Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Vodní slalomáři si mohou s předstihem zajistit Paříž. Těžké, ne nemožné, říká Prskavec starší

Už tato sezona by mohla dát odpověď na to, kteří čeští vodní slalomáři pojedou na olympijské hry 2024 v Paříži. Potřebují k tomu však skvělé výsledky na velkých mezinárodních akcích. Že to není nemožné, však ukázali loni Vít Přindiš či Jiří Prskavec, kteří by v minulém ročníku kritéria splnili. V každé kategorii může pod pěti kruhy závodit jen jedna loď, což dělá z české národní nominace velmi obtížný podnik.

Je nám líto, video expirovalo.
Lukáš Rohan o kariéře, změně trenéra a vyhlídkách pro sezonu

Česko ještě nemá zajištěná místa na OH pro vodní slalom, protože mezinárodní kvalifikace bude až v letošní sezoně. Nejvíce míst se bude rozdělovat na mistrovství světa a čeští vodní slalomáři v žádné kategorii nemívají s postupem problém.

Sledovaná jsou proto především kritéria domácí nominace. Takzvané přednominační body mohou čeští reprezentanti získat na pěti závodech – Světových pohárech v Praze, Seu d'Urgell a Paříži, Evropských hrách a mistrovství světa. Za umístění na stupních vítězů v závodě SP získají jeden bod, evropský titul je ohodnocen třemi body a světový titul pěti body. Na ME je bodované i druhé a třetí místo, na světovém šampionátu se body rozdělují až do desáté příčky.

Nominační jistotu získá závodník, který nasbírá sedm a více bodů a bude ve své kategorii jediný takto úspěšný. "Je to obtížné, ale není to nemožné," poznamenal reprezentační šéftrenér Jiří Prskavec starší.

V minulé sezoně by mezi kajakáři na sedmibodovou metu dosáhli olympijský vítěz z Tokia Jiří Prskavec, který vyhrál ME, i mistr světa Vít Přindiš. Pokud by letos sedm a více bodů získalo více závodníků, rozhodlo by se až v příští sezoně. Nasbírané body z přednominace by měli jako bonus. Když nikdo na sedm bodů nedosáhne, přednominace se škrtá. Pak se bude olympijská kvalifikace odehrávat na začátku příští sezony, přičemž mohou vodní slalomáři získat jen bonusové body za umístění na MS.

Čtyři tradiční kategorie vodního slalomu v Paříži doplní premiéra kayak crossu, tedy kontaktního vyřazovacího závodu se čtyřmi loděmi na trati. V této disciplíně se bude rozhodovat ve stejných závodech jako při přednominaci, a navíc se k tomu započítá čistě česká jízda na čas. "Z šesti nominačních závodů budou sečtena nejvyšší bodová ohodnocení ze čtyř závodů, v případě rovnosti bodů rozhodne lepší umístění v time trialu," přiblížil šéftrenér.

Výsledek nominačních závodů v kayak crossu bude zásadní, pokud Česko získá dodatečné místo pro specialistu, který nepojede olympijský závod v jiné disciplíně vodního slalomu. Tato místa budou tři v mužské a tři v ženské kategorii a budou se rozdělovat v červnu 2024 na Světovém poháru v Praze. Zúčastnit se ho mohou jen závodníci a závodnice, kteří ještě nevyjeli kvótu pro svou zemi na kajaku nebo na kánoi. Každá reprezentace může nasadit tři muže a tři ženy.

Může nastat situace, kdy kvótu pro českého specialistu vyjede závodník, který nezvítězí v národní olympijské kvalifikaci v kayak crossu, takže do Paříže nepojede. V tom případě získá finanční odměnu 100 000 korun.

Složení reprezentačních týmů pro tuto sezonu bude jasné po nominačních závodech, které se uskuteční v první polovině května.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články