Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mistr světa Bolt: Dnešní vítězství bylo nejtěžší v kariéře

Peking - Usain Bolt nebyl největším favoritem, to spíše letošní suverén tabulek Justin Gatlin. Americký sprinter navíc zaběhl nejrychlejší semifinálový čas historie 9,77, zatímco Usain Bolt při startu škobrtl a měl co dělat, aby se dostal do finále. V něm už ale fenomenální jamajský běžec vládl. Sice jen těsně o jednu setinu, navíc Gatlin před cílem zakopl, ale přece. Bolt tak získal rekordní deváté zlato ze světových šampionátů. 

Usain Bolt
zdroj: ZUMA autor: Wang Lili

Co pro vás dnešní vítězství znamená?

Hodně lidí mě odepisovalo. Vítězství pro mě obecně hodně znamená, ale to dnešní bylo jednoznačně nejtěžší v kariéře.

Přitom jste ale nemusel být ani ve finále, v semifinále jste klopýtl a málem ani nepostoupil...

Škobrtl jsem, takže jsem se snažil co nejrychleji vrátit do klidu, do své pozice, a dál se soustředit na svůj závod.

Jak jste to rozebíral se svým týmem?

Kouč se mě ptal, co se stalo. A já jsem mu nedokázal odpovědět. Tak mi radil, abych se uvolnil. Myslím, že jsem chtěl závodit až moc, zaběhnout perfektní závod a spojit příliš věcí dohromady.

Trenér tedy sehrál důležitou roli před finále?

Uklidňoval mě, že jsem tu v Ptačím hnízdě byl už tolikrát, že vím, jak tady závodit. Říkal mi, abych odvedl to nejlepší, co v sobě mám. Držel jsem se toho, že musím udělat to, co musím.

Byl to pro vás nejtěžší závod kariéry?

Rozhodně, byla to drsná sezona. Justin (Gatlin) běhal parádně, rychlé časy. A já jsem věděl, že to nebude jednoduché. I kouč mě varoval, že se na šampionát umí pokaždé skvěle připravit. Věděl jsem, že můžu uspět jedině, když zaběhnu bezchybný závod. Jsem na sebe hrdý, že jsem to dokázal.

Gatlin vám to ale usnadnil, finiš se mu nepovedl.

Viděl jsem ho. Nevím, proč to dělám, ale pořád se rozhlížím kolem, i když kouč mě upozorňoval, abych se soustředil jen na sebe. Viděl jsem ho snad 80 metrů. Ale závěr závodu je v mém případě vždycky ta nejlepší část, běžel jsem až na cílovou čáru.

Díky tomu máte rekordních devět zlatých medailí.

Já chci být nejlepší atlet historie, to je můj cíl, za tím si jdu. Jsem šťastný, že mám další zlatou medaili do sbírky, ale budu se snažit i dál, chci dál vítězit a dominovat tomuto sportu.

Můžete pokračovat tady na MS na dvoustovce

Teď nevím, co od toho čekat, protože Justin (Gatlin) běhal výborně celou sezonu a myslím, že to zopakuje i tady. Je to skvělý závodník, ale dvoustovka je má nejoblíbenější distance a toužím po ní ještě víc než po stovce.

Ze začátku sezony jste měl poraněnou kyčel, věřil jste v takový návrat?

Samozřejmě. Ale je jasné, že stárnu, že se musím o své tělo lépe starat, což zabírá stále více času. Že jsem se dokázal dát dohromady, za to jsem moc rád.

Neměl jste žádné pochybnosti?

Každý špičkový atlet vám řekne, že když o sobě začnete pochybovat, už jste závod prohráli. Nikdy o sobě nepochybuji, znám své schopnosti.

Jak jste starší, jste i jiný člověk?

Ne, jsem pořád stejná osobnost, jen starší. Celou sezonu jsem se snažil všechno pilovat, ale bylo to těžké. Když přišlo zranění dřív, bylo jednoduché se z něj vyhrabat. Ale dnes? Už to tak snadné není.

Jak se to snažíte řešit?

Snažím se dělat všechno tak, jak se má. Jím správné jídlo, dávám si na všechno pozor. Tato sezona začala špatně, ale dostávám se do správného směru a další sezona bude ještě lepší.

Vaše vítězství se hodně řešilo i v souvislosti s dopingovými skandály posledních týdnů.

Rozumím tomu, proč hodně lidí hovořilo o tom, že by bylo dobré, abych vyhrál já. Ale jak říkám, nechtěl jsem vyhrát kvůli tomu, chtěl jsem vyhrát hlavně kvůli sobě. Pro mě to hodně znamená. Myslím, že jsem ukázal, že je to možné i bez dopingu.

Bude nějaká oslava?

Není čas oslavovat nic. Do dalšího závodu je jen krátká pauza, je třeba rychle zregenerovat. Možná pár lidem zavolám, podělím se o radost, ale musím se připravit na dvoustovku. Mistrovství světa ještě není u konce, je třeba si odpočinout.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články