Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Přindišovi se zdálo o medaili už v noci, pak si dojel pro největší úspěch kariéry

Dokázal dvakrát vyhrát mistrovství Evropy, k tomu přidal vítězství v závodech Světového poháru, ale triumf na mistrovství světa vybojoval až v Augsburgu. Na legendárním kanále, kde vodní slalom prožil před padesáti lety olympijskou premiéru, předčil všechny soupeře a sladké okamžiky si plně vychutnával.

"Když jsem si ráno sednul na vodu, cítil jsem se dobře a chtěl jsem předvést své dvě dobré jízdy." Povedlo se. Lépe to nešlo.

Po semifinále byl třetí a už v cíli byl spokojený, protože finále dokázal s přehledem ustát a ani jednou nezaváhal. "Byl to nádherný zážitek. Je to vyvrcholení dvouleté snahy od toho, kdy jsem byl zklamaný, že jsem nejel olympiádu," popisoval přešťastný Přindiš.

Po dvou triumfech z mistrovství Evropy v letech 2019 a 2021 zvítězil i na světové scéně, na které byl dosud nejvýše v roce 2017 ve francouzském Pau, kde získal stříbro.

O cenném kovu snil i v noci před životním dnem. "Zdálo se mi, že jdu na stupně vítězů," vyprávěl s úsměvem.

"Sedlo si to, příprava klapala, nezbrzdilo mě nachlazení. Soustředil jsem se na poslední část přípravy," vypočítával nejzkušenější člen české výpravy.

"Je to největší medaile kariéry," připustil Přindiš, který pro Česko získal na světových šampionátech za posledních osm ročníků pátý triumf v této disciplíně.

Zlatá tečka po nesnadných letech

Triumf si vychutnával o to víc, že cesta k němu nebyla snadná. "Byly dobré i špatné roky, někdy to bylo tak strašně těsné, že to ani nejde říct jak. Teď se to všechno sešlo. Na Evropě jsem mohl mít medaili vcelku v pohodě, kdybych neudělal drobnou chybu, a tak nějak jsem s tím bojoval celý rok, že jsem jezdil dobře, ale chybělo tam trošku klidu. Dneska jsem ho našel i v tomhle burácivém prostředí," podotkl.

Skvělou atmosféru si vychutnal hlavně z pódia při slavnostním vyhlášení. "Když jely Ricarda Funková s Elinou Lilikovou jako poslední německé závodnice, tak jsem ve stanu slyšel tak strašný hukot, že jsem se i bál vyjít ven. Atmosféra byla nádherná a diváci to jen umocnili vyhlášením, že tady zůstali, zafandili a zatleskali," ocenil.

Podobně jako už při červnovém triumfu na Světovém poháru v Krakově porazil parťáka z tréninku Jiřího Prskavce, který na den přesně před rokem získal zlato na olympijských hrách a mistrem světa byl v letech 2015 a 2019. V Augsburgu skončil pátý a po své jízdě si užíval Přindišův triumf.

"Já jsem hrozně rád, že jsme byli oba dva ve finále. Podporovali jsme se před jízdou, říkali jsme si, co a jak uděláme. On mi hned dole v cíli gratuloval. Říkal, že je to totální paráda. Přesně před rokem vyhrál olympiádu. Je to prostě bomba," prohlásil Přindiš.

Loni po mistrovství světa v Bratislavě definitivně dospěl k tomu, že přejde do skupiny pod trenéra Jiří Prskavce staršího. Po osmi letech odešel od Miloslava Říhy.

"Řekli jsme si, že to chceme dotáhnout co nejvýš. Víme, že v repre můžeme být tři, na olympiádě jeden. Tam pojede ten nejlepší. Tak to bylo a tak ta příprava i vypadala. Já jsem hrozně rád, že s nimi můžu jezdit a od Jíři se učit. I když vím, že spousta věcí pro mě třeba není vhodná, co dělá a jak jezdí, ale celkově přístup, pohoda i to lidské souznění mezi námi třemi je hrozně příjemné a člověk se cítí, že na to není sám a má podporu parťáků. Všechno si sedlo," pochvaloval si Přindiš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články