Mitáč: Něco děláme ve volejbale špatně. Očekávám, že trenér Athanasopulos přinese oživení

Český ženský volejbal není v té nejlepší kondici. Po dlouhých 14 letech se reprezentantky neprobojovaly na evropský šampionát. Nastala změna v trenérské pozici. Zdeňka Pommera nahradil Řek Jannis Athanasopulos. Podle někdejšího kouče národního týmu a současného trenéra Olympu Praha Stanislava Mitáče na tom nejsou dobře ale ani mládežnické kategorie a výchova špičkových volejbalistek u nás pokulhává.

České volejbalistky
zdroj: ČTK autor: Černý Vít

Zapeklitá otázka. Český, nebo zahraniční trenér? A-tým se už potřetí za poslední léta obrací pro pomoc za humna. Před koučem žen Ostravy Pommerem se u volejbalistek nevydařilo angažování Němce Alexandera Waibla, který u týmu vydržel v roce 2016 jen pár měsíců. Před ním ženskou reprezentaci tři a půl roku vedl Ital Carlo Parisi.

Řek Athanasopulos má být nyní dalším impulzem. "Jannise známe z působení ve Stuttgartu. Je nesmírně pracovitý, jinak by nemohl v Bundeslize trénovat. Tím, že se tam dokázal prosadit až k druhému místu, očekávám, že to sem přinese oživení," řekl ve Sportovních zprávách Mitáč.

Svěřenkyně zkušeného trenéra Olympu Pavla Šmídová zažila trenéry české i zahraniční. Ví, že to má své kladné i zápornější stránky. "Myslím si, že ti zahraniční dovedou pracovat lépe s moderními technologiemi. Řek Athanasopulos má přehled v evropském i světovém volejbalu a bude chtít donášet nové prvky do našeho volejbalu," poznamenala.

Je nám líto, video expirovalo.
Mitáč a Šmídová otevřeně o Olympu i české volejbalové reprezentaci

Vidí ale také pohled z druhé strany – tedy z pozice samotných volejbalistek. "Nemusí snést českou povahu. I s Carlem Parisim to byl pro čtyřech letech problém. On jako temperamentní Ital, perfekcionista měl potíže s českou povahou. Neshodovali jsme se vždy ve všech názorech – i mimo volejbal," podtrhla.

S tím souvisí i stará známá bolest – jazyková bariéra. "Když začnou být hráčky "potvory", tak si šuškají po našem a trenér má pak vstupy zprostředkovaně přes asistenta. V tom vidím úskalí. To bylo jak za Waibla, tak za Parisiho," připustil Mitáč.

Na dvou židlích

Možná ještě výraznějším varováním může být podle kouče Olympu další aspekt. "Každý reprezentační trenér působící u českého národního týmu má zároveň i klubovou smlouvu. To je problém v ročnících, kdy tým postoupí na mistrovství Evropy nebo světa, protože spolu s povinnostmi u reprezentace se rozebíhá i příprava v klubu. Musí mít silný realizační tým, aby to zvládl," vysvětlil Mitáč.

Rizika však mohou vyvážit jednoznačné přínosy. "Doufám, že spousta trenérů, a především těch mladých, se od něj něco naučí, protože kultura trenérů u mládeže není na nejvyšší úrovni," zdůraznil Mitáč.

Budoucnost? Je třeba se hodně zamyslet

Zkušený kouč vidí za silnější generací mezeru. "V posledních čtyřech letech se nám dokonce šestkrát nepodařilo postoupit na vrcholné akce mládežnických týmů. A v neposlední řadě i neúspěch reprezentačního týmu nám ukazuje, že děláme něco ve volejbale špatně. Nevyhráváme. A nevyhráváme s týmy jako Dánsko, Finsko, Švédsko. Musíme se nad tím hodně zamyslet."

Neblahý trend je vidět podle Mitáče i v extralize. "Naše domácí soutěž dává hodně prostoru mladým hráčkám, ale už ne tolik jako dřív. Vracejí se zkušenější hráčky, objevují se tu i hráčky ze zahraničí – lepší nebo průměrné kvality. Začíná to být boj. Divácky je naše soutěž dobrá, ale volejbalově strádá," uzavřel Mitáč.

Náročný program českých reprezentantek:

Volejbalistky na přelomu května a června odehrají Evropskou ligu, v které mají ve skupině Švédsko, Slovensko a Ukrajinu. Začátkem srpna je čeká olympijská kvalifikace proti Číně, Turecku a Německu. Do Tokia postoupí jen vítězky a jasnými favoritkami jsou Číňanky, olympijské vítězky z Ria de Janeiro 2016.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články