Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Hejnová: Rozběh byl rozcvička, závodit budu zítra

Peking - Zuzana Hejnová si dnes v rozběhu závodu na 400 metrů překážek na mistrovství světa v Pekingu dobře "zatrénovala". Ušetřila dost sil, aby v pondělí vpodvečer čínského času ukázala v semifinále, že má na to, aby obhájila titul z Moskvy. Bronzová olympijská medailistka z Londýna předvedla zadrženě výkon 54,55 sekundy a celkově postoupila jako čtvrtá. 

Zuzana Hejnová (druhá zprava) na MS v Pekingu
zdroj: AP autor: David J. Phillip

V sobotu měla osmadvacetiletá překážkářka volno a dnes už od startu šetřila síly. "Už při rozcvičení jsem cítila, že to bude dobré. V teniskách jsem běhala stejně rychle jako jindy v tretrách," uvedla Hejnová. "Takže i když jsem od začátku šetřila a netahala, tak to jelo. Možná až moc, takový čas jsem nečekala, ani jsem nechtěla běžet tak rychle," pousmála se.

V Ptačím hnízdě dnes panovaly ideální podmínky. Nebylo extrémní teplo, nefoukal moc vítr, dráha je rychlá. "A to ještě nemám ráda běhy po ránu, zítra večer to bude lepší," prohlásila Hejnová k pondělnímu semifinále. "Ale vstávalo se mi v pohodě. Budíček jsem měla na sedmou a probrala jsem se dobře," uvedla.

Strach měla jen z toho, aby neškobrtla, jako například Italka Yadisleidis Pedrosová v jejím běhu. "To se vždycky trochu bojím," přiznala. Po očku si Hejnová v cílové rovince hlídala Britku Eilidh Childovou, ale i ona závěr vypouštěla. Do semifinále totiž postupovaly první čtyři ženy v cíli. "Navíc je to jedno, jestli bych byla druhá, protože se to pak do prostředních drah stejně losuje," řekla Hejnová.

V dalších bězích žádná z favoritek nezaváhala, byť Američanka Shamier Littleová, která vede před Hejnovou letošní světová tabulky, na trati dělala chyby a postoupila jako poslední. "Hlavně, že měla tu obrovskou mašli na hlavě, ona je bláznivá," kroutila hlavou Hejnová.

V cíli se mohla trochu cítit jako velká favoritka, když absolutně vypouštěla posledních 50 metrů. "Jsem ráda, že jsem si to mohla v rámci rozcvičení tak lehce proběhnout. Včera jsem měla volno, tak jsem to brala jako rozcvičku a zítra jdu závodit," řekla spokojeně. "Ale když jsem viděla ostatní běhy, je vidět, že jsou holky dobře připravený, bude to boj."

Největší pozornost však budí Hejnová, která se po loňském zranění dokázala dostat zpátky do špičky. I proto strávila mezi novináři po svém běhu více než půl hodiny. "Nedělá mi to radost, ale přijde mi neslušné některé odbýt. Tak se zastavím, něco jim řeknu, je to furt to samý dokola. Jaký byl běh, jak jsem se cítila, co člověk může pořád říkat," krčila rameny. "Musím pořád takhle vyhrávat, abych mohla říkat to samý," usmívala se. V Pekingu to může dokázat.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články