nejlepších celků na třetích místech, které doprovodily do osmifinále první dvě mužstva z každé skupiny.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého na úvod porazili Skotsko 2:0, poté remizovali se silným Chorvatskem 1:1 a v úterý prohráli 0:1 s dalším semifinalistou posledního světového šampionátu Anglií.

"Zvládli jsme velmi obtížný vstupní zápas na půdě Skotska, náročný pro nás nejen po sportovní stránce, ale i vzhledem k dobře známým souvislostem z posledních měsíců," připomněl Fousek napětí kvůli kauze Ondřeje Kúdely.

Slávistický obránce po údajné rasistické urážce protihráče v březnovém utkání Evropské ligy proti Glasgow Rangers dostal desetizápasový trest a přišel o Euro.

"Chorvatsko je úřadujícím vicemistrem světa s mimořádnými hráči. Anglie je jedním z velkých favoritů šampionátu, o jehož kvalitě netřeba hovořit. Navíc jsme opět hráli na jejím stadionu a těsná porážka není nic, za co bychom se měli stydět," uvedl nový předseda FAČR.

"Byť jsme po dramatickém rozuzlení skupiny skončili na třetí pozici, jde o jednoznačně velmi úspěšný počin. Navíc jsme i přes rozpačitý druhý poločas v závěrečném utkání stále byli ve hře o první místo v takto nabité skupině," dodal Fousek.

Při zápase s Anglií se setkal s britským princem Williamem. "Považuji to za obrovskou čest. Sám je velkým fanouškem fotbalu a čestným předsedou Anglické fotbalové asociace," řekl Fousek.

"Jsem rád, že na poslední utkání vycestovala alespoň část členů výkonného výboru FAČR, stejně jako ostatní asociace mohli využít kvótu 10 zástupců vedení asociace na její utkání během Eura," poznamenal Fousek. První dva zápasy v Glasgow kvůli tvrdým opatřením proti covidu-19 navštívilo vedení asociace jen ve velmi omezeném počtu.

Je nadšený, že český celek odehraje osmifinále v Budapešti, kde může být vyprodaný stadion. "Hrajeme v destinaci velmi příznivé vzhledem k dojezdové vzdálenosti od českých hranic, kde navíc může být plný stadion bez kapacitních omezení s platným negativním PCR testem či dokladem o provedeném očkování. Vnímám enormní zájem našich fanoušků, což mě velmi těší," dodal Fousek.

Je v neustálém spojení s trenérem Šilhavým. "Je to neměnné od mého zvolení do funkce předsedy asociace. Denně hovořím s trenérem Šilhavým i manažerem Liborem Sionkem, hráči a realizační tým mají moji podporu," uvedl Fousek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články