Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Keňská atletika má novou zlatou disciplínu, šampion trénuje přes internet

Keňská atletika vládne na 15. mistrovství světa hodnocení národů. Během dosavadních pěti dnů v Pekingu vybojovali reprezentanti africké země už šest zlatých medailí. Poprvé v historii se Keňanům zadařilo v oštěpu a také v závodě na 400 metrů překážek, tedy v disciplíně, v níž Keňa počítala zatím jen účasti ve finále.

Nicholas Bett
zdroj: Reuters

Keňa patří v historii mistrovství světa k nejúspěšnějším státům. Už se dávno dostala do "Klubu 100", tedy mezi země, které vybojovaly sto medailí. Se čtyřiatřiceti zlatými měla před letošním šampionátem čtvrtou nejlepší bilanci za Spojenými státy, Ruskem a Německem.

Na čtvrtce s překážkami však dlouho na úspěch čekala. V devadesátých letech se mezi světovou elitu v této disciplíně dvakrát prosadil Eric Keter a jednou ho do finále doprovodil Barnabas Kinyior.

Na dvě dekády se keňští překážkáři odmlčeli, ale v Pekingu pálili ostrými od začátku soutěže. Nicholas Bett i Boniface Tumuti vyhráli své rozběhy a hladce přešli i přes semifinále. Bett obkroužil ovál vnější, devátou dráhou zatraceně rychle. Časem 47,79 překonal národní rekord, stal se lídrem světových tabulek a především senzačním mistrem světa! Jeho parťák Tumuti skončil pátý, jen 16 setin od medaile. Do pekingského šampionátu přitom vnímala atletická veřejnost oba závodníky jako překážkáře závodů druhé kategorie.

Třiadvacetiletý Bett svým přesvědčivým výkonem v Pekingu šokoval. Svůj ohromný sportovní talent rozvíjel jako školák na volejbalovém hřišti, teprve potom uplatnil rychlost, sílu a dynamiku v atletice. Trenéři si ho vyhlédli jako překážkáře - sprintera, ale on cítil, že jeho disciplínou je čtvrtka překážek. Pro zásadní změnu se rozhodl i za cenu, že se celý rok bude trénovat sám.

Během první sezony si na nové trati vylepšil osobní rekord o čtyři sekundy. Pak se ho ujal renomovaný jihoafrický kouč Hennie Kotze. Spolupráce probíhá neobvykle, trenér svému svěřenci posílá plán přípravy po internetu. Bett plní rozpis do puntíku – a výsledkem je titul mistra světa!

Budoucnost ukáže, zda keňská atletika rozšířila spektrum svých úspěšných disciplín o čtvrtku překážek dlouhodobě. Každopádně v ženské kategorii pro africkou velmoc tato disciplína zlatou rozhodně není...

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články