Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Čeští kanoisté na medaile z MS nedosáhli, na domácí půdě vládli Němci

Sestry Satkovy ani Václav Chaloupka a Vojtěch Heger ve finále nezazářili a na cenný kov na mistrovství světa v Augsburgu nedosáhli. Gabriela Satková si připsala hned osm trestných sekund a byla sedmá. Její sestra Martina zaznamenala jen o šťouch méně a finálovou desítku uzavřela. Heger byl sedmý, obhájce titulu Chaloupka obsadil deváté místo. V semifinále skončily naděje Terezy Fišerové a Lukáše Rohana. Závody na domácí půdě ovládli Němci Andrea Herzogová a Sideris Tasiadis.

Jednadvacetiletý Heger si premiéru v bojích o medaile na seniorském MS zajistil druhým místem v semifinále, rozhodující jízdu zvládl ale nepatrně pomaleji a navíc přidal dotek branky. Od medaile ho dělily dvě a půl sekundy.

"Kulisa byla neuvěřitelná a musím říct, že to bylo skvělé a zážitek do konce života," prohlásil Heger. Po povedeném semifinále přehnané medailové myšlenky v hlavě neměl. "Ale samozřejmě bych hrozně moc chtěl medaili. Když ji loni vyhrál Váša (Chaloupka), tak víme, že na ni máme, ale musí se to všechno sejít tak, jak má. Bohužel dneska tam v závěru přišly chybičky, takže na medaili jsem ještě neměl a právem si ještě musím počkat," dodal Heger.

Chaloupka si až v poslední brance připsal dvousekundovou penalizaci, ale i bez ní měl ke zopakování životního úspěchu daleko. "S finálovou jízdou spokojený nejsem. Myslím, že v druhé půlce mi trochu došlo a z toho se kupily technické chyby. Přiznám se, že dole už jsem byl trochu kožený a bohužel. Samozřejmě jsem mířil výš, ale jinak jsem spokojený," konstatoval Chaloupka.

Tasiadis se už v roce 2012 stal v Augsburgu mistrem Evropy, nyní na domácí trati triumfoval i na MS, z něhož měl dosud jen čtyři roky starý bronz. Druhý skončil už počtvrté v kariéře Slovák Alexander Slafkovský, který byl suverénně nejrychlejším kanoistou ve startovním poli, ale o zlato se připravil dvěma dotyky branek. Bronz také zůstal v Německu zásluhou France Antona.

Příliš mnoho šťouchů

Dvacetiletá Gabriela Satková na rozdíl od čisté semifinálové jízdy ve finále příliš chybovala. Osm trestných sekund za čtyři dotyky branek ji odsunuly mimo medailové pozice, za vítězkou zaostala o 10,15 sekundy, od bronzu ji dělilo necelých pět. "Já jsem tam udělala až moc chyb, penalizace osm trestných vteřin je strašně moc. Hrozně mě mrzí, že jsem to zakončila takhle," litovala Gabriela Satková.

O tři roky starší sestra Martina se také nevyvarovala šťouchů a připsala si tři tresty. Nevyšla jí kombinace branek 8 a 9 a pak ještě ta předposlední. "Měla jsem to poněkud hůř najeté než minulou jízdu. Už obrovský válec nad tím mě rozhodil a nezvládla jsem se tak rychle vrátit do té určené stopy. Jak se tady voda mění, tak jsem neměla takovou rychlost, abych překonala proud. Když je člověk pomalejší než voda, tak spíš zápasí on. Věděla jsem, že je to špatné, ale je to finále a chtěla jsem tam nechat všechno a předvést co nejlepší výsledek," podotkla Martina Satková.

Rohanovi semifinále nevyšlo

Rohan měl v semifinále tři šťouchy a skončil devatenáctý se ztrátou přes tři sekundy na postup. "Loni v Bratislavě jsem postoupil dokonce se třemi šťouchy, ale byla to spíš výjimka potvrzující pravidlo. V podstatě je to nemožné. Mně nevyšel ten vršek, tam mi to moc nejelo," řekl Rohan.

