Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Dvojnásobná česká radost. Prskavec dosáhl v Riu na stříbro, Fišerová si odveze bronz

České medailové žně v Brazílii. Kajakář Jiří Prskavec si na mistrovství světa ve vodním slalomu dojel v Riu de Janeiro pro stříbro. Kanoistka Tereza Fišerová, obhájkyně stejného kovu z předchozího šampionátu, získala bronz. Na olympijském kanále vyhrála suverénka této kategorie Jessica Foxová z Austrálie před Mallory Franklinovou z Velké Británie. Mezi muži slavil Němec Hannes Aigner.

Jiří Prskavec
zdroj: ČTK/Kanoe.cz/ autor: Martin Hladík

Po celkovém vítězství ve Světovém poháru potvrdil Prskavec i na vrcholu letošního roku stabilní formu. Vycházely mu riskantní průjezdy branek a předvedl čistou jízdu, ze které měl výborný pocit. "Maličko jsem měl zase smůlu na vodu v šestce, ale tak to holt někdy je. Jsem strašně rád, že jsem to dokázal udržet až do cíle. Hannes byl dnes prostě lepší. Mně klaplo skoro všechno, ale on jel prostě o tu vteřinku rychleji. Já mu moc gratuluji a jsem šťastný za stříbrnou medaili," uvedl Prskavec.

Ze druhého místa ho neodsunul ani olympijský šampion z roku 2016 Joseph Clarke z Británie, jenž jel sice nejrychleji, ale dva "šťouchy" ho srazily na páté místo.

Hned za ním byli další dva čeští kajakáři. Obhájce titulu Tunka ve svém prvním velkém finále sezony ztratil na vítěze 4,11 vteřiny a byl šestý. Loňský vicemistr Přindiš měl se dvěma trestnými sekundami na sedmém místě manko 5,16.

Fišerová jela jako druhá a od začátku ztrácela na v té době vedoucí Rakušanku Nadine Weratschnigovou. Navzdory "šťouchu" ve 22. brance jí však skvěle vyšla závěrečná třetina trati a dostala se o 41 setin do čela. Nakonec to byl rozdíl mezi medailí a čtvrtým místem.

Na startu byla přitom nezvykle nervózní. "Ještě jsem takový pocit asi nikdy nezažila. Říkala jsem si, že to bude fakt náhodička, jestli to vyjde. Ale před jízdou jsem se hodně uklidnila a nějak jsem to sjela. Když jsem čekala v cíli, myslela jsem si, že budu mít takového smolíka a budu čtvrtá. Nicméně pak se holky v cíli dostávaly vždy těsně za mě a já měla velké štěstí, že mi to nakonec vyšlo na bronz," vyprávěla dvacetiletá kanoistka.

Českou reprezentantku porazily pouze dvě největší favoritky. Foxová, která v této kategorii vyhrála všechna letošní měření sil ve Světovém poháru, zajela čistě a nadělila Franklinové bezmála pět sekund. Do rekordní sbírky tak přidala sedmé individuální zlato z mistrovství světa. Pořadí na prvních dvou místech bylo proto stejné jako v sobotním závodě kajakářek.

V kajakkrosu si z českých reprezentantů vedl nejlépe Přindiš, který postoupil do finále, ale tam byl diskvalifikován. Barbora Valíková skončila ve čtvrtfinále, Tunka a Veronika Vojtová vypadli v osmifinále.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Riu de Janeiro:

Muži: K1: 1. Aigner (Něm.) 89,69 (0 trestných sekund), 2. Prskavec (ČR) -0,96 (0), 3. Eigel (Rus.) -2,48 (0), ...6. Tunka -4,11 (0), 7. Přindiš (oba ČR) -5,16 (2).

Ženy: C1: 1. Foxová (Austr.) 109,07 (0), 2. Franklinová (Brit.) -4,78 (2), 3. Fišerová -7,67 (2), ...v semifinále 13. G. Satková, 14. Havlíčková (všechny ČR).

Kajakkros:

Muži: 1. De Dionigi (It.), 2. Neveu (Fr.), 3. Bersinger (Arg.), 4. Přindiš, ...17. Tunka (oba ČR).

Ženy: 1. Satilaová (Braz.), 2. Wegmanová (Niz.), 3. Muchgalejevová (Rus.), ...14. Valíková, 17. Vojtová (obě ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články