Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Volejbalistky před startem Grand Prix zápasí s časovým posunem

Almaty - Po úspěšně zvládnuté kvalifikaci na mistrovství Evropy 2015 stojí před českými volejbalistkami hlavní vrchol sezony v podobě dvou podniků světové Grand Prix. Už v pátek vstoupí český tým do prvního turnaje v Kazachstánu duelem s Chorvatskem, dalšími soupeřkami budou Australanky a domácí výběr. Druhý turnaj je na programu o týden později v Brně za účasti Alžírska, Mexika a Kazachstánu.

Kvůli aklimatizaci odletěly české volejbalistky do Almaty už v pondělí. "Podmínky jsou tady těžké, protože kvůli časovému posunu jsme všechny unavené, ale myslím si, že jsme si na halu zvykly. Jen síť je trochu specifická, ale myslím si, že to bude dobré," popsala nahrávačka českého týmu Pavla Vincourová.

Italský trenér české reprezentace Carlo Parisi má k dispozici kompletní tým. "V minulém týdnu se už připojila do přípravy i Aneta Havlíčková. Není ve své nejlepší formě, ale i tak bude její účast pro tým velkým přínosem," je přesvědčen Parisi.

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalistky se připravují na GP v Almaty

Sílu soupeřek zatím Parisi pouze odhaduje. "Austrálie a Kazachstán jsou pro nás neznámé týmy. Za favoritky považuji Chorvatky, které jsou s kompletní sestavou jedním z nejlepších evropských týmů. S příchodem brazilského trenéra se vrátily nejlepší chorvatské volejbalistky do reprezentace," poznamenal Parisi. V aktuálním světovém žebříčku jsou od 23. do 25. místa poskládány Kazachstán, Chorvatsko a Česko. Austrálie uzavírá první stovku pořadí.

Kromě dvou turnajů v Almaty a v Brně si chtějí české volejbalistky prodloužit sezonu ještě postupem do závěrečného turnaje Final Four, který je na programu 15. a 16. srpna v bulharském Samokovu. "Je to naším cílem, byl by to výborný výsledek. Také proto, že do turnaje zasáhnou papírově silnější týmy. Pracujeme i na mentálním přístupu hráček, který by nám měl pomoci zlepšit výkony," řekl kouč.

V přípravě se v minulém týdnu české volejbalistky utkaly třikrát s Belgií, vyhrály pouze jeden duel. "Měli jsme za sebou půldruhého měsíce přípravy, Belgie byla po sérii zápasů v Asii rozehraná. Po špatném výsledku v prvním utkání naše výkony postupně rostly," zhodnotil Parisi přípravu.

Rekordní počet zemí

Letošní Grand Prix volejbalistek se zúčastní rekordní počet 28 zemí, které jsou rozděleny podle světového žebříčku do tří výkonnostních skupin. V první je 12 nejlepších týmů včetně olympijských vítězek Brazilek, ve druhé a třetí skupině je osm družstev. V každé z těchto skupin se na závěr uskuteční finálový turnaj.

Grand Prix se hraje od roku 1993, v prvním ročníku startovalo jen osm družstev. České volejbalistky zasáhly do série turnajů Grand Prix poprvé před rokem. Ze dvaceti družstev skončily na 14. místě se dvěma výhrami a sedmi porážkami.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články