Se čtyřmi trestnými sekundami už riskoval. "A pak už jsem jel vabank, protože se dvěma šťouchy to už musím napálit, a docela mi to vycházelo. Ale pak jsem tady v té levé proti dal malý šťouch rukou, tam jsem to chtěl zkrátit, to už byla jízda na hraně," podotkl. "Kouše se to těžko. Asi celá sezona je pro mě ponaučení, loni to tak nějak šlo, vycházelo, letos je to spíš naopak. Nebudu z toho brečet, spíš se pokusím, aby mě to posílilo," doplnil Rohan.

Také Fišerová nejela v semifinále ideálně. Druhá žena pořadí Světového poháru na kanoi i kajaku od počátku nabírala ztrátu a v závěru se málem zvrhla. Eskymácký obrat tentokrát na rozdíl od páteční první kvalifikační jízdy na poslední chvíli odvrátila, ale utekly jí další sekundy. Za Foxovou zaostala i s jednou penalizací o téměř 15 sekund a skončila devatenáctá.

Fišerová: Jsem na sebe hrdá, že jsem dojela se vztyčenou hlavou

Čtyřiadvacetiletá Fišerová stále čeká na kanoi na individuální zlato z velké soutěže. Z MS má ve sbírce stříbro a bronz, na mistrovství Evropy byla třikrát druhá a letos v Liptovském Mikuláši třetí.

"Nevím, čím to bylo. Myslím, že jsem se do tohoto mistrovství světa potýkala se spoustou problémů, které nechci jmenovat. Jsem v podstatě ráda, jak jsem to sjela. Myslím, že dobře na to, v jakých pocitech jsem třeba po včerejšku byla," prohlásila Fišerová.

"Jsem na sebe hrdá, že jsem dojela se vztyčenou hlavou. Cítím radost, že už to mám za sebou. Pocity se střídají. Ta jízda nebyla moc povedená, ale snažila jsem se a bojovala, bohužel to nestačilo. Ale je to něco, co mi pomůže do příště, protože mi to dá spoustu zkušeností," konstatovala.

"Včera jsem brečela, potřebovala jsem to ze sebe dostat. Kdo by nebrečel v mém případě. Zkoncentrovala jsem se dobře na dnešek. Teď se těším, až si odpočinu a dám si od vody na chvilku volno. Od začátku sezony toho bylo opravdu moc. A vrátím se silnější," dodala Fišerová.

Extrémní slalom českým závodníkům nesedl

Žádný medailový úspěch nepřibyl českým vodákům na konto ani v extrémním slalomu. Heger jako poslední reprezentant v akci vypadl ve čtvrtfinále, Vít Přindiš a Antonie Galušková nepostoupili z prvního vyřazovacího kola. Zvítězili Australanka Jessica Foxová a Brit Joseph Clarke.

Česká výprava v Německu získala dvě medaile, obě zlaté. Postarali se o ně kajakář Přindiš a hlídka kanoistek složená z Fišerové a sester Satkových.

Výsledky mistrovství světa ve vodním slalomu

C1:

Muži: 1. Tasiadis (Něm.) 101,05 (0 tr. sekund), 2. Slafkovský (SR) -1,18 (4), 3. Anton (Něm.) -1,61 (0), ...7. Heger -4,14 (2), 9. Chaloupka -6,02 (2), v semifinále 19. Rohan (všichni ČR).

Ženy: 1. Herzogová (Něm.) 111,72 (2), 2. J. Foxová (Austr.) -0,92 (0), 3. Franklinová (Brit.) -5,33 (2), ...7. G. Satková -10,15 (8), 10. M. Satková -13,95 (6), v semifinále 19. Fišerová (všechny ČR).

Extrémní slalom:

Muži: 1. Clarke (Brit.), 2. Delassus (Fr.), 3. Hengst (Něm.), ...Heger vyřazen ve čtvrtfinále, Přindiš vyřazen v 1. kole, Tunka a Prskavec (všichni ČR) vyřazeni v kvalifikaci.

Ženy: 1. J. Foxová (Austr.), 2. Woodsová (Brit.), 3. Doriaová Vilarrublaová (And.), ...A. Galušková vyřazena v 1. kole, Valíková, M. Satková a Fišerová (všechny ČR) vyřazeny v kvalifikaci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články